Kisgyerek

Babszem, gomb, elem

Az egyévesek élvezettel gyakorolják legújabb tudományukat: mutató- és hüvelykujjukat csipeszként használva minden morzsányi apróságot felcsippentenek. Rátalálnak a lakásban véletlenül elgurult gombra, gyógyszerre, és aztán - mint mindent - bekapnak.
2007. November 11.

A legtöbb véletlenül lenyelt tárgy szerencsésen végighalad a tápcsatornán, és végül megjelenik a székletben.Ha észrevettük, hogy kisgyerekünk lenyelt valamit, figyeljük a pelus tartalmát. Nagyobb gondot okoz a nyelőcsőben megrekedő tárgy. Előfordulhat, hogy csak később, betokozódva okoz köhögést, duzzanatot. A belélegzett, légcsőbe kerülő apró holmi azonnali heves köhögést vált ki, ritkábban mélyebbre csúszik a hörgők felé. Ebben az esetben mindenképpen sürgős orvosi beavatkozásra van szükség.

Szintén orvoshoz kell fordulnunk, nem várhatunk a székletre, ha a kisgyerek gombelemet nyelt le. A gyomornedvek hatására ugyanis oldódni kezd, és mérgező anyagok kerülnek belőle a szervezetbe. A kis gézengúz még az orrába is dughat babszemet, miegyebet. Erre utal az elzáródott orrjárat, a véres, gennyes orrváladék. Ne próbáljuk kipiszkálni, bízzuk ezt a fül-orr-gégészre.

Kapcsolódó cikkeink

Veszélyforrások

Ha cigányútra ment a falat

Forrás: Kismama magazin