Kisgyerek

“Az orvos nem hajlandó papírt írni a gyerekemnek!” – Nem igaz, hogy csak 3 napot igazolhat a szülő

Miért ragaszkodnak az oktatási intézmények az orvosi igazoláshoz? És mi a helyzet akkor, ha az orvos nem hajlandó kiállítani ilyesmit? Nos, van itt néhány félreértés.
2023. Február 20.
beteg gyerek anya
Fotó: Getty

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb, csütörtökön kiadott adatai szerint a hatodik héten mintegy 265 ezren fordultak orvoshoz az országban akut légúti fertőzés tüneteivel, köztük több mint 44 ezren influenzaszerű panaszokkal – írja a Házipatika. A betegek zöme, 52,9 százaléka a legfiatalabb, 14 éven aluli korosztályból került ki. Javában tart tehát a felső légúti fertőzések szezonja.

„A gyermekorvosok szerint az adminisztratív igazolások napi több órát vesznek el a valódi betegellátástól, a megkeresések 60-70 százaléka csak az igazolások miatt történik, miközben orvosi segítségre nincs is szükség, ami miatt az érdemi – gyógyító, megelőző – munkára nem jut elég idő” – számolt be róla a napi.hu.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke egy szakmai munkacsoport létrehozását javasolja, amelyben orvosok és a közoktatási intézmények vezetői közösen alakíthatnának ki egy mindenki számára elfogadható, fenntartható szabályozási rendszert. A MOK azzal érvel, hogy a hiányzások orvosi igazolása kizárólag oktatásügyi kérdés, orvosi oldalról nincsenek szakmai indokai.

„Szerintem kifejezetten sértő, hogy szülőként nem igazolhatom azt, ha a gyerekeim betegek voltak. Ehelyett évek óta zaklathatom a háziorvosukat egy darab papírért, miközben 10-ből 9 alkalommal felesleges elvinnem a gyerekeket a rendelőbe. Akkor mégis mi értelme ennek az egész színjátéknak?” – dühöng egy édesanya egy vonatkozó Facebook-poszt alatt.

Sokak szerint nem kellene infantilizálni a szülőket, mint mondják, engedtessék meg végre a háziorvosoknak, hogy igazolásgyártás helyett valódi feladatukkal, a gyógyítással foglalkozzanak.

Igazolásdömping

Évek óta tart a Bizalmat a szülőnek, pedagógusnak, értelmet az orvosi igazolásnak Facebook csoport szívós küzdelme, amivel változásokat szeretnének elérni ezen a területen.

És bár egyre több oktatási intézmény látja be, hogy a lassan hat évtized óta virágzó igazolásdömpingnek egyrészt semmi értelme, másrészt a gyógyító munka gátja, mégsem sikerült eddig áttörést elérni a döntéshozóknál, és az iskolák nagy része továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy adminisztratív célzattal begyűjtse ezeket a papírokat.

Pedig minden intézménynek jogszerű lehetősége lenne arra, hogy ne ragaszkodjon foggal-körömmel a dologhoz, ehhez egy 2012-es EMMI-rendelet lehetőséget biztosít. Eszerint a gyermek betegsége esetén a házirendben meghatározott módon igazolhatjuk a hiányzást, azaz nem feltétlenül kell pecsétes orvosi papírt szereznünk porontyunknak.  

Elég egy otthoni nyilatkozat

Tavaly februárban egy budakalászi, novemberben pedig egy pomázi gyermekorvos döntött úgy, hogy véget vet az áldatlan állapotnak. Közösségi oldalaik tanúbizonysága szerint több órányi érdemi munkát vett el tőlük azoknak az igazolásoknak a kiállítása, amelyeket a szülő által elmondott információkra alapozva kellett megírniuk, gyakran úgy, hogy magát a gyereket nem is látták. Praxisukban ezért bevezették azt, hogy az igazolások helyett a szülőknek kell egy nyilatkozatot kitölteniük. A változásról az érintett intézményeket is tájékoztatták, akik ennek megfelelően módosították házirendjüket.

