Kisgyerek

Bébiszittert keresel? Itt kezdd!

Megbízható segítséget keresel a gyermeked, gyermekeid mellé, de nem tudod, hová fordulj? Tudni szeretnéd, mennyiért lehet most bébiszittert fogadni? Utánanéztünk, hol és mennyiért találhatsz dadust.
2017. Március 09.

Ha nálatok sem mindig elérhető a nagyi, vagy a kedves, nyugdíjas szomszéd néni, aki bármikor szívesen vigyáz a gyerkőcre, időnként jól jöhet egy bébiszitter. Viszont nem mindegy, kire bízod a szemed fényét. Hol érdemes keresgélni, hogy biztosan lelkiismeretes gondozót találj a gyermeknek?

Kézenfekvő, hogy először az ismerős anyukákat kérdezd meg, nem tudnak-e dadust ajánlani. Ha azonban az ismeretségi körödben senki nem alkalmazott még gyermekfelügyelőt, vagy az ajánlott gondozó épp foglalt, akkor jöhet az internet: több bébiszitter-közvetítő céget és honlapot is találhatsz, amelyek között országos hálózatok és egy-egy nagyobb városhoz kötődő adatbázisok is vannak. Érdemes a Facebookon is körülnézni, számos csoporthoz, közösséghez lehet csatlakozni, amelyben dadák és megbízóik találhatnak egymásra.

Itt kereshetsz bébiszittert – két példa

Az ország egész területére és külföldre is kereshetsz gyermekfelügyelőt a 9 éve működő Bébiszitter Info honlapján, ahol közvetítő nélkül, egyenesen a dadussal veheted fel a kapcsolatot. Az oldalra korábban bárki ingyenesen regisztrálhatott, ám azért, hogy a komoly jelentkezőket kiszűrjék, bevezettek egy jelképes regisztrációs díjat – ismertette a weblap üzemeltetője, Stettner Tímea.

A hirdetők között találsz hivatásos szittereket és olyanokat is, akik főállásuk vagy tanulmányaik mellett vállalnak gyermekfelügyeletet, illetve te magad is adhatsz fel hirdetést. A honlapon és a cég Facebook-oldalain jelenleg több mint 7 ezer gondozó keres munkát, akiknek óradíja jellemzően 800-1500 forint között alakul.

Hivatásos gyermekfelügyelőket foglalkoztat a Home Helpers, amely korábban Babaklub.com – Babysitter Központként működött. A cég épp most bővíti profilját: többek közt idősgondozásra, házvezetésre is közvetít munkaerőt. Bánhegyi Zsófia, a vállalkozás vezetője kifejtette: a gyermekfelügyelőiknél feltétel a szakirányú végzettség (pl. csecsemőgondozó, pedagógus). Aki ezzel nem rendelkezik, az a tanfolyamukon szerezhet bébiszitter képesítést. Ezen kívül erkölcsi bizonyítványt és a megfelelő egészségi állapot igazolását is kérik.

Jelenleg több száz bébiszitterrel állnak kapcsolatban, Magyarországra és külföldre is közvetítenek. Az óradíj 1000 forinttól indul, és többek között a gyermekek számától, a feladatoktól vagy a szükséges nyelvtudástól függően emelkedik.

Így találtam bébiszittert – egy anyuka története

A Facebook egyik csoportjában találta meg új segítőjét Verus, aki hároméves fiának keresett bébiszittert. Mivel a férje sokat dolgozik, ő pedig otthonról próbál hozzátenni a családi kasszához egy kicsi és egy pici mellől, jól jött a segítség. Eredetileg családi napközibe szerette volna íratni a nagyobbik csemetét, ám végül máshogy döntött.

„Ha a fiam csanába ment volna, az utazás miatt másfél óra kiesett volna a délelőttből – magyarázta. – A bébiszitter házhoz jön, elvonulnak játszani, és ha a fiamnak szüksége van egy biztonsági puszira, itt vagyok helyben.”

Fontos érv volt még a gondozó mellett, hogy rugalmasan, megbeszélés szerint megy hozzájuk, és a beteg gyereket is rá lehet bízni, míg közösségbe olyankor természetesen nem mehet a kicsi.

Verus eleinte csak olvasgatta a dadusok hirdetéseit, aztán úgy döntött, inkább maga fogalmazza meg az igényeit. A jelentkezők közül kiválasztotta a megfelelőket, majd a megérzéseire hagyatkozva döntött. Egyelőre úgy tűnik, jól: ő és a fia rögtön megkedvelték a választottját. Ha továbbra is minden rendben megy, hamarosan kettesben is hagyja majd őket otthon játszani, vagy a játszótérre menni. Ősszel pedig, amikor a nagyfiú óvodás lesz, a kisebbik gyermekét is szeretné a dadusra bízni.

Összegzésként elmondható, hogy míg Budapesten 1000-1500 forint között találhatsz képzett gyermekfelügyelőket, vidéken az 1000 forint körüli órabér az átlagos. Az egyes bébiszitterek díjazása természetesen egyéni megállapodástól függ. Van, aki csak hétköznapra, más kizárólag hétvégére vállal gyermekeket, de többen a hét bármely napján elérhetők, és olyan is van, aki sürgős helyzetben azonnal riasztható. A dadusok között nagyon sokan rendelkeznek szakirányú végzettséggel, óvodapedagógusok, tanítók, csecsemőápolók is várják a családok jelentkezését.

Kapcsolódó cikkeink:

Bébiszittert keresek!

Kire bízzuk a kicsit?