Kisgyerek

Az élet habzsolása: így játszanak az egyévesek

Még csak most született, de már azon gondolkozol, milyen legyen az első születésnapi tortája? Korszakhatárhoz érkeztetek, a világ felfedezésének nagy, kalandos útjára léptetek.
2023. Május 10.
Kisgyerek magára borítja a tányért
Kép: Getty Images

Közhely, de biztos te is úgy érzed, mintha tegnap lett volna, hogy a szülésre készültél. Fantasztikus éven vagytok túl, minden fenekestől felfordult és rengeteg változás történt röpke egy év alatt. Miközben a kisbabád hatalmasat nőtt és fejlődött, ne felejtsd el megveregetni a válladat azért a sok szeretetért, támogatásért és útmutatásért, amit te nyújtottál neki ebben az egy évben.

Milyenek az egyévesek?

Sokfélék. Többségük elképesztő mozgásban van: magabiztosan ül, áll, kapaszkodva lépeget, és vannak, akik már önállóan járnak. Lehet, hogy még szoptatod, de már rengeteg mindent eszik együtt veletek.

Szinte biztos, hogy már jelentkeznek a szeparációs szorongás jelei, sőt az is lehet, hogy már nyakig benne vagytok. Ha így van, észreveheted, hogy kisbabád sokkal bújósabb lett és felborulhat az alvása is.

Vannak, akik már néhány szót is mondanak. Ami viszont minden egyévesre elmondható, hogy aktívan elkezdik felfedezni a környezetüket. Eljött a

  • toló- és húzójátékok,
  • a kisebb – párnából, takarókból – épített akadálypályák,
  • a zene és ezzel a tánc felfedezésének korszaka

Az étkezés is új izgalmi szintet lép: minden étel érdekes (az is, ami nem finom), a színe, a textúrája, a kanál és villa használata és többeket érdekel a csésze/pohár kipróbálása is.

Lassacskán besegít az öltözködésben: zokniját lehúzza, karját, lábát átdugja a ruhán. Legalábbis megpróbálja.

A baba fogó mozgása egyre finomodik, és elkezdhet kisebb tárgyakat felcsippenteni, vagy a mutatóujjával bökdösni dolgokat.

Fontos mérföldkövet jelent a pakolás és rakosgatás: olyan játékok, mint a Montessori torony, a forma bedobó, a gombokat benyomós, poharakat egymásba illesztős. Amikor pedig sikerélménye lesz a mosoly mellett megjelenik a tapsolás is. Az egyévesek élvezik a leporellók lapozgatását, sőt, az is előfordulhat, hogy a könyvben lévő képekre mutogatnak, így az olvasás egyre inkább kétoldalú tevékenységgé válik. A kukucs játék még mindig nagyon izgalmas, és a babák ebben a korban is szívesen keresik az elrejtett tárgyakat.

forrás: todaysparent.com