Kisgyerek

Nem szereti, ha mesélek neki!

Négyévesem nem szereti, ha mesélek neki elalvás előtt. Mit tegyek? Muszáj egyáltalán mesélni? - kérdezte Edina.
2011. Október 23.

A mese fontos eszköz a gyerekek nevelésében

Máskor mást

Ha nem szereti az elalvás előtti mesét, megpróbálnám más időpontban, délelőtt vagy napközben bármikor. Az is lehet, hogy másfajta történetre vágyik, könyvből felolvasott tündérmesére, állatosra, szabadon, könyv nélkül mondott mesére, esetleg olyan történetekre, amelyek velünk, vele estek meg. Vagy elmesélhetjük a napközbeni eseményeket úgy, mintha egy kis mesebeli figurával, állattal történtek volna. Az én gyerekeim például nem szeretik a szabadon mondott mesét, mindig könyvből kell mesélnem.

Éva

Bábozzatok!

Ha nem szereti csak úgy a mesét, lehet, hogy ki kéne próbálni pici ujjbábokkal, vagy mesélhet, beszélgethet vele a kedvenc macija. De van, amikor én csak énekelgetek a kisfiamnak.

Andi

Megnyugtató együttlét

Nem kötelező a négyévesnek mesét hallgatnia. Én először Weöres-verseket “kántáltam”, énekeltem esténként, később jött a mese. Inkább azt kéne kigondolni, mi nyugtatja meg azt a kisgyereket.

Anita

Nem szereti, ha mesélek neki!

Te szereted?

Te szeretsz mesélni? Mert ha nem, ő sem fogja élvezni. Ne erőltessétek, lehet csak egyszerűen beszélgetni, énekelgetni, vagy odabújni és simogatni. Mesélhet esetleg apa is esténként.

Zsófi

Diafilm a sötétben

A mieink imádják a diafilmet. Persze azért kiválogatom az életkoruknak megfelelőket, főleg azokat, amelyek a gyerekkoromban látott esti mesék alapján készültek (Böbe baba, Vízipók). Van, amikor nem olvasom a szöveget, hanem beszélgetünk, vagy ők mondják.

Zsuzsi

Ne add fel!

Szerintem az esti mese nagyon fontos része a mindennapok szertartásainak. Nemcsak a tartalma, hanem az is, hogy biztosítja: abban a fél órában csak a gyerekre figyelsz. Mindenképp add meg neki ezt az időt, néha vegyél elő egy mesét, hátha rákap. És ne nézzen tévét – ha ahhoz hozzászokik, már nem tudod egy Annipannival lekötni a figyelmét!

Anett

Meséljen ő!

Én megkérném, hogy meséljen ő. Ha nem megy, elkezdem: volt egyszer egy királylány…

Boglárka

Ezek is érdekelhetnek:

Forrás: Kismama magazin