Kisgyerek

Az iszákosság példája ragadós

Kétszeresére nő az alkoholizmus kialakulásának veszélye azoknál a gyerekeknél, akik részegnek látják szüleiket.
2011. Június 18.

Az 5700, 13 és 16 év közötti serdülő bevonásával készült tanulmányból kiderült, hogy a 13 és 14 év közöttiek egynegyede, a 15 és 16 év közötti kamaszok fele egy alkalomnál többször látta részegnek a szüleit.

A 13-14 éves korosztály 70 százaléka, a 15-16 éveseknek pedig 89 százaléka ivott már alkoholt. Többségük 12-16 éves korban nyúlt először a pohárhoz. A szülői felügyelet nélkül hagyott kamaszok sokkal inkább művelik a Nagy-Britanniában igen elterjedt féktelen italozást.

A Joseph Rowntree Alapítvány vezetésével elvégzett tanulmány szerint a kamaszok, akikről a szüleik nem tudják, hol vannak szombat este, vagy felügyelet nélkül néznek 18 évesnél fiatalabbaknak nem ajánlott filmeket, könnyebben nyúlnak a pohárhoz.

A példa ragadós

– A szülőknek nagyobb befolyásuk van a gyermekeikre, mint gondolnák – mondta Claire Turner, a Joseph Rowntree Alapítvány munkatársa. – Az, amit a szülők mondanak, és a mód, ahogyan az alkoholhoz viszonyulnak, erősen befolyásolja, hogyan viszonyulnak az alkoholhoz serdülő gyermekeik – tette hozzá.

A 2010 szeptemberében közzétett statisztikák szerint a brit férfiak 39, a nőknek pedig 31 százaléka fogyaszt naponta az ésszerű mennyiséget meghaladó alkoholt: a férfiak esetében 3-4 egységnyit, a nőknél pedig 2-3 egységnyit. (Egy egységnyi alkohol 10 milliliter tiszta szesznek, azaz például 25 milliliter 40 százalékos alkoholos italnak felel meg.)

A brit statisztikai hivatal adatai szerint 2009-ben az átlagos alkoholfogyasztás hetente 12,4 egységnyi volt.

Babaszoba: A tanulmány adatokkal támasztja alá, hogy mennyire igaz: a direkt nevelésnél sokkal nagyobb hatású a szülői példa. Cikkünkből még többet megtudhatsz az értékrend átadásáról.

Forrás: MTI