Kezdeményezésükkel egyre több gyermekorvos ért egyet, és bár tudják, hogy várhatóan ellenállással kell majd szembenéznünk, de szerintük hosszú távon ezzel a változtatással mindenki jobban jár.

Mit mondanak a szülők?

Bár a házi gyermekorvosok csak az orvosi igazolás rendjét szeretnék megváltoztatni, ami nem érinti a kicsik ellátását, a szülők nem fogadták egyöntetű lelkesedéssel az ötletet:

„A pár napos hiányzást is igazolnom kell valahogy, és erre nem elég a szülő által igazolható három nap, de még ha tíz napunk lenne, az sem. Egy köhögéses, orrfolyásos betegség jóval tovább tart ennél” – jelezte Gina az egyik háziorvos posztja alatt, akivel a tanárként dolgozó Niki egyetért:

„Sajnos a mi kezünk is meg van kötve, nem szórakozásból ragaszkodunk az igazolásokhoz, hanem vezetőségi utasításra. Az igazolásokat minden évben össze kell szedni, amit aztán össze is kell vetni a mulasztási naplóval”

Bár kőbe vésett szabálynak hisszük, nem írja elő semmiféle rendelet azt, hogy csak három napot igazolhatunk az iskola felé. Az oktatási intézmények döntési szabadsága az, hogy hány napot adnak a szülő kezébe.

„A lányom középiskolájában például mereven ragaszkodnak a misztikus három napos szabályhoz, és az orvosi igazolásokat is nagyítóval ellenőrzik; míg a fiam alapítványi iskolájában évi öt napot igazolhatunk szülőként, és ezen felül is rugalmasan kikérhetünk plusz igazgatói napokat” – mondja egy fővárosi édesanya.

A szülői szabadság ellen szólhat az is, hogy nem mindenki tudja vagy akarja kompetensen megítélni a gyereke állapotát.

Egy népszerű női Facebook csoportban egy óvónő kelt ki nemrégiben amiatt, hogy a szülők behurcolják az oviba a bokáig taknyos gyerekeket is, mondván, hogy már nem betegek. Félő az is, hogy ezzel a lazább rendszerrel megnőhet azoknak a gyerekeknek a száma, akiknek bár szükségük lenne rá, nem kapnak ellátást.

Mindemellett felerősödtek a közösségi médiafelületeken az orvosellenes hangok is. Sokan nehezményezik, hogy a telemedicinális ellátással eleve kevesebb gyerekkel kell foglalkozniuk a háziorvosoknak, és most még az igazolásírást is le akarják rázni magukról:

„Ötéves a lányom, és három éve nem látta orvos, mert csak telefonos rendelés van. Ha már azt igazolást sem hajlandó kiadni, akkor mégis mit fog csinálni?” – kérdi Judit egy hozzászólásban.

„A szülőt is a gyermekorvos veszi táppénzes állományba. Miért olyan nehéz odavágni egy igazolást emellé a papír mellé?” – adott hangot elégedetlenségének egy másik érintett.

Intézményenként változó a szabályozás

Minden intézménynek saját magának kell szabályoznia az igazolásokkal kapcsolatos elvárásait – tájékoztatott Sejben József intézményvezető, aki szerint nagyon elharapóztak az igazolásokkal kapcsolatos félreértések:

„Az egyik tagintézményünkben előfordult, hogy a szülők az internetről letölthető szülői igazolást töltötték ki, és ezt hozták be az óvodába, többek között emiatt módosítottuk a házirendünket.”

Náluk is, ahogy sok más oktatási intézményben, betegség esetén csak orvosi igazolással térhet vissza a gyermek a közösségbe. Alapvető elvárás továbbá az is, hogy az igazoláson az orvos nevének és azonosító számának is szerepelnie kell.  Egyéb esetben lehetőség van szülői igazolásra is, ám ilyenkor előre kell jelezni, hogy a gyermek nem fog menni oviba.