Kisgyerek

Az anyatej hiánya is okozhatja a kisgyerekek gyulladásos bélbetegségét

Egyre több gyereknél alakul ki a gyulladásos bélbetegség Magyarországon. A bélflóra összetételének megváltozása okozhatja gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt a problémát.
2023. December 11.
Kislánynak fáj a hasa
Kép: Getty Images

Ahogy nemrégiben mi is beszámoltunk róla, drasztikusan megemelkedett az elmúlt években a gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedők száma Magyarországon. Jelenleg 60 ezer beteget tartanak számon, a betegség egyre fiatalabb korban alakul ki. Ma minden ötödik beteg gyerek korban van, sőt már csecsemőket is kezelnek kórházakban – írta meg a Semmelweis Egyetem közleményében.

A gyulladásos bélbetegségeket jelenleg a gyógyíthatatlan krónikus betegségek között tarják számon, így az, hogy egyre korábbi életkorban lépnek fel, számos kihívást jelentenek az orvostudomány és az egyén számára is.

A kutatók szerint a problémát a fejlett társadalmak egészségtelen életmódja okozza,  például a stressz, a gyorséttermi ételek és a kevesés rostot tartalmazó táplálkozás. A gyulladásos bélbetegségek közé soroljuk a hasmenéssel és alhasi fájdalmakkal járó Crohn-betegséget vagy a gyulladásos vastagbélbetegséget. Ezeket a bélflóra, szaknyelven a bélmikrobiom összetételének megváltozása okozhatja.

Egyebek mellett ezt mondta Cseh Áron, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának gyermek-gasztroenterológusa a Medipredict konferenciáján úgy fogalmazott, hogy gyerekeknél 2-3 éves korig még tápszeres diétával kezelhető az IBD, viszont egy kutatás azt állapította meg, hogy a probiotikumoknak nincs jelentős hatása a gyerekek mikrobiomjának egészségére, írja a Qubit.

Ezért olyan fontos az anyatej

A mikrobiom összetételét befolyásolja a születés módja, ugyanis a gyermek a szülőcsatornán keresztül találkozik először a mikrobiom jótékony hatásával, de ez császármetszés esetén elmarad. A kevesebb rostot tartalmazó nyugati diéta a rövid szénláncú zsírsavak szintjének csökkenését okozza, amelyek alapesetben a bél védelmét erősítik, és emellett szisztémás hatással van az agyra, a tüdőre, a májra vagy a zsírszövetekre. Az újszülöttek esetében azért is fontos az anyatej, mert olyan baktériumok forrása, amelyek megakadályozzák a kórokozók megtapadását, és elősegítik a hasznos mikrobák bélben való megtelepedését. Cseh szerint az anyatejből származó baktériumtörzsek potenciális probiotikumnak, a benne lévő oligoszacharidok pedig prebiotikumnak tekinthetők.

A mikrobiom összetétele egy gyerekek 2-3 éves korára állandósul, tehát a betegség kialakulásában meghatározó lehet az élet első évei.  Gyerekeknél IBD esetén 50-80 százalékban sikeresen alkalmazzák a tápszeres diétát: 6-8 hétig csak tápszert ehetnek, és utána vissza tud állni a mikrobiomjuk a megfelelő működésre. Ez felnőtteknél már nem kivitelezhető.

A betegség kialakulásában szerepet játszik még a csecsemőkorban beadott antibiotikum, az anya dohányzása, az anyatejes táplálás hiánya, valamint a családban előforduló IBD. Negatív hatással lehetnek

  • az Omega-6 zsírsavak;
  • az állati fehérjék és szénhidrátok;
  • az édesítőszerekben található vagy sütemények adalékaként adott E466;
  • és a poliszorbát 80.

Csökkenthetik viszont a kockázatot

  • az Omega-3 zsírsavak;
  • a zöldség- és gyümölcsből származó rostok;
  • a magas D-vitamin, valamint cink-bevitel;
  • az anyatejes táplálás.

(Qubit.hu)