Kisgyerek

Az esti mese fejleszti a gyerekek szociális érzékét

Egy kutatás szerint azok a gyerekek, akiknek a szülei sokat olvastak kiskorukban, jelentős előnnyel indulnak iskolakezdéskor.
2018. Június 11.
Az esti mese fejleszti a gyerekek szociális érzékét

A kutatók úgy találták, hogy különösen a hangos felolvasás és a szerepjátékok csökkentik az olyan viselkedési problémák kialakulását, mint a hiperaktivitás vagy az agresszió, ellenben remekül fejlesztik a koncentrációs képességet.

“Mikor felolvasunk a gyerekünknek, igazi meghitt pillanatokat élünk át együtt” – mondja dr. Alan Mendelsohn, a kutatás vezetője. “Nem beszélve arról, hogy a mesék szereplői általában valami olyan érzelemmel szembesülnek (boldogság, szomorúság), amivel a kicsi is találkozik az élete során. Ezeket pedig a történetek által megtanulja kezelni.”

Sőt, Dr. Mendelsohn szerint az, hogy meseolvasás közben mi szülők és a gyerek is ugyanarra a dologra fókuszálunk, a kicsi koncentrációt is tanul.

Ahhoz, hogy demonstrálni tudják a hangos felolvasás jótékony hatását a gyerekekre, Mendelsohn és kollégái random megkerestek 675 családot, hogy vegyenek részt az ún. Video Interaction Project-jükben (magyarul Videó Interakciós Projekt – a szerk.).

A programban 0-3 éves korú gyerekek szerepeltek. Minden alkalommal, mikor a gyermekorvos meglátogatta a családokat, videóra vették, ahogy a szülők olvastak vagy játszottak a kicsikkel. Ezután a felvételt egy coach nézte végig, aki elmagyarázta a szülőknek, hogy milyen fontos szerepük van a gyermekük fejlődésében.

A program vége után másfél évvel, mikor újra kielemezték az adatokat, a kutatók arra jutottak, hogy a kutatás alatt szerzett viselkedésbeli és koncentrációs képességeknek még mindig birtokában vannak a gyerekek.

“Mikor a szülők mesét olvasnak a gyereküknek vagy játszanak velük, olyan viselkedésbeli képességeket segítenek megtanulni nekik, amik nagyon hasznosak lesznek iskolakezdéskor” – mondja Mendelsohn.

Dr. Jefry Biehler, a Nicklaus Children’s Hospital gyermekgyógyászati igazgatója szerint ezek az eredmények ugyanazt támasztják alá, amit a gyermekorvosok már évek óta mondogatnak.

“A felolvasás és a közös játék hatással van a gyermek fejlődésére, sőt arra is, hogy hogyan fog teljesíteni az iskolában” – mondja dr. Biehler, aki szerint mindez csökkenti a viselkedési problémák kialakulását is.

Sajnos azonban manapság a szülők nem töltenek annyi időt a gyerekeikkel, amennyit régen. Az elektronikus kütyük (tablet, tv stb.) legtöbbször átveszik a “szórakoztató” szerepet – ezek azonban nem rendelkeznek ugyanazokkal az előnyös hatásokkal, mint a személyes, direkt interakció.

“Nagyon fontos lenne sok időt tölteni a gyerekeinkkel és gyakran olvasni nekik” – mondja dr. Biehler. “Ez egy olyan különleges élmény számukra, amire óriási szükségük van a fejlődésük szempontjából” – teszi hozzá.

Tehát kedves szülők, olvasásra fel!

(via)

Kapcsolódó cikkeink mesélés témában: