Kisgyerek

Csodás fotósorozat mutatja meg, milyen is valójában az anyaság

A"The Motherhood Project" nevet viseli az a fotósorozat, amit egy ausztrál fotós anyuka, Roseann Hall készített azzal az eltökélt szándékkal, hogy megmutassa az anyaság igazi arcát.
2021. Június 22.

Roseann Hall úgy érezte, itt az ideje világgá kürtölni, hogy az anyaság nem mindig fenékig tejfel, azaz hogy a gyereknevelés nem csak boldog és önfeledt pillanatokból áll, hanem komoly kihívásokat is tartogat. Teljesen biztos benne, hogy ezt minden anyuka tudja saját tapasztalatainak köszönhetően, ám tudja azt is, hogy közülük sokan úgy érzik, csak náluk fordulnak elő katasztrofális napok, és a többiek ügyesebben birkóznak meg az akadályokkal. A The Motherhood Project lelket önt az anyukákba és azt üzeni: nem Te csinálod rosszul!

Roseann szeretett volna tiszta vizet önteni a pohárba és rávilágítani arra, hogy az anyukák mindennapjai sokszor jóval komplikáltabbak annál, mint amit a közösségi oldalakon felbukkanó fotók és bejegyzések mutatnak. Azt reméli, hogy a The Motherhood Project képei bátorságot és önbizalmat öntenek azokba az anyukákba, akik úgy érzik, túlzottan nagy nyomás nehezedik rájuk a mindennapok során és bűntudatot éreznek, amiért nem tudnak minden fronton maximálisan helytállni.

Honnan jött az ötlet?

A fotós, Roseann Hall Brisbaneben él, és 5 gyerek anyukája. Gyakran nézegeti más anyukák fotóit a közösségi oldalakon, és sokszor elhűl, milyen hamis színben tüntetik fel a kisgyerekes mindennapokat. Véleménye szerint a legtöbben próbálják azt a látszatot kelteni, mintha gyerekkel otthon lenni csupa öröm és boldogság lenne, pedig korántsem az. Ha valaki, akkor ő tudja, hogy 5 kicsi mellett képtelenség még a lakást is rendben tartani, ezért úgy döntött, hogy végigfotózza a mindennapjait és filter nélkül enged betekintést az életükbe.

Minket is, minket is!

Látva Roseann őszinte képeit, más anyukák is kedvet éreztek ahhoz, hogy megmutassák, hogy élnek – egyáltalán nem ejtette zavarba őket a gondolat, hogy a fotós a legnehezebb pillanatokban is felvételeket készít majd róluk. Ők is szívesen adták az arcukat a kezdeményezéshez, amely végre nem sétagaloppként tünteti fel a gyermeknevelést, és amelyik enyhítheti az anyukák lelkiismeretfurdalását, mert nem mosolyognak egész nap üdén és frissen, karukban boldog gyermekükkel. 

Az anyukák igazi arca

Persze Roseann is találkozott olyan anyukákkal, akik szégyenlősen utasították vissza a fotós felkérését, mert nem szerették volna, ha mások sebezhetőnek és tökéletlennek látják őket. “A The Motherhood Project egyik alapvető célja az, hogy az anyukák olyannak fogadják el magukat, amilyenek – azt akartam, hogy a nők észrevegyék a saját szépségüket akkor is, ha jó pár felesleges kiló van rajtuk, össze-vissza áll a hajuk és épp borzasztóan nehéz napjuk van. Ideje felnyitni a nők szemét, hogy mindez teljesen természetes és valódi, hiába tesznek meg mások mindent azért, hogy elhitessék velük, hogy csak a ‘rossz anyák’ élnek így!” 

Az ausztrál fotós munkáját a pszichológusok és a szociológusok is nagyra értékelik, úgy gondolják, hogy a képeket nézve sokan újra elkezdhetik szeretni és tisztelni saját magukat, fittyet hányva a közösségi médiában felbukkanó, látszat-tökéletességet tükröző képekre. A The Motherhood Project összes képét ide kattintva éred el!

A cikk borítóképének forrása: Getty Images