Kisgyerek

Az oltás a hibás?

Minden változás megviseli kicsit a családot. Főleg ha az addig nyugodt éjszakák vagy etetések kerülnek veszélybe.

Négy és fél hónapos a kisbabám. A gyerekorvosunk szerint egészséges, és nem is történt velünk semmi különleges, amíg három hónaposan meg nem kapta az első rotaoltást. Azóta sokat bugyog a hasa, pukizik, ötnaponta van széklete, ami olyan, mint az agyag – szürkés és sűrű. Böbe a szopizásért sem rajong azóta, s a gyarapodása is megakadt. Mást az anyatejen kívül nem szeretne elfogadni, bár nem is nagyon erőltetjük. Kakilás után nyugodtabban eszik, gyakrabban és szívesebben.

Gyakori panasz, hogy két-három hónapos korban a széklet színe, állaga megváltozik, gázosabbak lehetnek a csecsemő belei. Teljesen logikus szülői vagy akár orvosi vélemény, hogy amennyiben rotavírus elleni vakcinát kap éppen ebben az időszakban a gyerek, akkor az oltás lehet a ludas.

Valójában arról van szó, hogy a bélérés folyamata, az összehangolt bélmozgás időszakos „rendetlenkedései” (diszperisztaltika), valamint a bélflóra megváltozása erre a korra tehető a csecsemők egy részében. A rotavírus elleni oltást éppen ebben a változási periódusban adják, ezért hiszik tévesen, hogy a gyakoribb, vagy éppen ellenkezőleg, ritkább székelés az oltás következménye.Az oltás a hibás?

Veres Gábor

gyerekgyógyászÉrdemes ezt a panaszt a gyerekorvosnak is elmondani, aki amúgy is rendszeresen látja a kicsit, mivel ritka esetben szervi betegség is állhat a megváltozott székelési szokások hátterében. Többnyire persze nem erről van szó, s egy három-négy hetes probiotikumos terápia megoldja a problémát. Ha ez nem segít, a baba több hétig nem gyarapszik, s komolyabb hasfájása is van, akkor célszerű gyermek-gasztroenterológust fölkeresni.

Kapcsolódó cikkeink:

  • A vírus, melyet nem érdemes félvállról venni (X)
  • A rotavírus terjedését a születésszám is befolyásolja
  • Mindig tele a bugyor!
  • Forrás: Kismama magazin