Kisgyerek

Az óvodáskori trauma komoly hatással van a későbbi évekre

Sokkal több nehézséget tapasztalnak azok az emberek, akik kisgyermekkorukban valamilyen traumát szenvedtek el.
2016. Március 11.

Az óvodáskori traumának hosszú távú hatásai vannak

A Pediatrics című szaklapban megjelent, több mint ezer, városban élő gyermeket vizsgáló kutatás azt mutatta, hogy azok a gyerekek, akik 5 éves koruk előtt traumás élményeken estek át, nehézségeket tapasztaltak később a tanulás terén, elsősorban matematikában, olvasásban és koncentrálásban. Nagyobb valószínűséggel lesznek szociális problémáik és viselkednek agresszívan másokkal. Azaz jelentősen befolyásolja későbbi életüket az, amit egészen kicsi korukban kénytelenek voltak elszenvedni.

A traumás élmények közé soroljuk a gyermek elhanyagolását, a fizikai-, szexuális- vagy pszichológiai bántalmazást, azt ha egy gyermek olyan családban nő fel, ahol családon belüli erőszaknak a tanúja. Továbbá ha valamelyik családtagja börtönben volt, vagy amikor mentális betegségben illetve valamilyen függőségben szenvedett valaki a családból.

A gyermekkor első öt éve hihetetlenül nagy lehetőségeket és sérülékenységet tartogat” – magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Manuel Jimenez, a New Jersey állambeli Rutgers Robert Wood Johnson Orvosi Egyetem munkatársa. “Azokkal a korábbi kutatásokkal együtt, amelyek azt mutatták, hogy a fiatalkori traumás élmények összefüggnek a rossz egészségi állapottal, a mostani eredményeink arra is rávilágítanak, hogy a kiskorukban traumát elszenvedett gyerekek nagyobb gyerekként, sőt fiatal felnőttként is annak a kockázatnak vannak kitéve, hogy az élet számos területén rossz eredményeket produkáljanak.”

A kutatásból az derült ki, hogy a vizsgált gyerekek valamivel több mint a fele tapasztalta már meg a felsorolt traumák legalább egyikét, 12 százalékuk pedig hármat is. Azok a gyerekek, akik legalább három traumatikus élményen estek át, több mint háromszor nagyobb valószínűséggel tapasztaltak figyelemzavart, és közel háromszor nagyobb valószínűséggel szociális problémákat. Esetükben az agresszív viselkedés valószínűsége is több mint kétszer akkora volt, mint a gyerekkori traumás élményt nem tapasztaló gyermekeknél.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MediPress