Kisgyerek

Autizmus gyerekeknél: otthoni gyorsteszt

Meredeken emelkedett az autizmus spektrumzavarral diagnosztizált gyerekek száma az utóbbi évtizedekben. Egyre több kutatás foglalkozik a korai tünetekkel és korai szűréssel is.
2018. Augusztus 09.
Autizmus gyerekeknél: otthoni gyorsteszt

A nulladik lépés, hogy a szülő felismerje, valami gond van. Ezt segíti az otthon is kitölthető teszt.

Ezt a neurológiai fejlődési rendellenességet három fő tünetcsoport jellemzi: a kommunikációs képességek, illetve a társadalmi kapcsolatok zavara, és az abnormális viselkedési mintázatok kialakulása.Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

A tipikus tünetek a gyermek második életévében jelenhetnek meg először, amely megnehezíti a korai felismerést, így a fejlesztés is később kezdődhet el.

Fontos a korai felismerés

Számos kutatás bizonyítja, hogy minél korábban ismerjük fel egy gyereknél azokat a jeleket, amelyek autizmusra utalnak, annál nagyobb lesz az esély arra, hogy a megfelelő fejlesztéssel a gyermek – nagyjából 4 éves korára – utolérje kortársait, így a kicsi a többségi oktatási rendszerbe is nagy eséllyel lesz visszaterelhető.

Az itthoni tapasztalat azt mutatja, hogy 3 éves kor alatt ritka, hogy egy gyermek diagnózishoz jusson: ennek részben a diagnosztizáló helyek túlterheltsége az oka, illetve az, hogy a gyermek közvetlen környezete is csak a kicsi 2-3 éves kora körül gyanakszik először autizmusra.

A leggyakoribb tünetek

Függetlenül az autizmus fajtájától van néhány olyan terület, ahol minden esetben jelentkeznek a tünetek. Ezek a következők:

– Verbális és nonverbális kommunikáció

– Másokkal és a világgal való kapcsolatok

– Autisztikus magány, egyfajta szellemi egyedüllét

– Feltűnően korlátozott tevékenység és érdeklődés

– A kommunikáció speciális károsodása általában, a szociális interakcióban és a képzelőerőt igénylő tevékenységekben

Otthon is végezhetünk gyorstesztet

Ha a kicsi az “autizmus rizikócsoportba” tartozik, azt akár szakértő nélkül, szülőként is fel lehet ismerni. Létezik otthon is elvégezhető gyorsteszt, a The Modified Checklist for Autism in Toddlers (M-CHAT), amely ugyan nem számít hivatalos diagnózisnak, de felhívhatja a figyelmet az esetleges fejlesztés szükségességére. A teszt az alábbi linkről érhető el.

A teszt a gyermek viselkedésével kapcsolatos kérdéseket tartalmaz: a válaszokat az alapján kell megadni, ahogy a kicsi általában viselkedik, nem a ritkán, csak egy-egy alkalommal előforduló esetek alapján. Az M-CHAT elvégzését a gyermek 24 hónapos kora körül javasolják, mert a kicsi 16. és 30. hónapos kora közötti időszakban megfigyelhető viselkedését lehet vele szűrni.

A teszten elért 3 pont feletti eredmény azt jelenti, hogy a gyermek nagy valószínűséggel a rizikócsoportba tartozik. Ebben az esetben sem érdemes kétségbe esni. Mindenképp forduljunk szakemberhez, s ha a szakember is úgy látja, keressünk segítséget a fejlesztés elkezdéséhez.

A képen Fisher-Price mega bloks kockák láthatók.

Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: