Kisgyerek

Az extrém étkezési szokások is jelezhetik az autizmust

Sok kisgyerek válogatós, ami önmagában még nem jelent problémát - azonban az igazán extrém étkezési szokások a kutatók szerint utalhatnak autizmusra is.
2019. Július 28.
Az extrém étkezési szokások is jelezhetik az autizmust

A témában készült legfrissebb tanulmány szerint az olyan atípusos étkezési szokások, mint például a különböző étel-textúrákkal szembeni túlérzékenység, vagy hogy az ételt nem nyelik le, csak a szájukban tartogatják, az autizmussal élő gyermekek 70%-ánál megfigyelhető. Ezek az extrém étkezési szokások már 1 éves kor körül jelentkezhetnek, így már korán felhívhatják a szülők és a szakemberek figyelmét az esetleges autizmusra, Susan Mayes, a Penn State Egyetem orvosi karának pszichiátria professzora szerint.

– Ha a szülők ilyesmiről számolnak be a gyermek orvosának, védőnőjének, akkor érdemes további vizsgálatokat javasolniuk, hiszen fennállhat az autizmus spektrum zavar – mondta el a szakember. A kutatás során több mint 2000 gyermek étkezési szokásait vizsgálták két tanulmány keretében: egyrészt a tipikus étkezési szokásokkal rendelkező, másrészt pedig az autizmussal, figyelemhiányos hiperaktivitással, illetve egyéb fejlődési rendellenességgel élő gyermekeket figyeltek meg. A már említetteken kívül atípusos étkezési szokásnak számít a kisgyermekeknél az extrém kevés fajtájú élelmiszer fogyasztása, illetve az ételek hőmérsékletével szembeni túlzott érzékenység.

A kutatók szerint az atípusos étkezési magatartás hétszer gyakrabban fordul elő az autizmussal élő gyermekek esetén, mint az egyéb fejlődési rendellenességben szenvedőknél. Az autista gyermekek többségénél két vagy több, míg negyedüknél három vagy több atípusos étkezési szokás is megfigyelhető volt. Az egyéb fejlődési rendellenességgel élő gyermekek esetén egyszer sem fordult elő, hogy három vagy több extrém étkezési szokásuk lett volna.

Keith Williams, a Penn State Állami Gyermekkórház étkeztetési programjának vezetője szerint az eredmények segítenek abban is, hogy az atípusos étkezési szokások ismeretében az orvosok már korábban meg tudják különböztetni az autizmust az egyéb fejlődési rendellenességektől.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: