Kisgyerek

Ebéd a babával

Ahol kisgyerek van, ott fontos szempont, hogy gyorsan elkészüljön az ebéd, és ne kelljen órákig a konyhában ácsorogni. Ugyanilyen lényeges az is, hogy egészséges, finom és változatos legyen, ami az asztalra kerül.
2014. Augusztus 27.

A főétkezések közül általában az ebéd az első, amellyel a babát megkínáljuk. Ez valóban ésszerű választás, hiszen nem volna jó, ha éppen estefelé, lefekvés előtt lenne tele a pocakja valami újdonsággal, amelyről még nem tudhatjuk biztosan, hogyan fogadja.

Azt sem lehet pontosan megmondani, hány hónapos kortól beszélhetünk arról, hogy már ebédel a baba. Nyilvánvaló például, hogy egy olyan még szopó csecsemőnél, aki csak nyolc-kilenc hónaposan vagy akár ennél később fogadta el az első falatokat, még nem beszélhetünk ebédelésről, és nem is volna célszerű egyik itt bemutatott étellel sem etetni a sokféle hozzávaló miatt, még akkor sem, ha már elmúlt tíz hónapos.

Szoptatott babáknál ebéd előtt és után is beiktathatunk egy szoptatást. Ha nem fogadja el, kínáljunk vizet is az ételekhez.

Tápszeres babáknál is hasonló elvek alapján kezdjük a hozzátáplálást. Először egyszerű, legfeljebb egy-két összetevőjű pürékkel kínáljuk, majd fokozatosan, nagyjából egyéves kor körül térjünk át azokra az ételekre, amelyeket egyébként a család is eszik. Ezeket mindig módosíthatjuk úgy elkészítés közben, hogy jobban megfeleljenek a kicsi igényeinek.

Az ő adagját kevésbé fűszerezzük, ne vagy csak picit sózzuk.

Érdemes a babával együtt ebédelni, és nem külön etetni. Még az állítólag rossz evőknek is megjön idővel az étvágyuk, ha rendszeresen látják a nagyokat enni. Így tanulják meg, mi az, amit érdemes megenni, mert mások is ezt eszik, és közben ellesi az evőeszközök kezelésének fortélyait is.

Zöldséges rizs sajtmártással

Hozzávalók négy személynek

  • 20 deka barna rizs,
  • egy közepes nagyságú cukkini,
  • egy kicsi, vékony póréhagyma,
  • egy nagy fehérrépa,
  • három-négy levél kínai kel,
  • három szál halványítózeller,
  • másfél bögre zöldborsó,
  • két evőkanál étolaj,
  • jódozott só,
  • szárított, morzsolt kakukkfű,
  • őrölt rozmaring,
  • késhegynyi őrölt kömény
  • Sajtmártás:

  • 20 deka kemény, reszelhető sajt, például parmezán,
  • fél liter tej,
  • három gerezd fokhagyma,
  • két evőkanál vaj,
  • három evőkanál barna rizsliszt,
  • jódozott só,
  • őrölt szerecsendió,
  • Főzzük puhára a barna rizst, azután tegyük félre lefedve. Melegítsük meg az olajat egy nagyobb serpenyőben, majd szórjuk bele először a megmosott, meghámozott, majd pici kockákra vágott fehérrépát. Fedő alatt pároljuk, közben pedig daraboljuk fel a többi alaposan megmosott zöldséget is. Ebben a sorrendben szórjuk mindig pár perc különbséggel a fehérrépa után a következő adag zöldséget: előbb a cukkinit, azután a zellerszárat, majd a vékony karikákra vágott pórét, a zöldborsót és a csíkokra vagdalt kínaikel-leveleket. Ha kész, keverjük össze a barna rizzsel. Két evőkanál vajat olvasszunk fel, szórjunk bele három evőkanál barna rizslisztet, pirítsuk együtt, majd nyomjunk bele három gerezd fokhagymát, és folytonos kevergetés közben lassan öntsük hozzá a tejet. Forraljuk fel és főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd. Ekkor szórjuk bele a reszelt sajtot. Keverjük össze, fűszerezzük szerecsendióval, ha szükséges, sózzuk meg. Ezzel a mártással kínáljuk a zöldséges rizst.

    1 éves kortól már adható a babának az étel. Ha allergiás van a családban, a zöldséges rizst anyatejjel, rizstejjel, zabtejjel vagy forralt vízzel összeturmixolva is adhatjuk a kicsinek. (Ilyenkor 3 éves korig nem ajánlott a tejtermék.) Ha nincs allergiás a családban, akkor kétéves kortól már a tehéntejjel készült sajtmártásból is kaphatnak. Attól kezdve, hogy már őrlőfoga is van a picinek, meg tudja rágni ezeket a puha, pici falatokat.

    Paradicsomos lencse

    Hozzávalók hat személynek:

  • 50 deka lencse,
  • 40 deka hámozott paradicsom konzervből (vagy fél kiló friss, érett paradicsom hámozva),
  • egy fej hagyma,
  • három evőkanál olaj,
  • két gerezd fokhagyma,
  • jódozott só,
  • őrölt koriander,
  • őrölt babérlevél,
  • édes curry (vagyis olyan, amelyik nem csíp),
  • őrölt római kömény, a baba adagjához egy héjában főtt krumpli
  • Áztassuk be előző este a többször alaposan átmosott lencsét. Másnap kezdjük a főzést a hagyma kicsi darabokra aprításával. Utána melegítsük meg az étolajat, kicsit sütögessük rajta a hagymát, szórjunk rá egy kávéskanál őrölt koriandert, egy teáskanál curryt, fél kávéskanál őrölt római köményt, egy kávéskanál őrölt babért, majd egy gyors keverés után már bele is önthetjük a lencsét.

    Csak a kész ételt sózzuk, hogy a babának még a sótalan változatból vehessünk! Annyi vizet öntsünk rá, hogy bőven ellepje, és főzés közben folyamatosan pótoljuk ugyanennyire. Húsz perc múlva öntsük hozzá a hámozott paradicsomot, és főzzük együtt még negyedóra hosszat, amíg jól besűrűsödik. Amilyen egyszerű étel, olyan finom, nem érdemes kihagyni!

    1 éves kortól már adható a csöppségnek.

    Vegyünk ki a tálból egy merőkanálnyi lencsét (lehetőleg egy egészben maradt paradicsommal), és turmixoljuk össze a főtt, meghámozott krumplival.

    Rakott padlizsán

    Hozzávalók öt személynek

  • 50 deka darált borjúhús,
  • 1 kiló krumpli,
  • két nagyobb, friss, feszes héjú padlizsán,
  • három evőkanál olaj,
  • jódozott só,
  • szárított, morzsolt kakukkfű,
  • oregánó (szurokfű),
  • római kömény,
  • édesnemes pirospaprika,
  • egy fej hagyma,
  • három gerezd fokhagyma,
  • két evőkanál liszt,
  • 20 deka juhgomolyasajt,
  • néhány karika hagyma a tetejére
  • Főzzük meg a krumplit, majd tegyük félre, hogy kihűljön. Két evőkanál olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd szórjuk rá a darált borjúhúst, és fűszerezzük meg egy teáskanálnyi kakukkfűvel, ugyanennyi oregánóval, egy kávéskanálnyi pirospaprikával, és fél kávéskanálnyi római köménnyel. Végül sózzuk meg, és pirítsuk gyakori kevergetés mellett tíz percig. Ekkor szórjuk rá a lisztet, keverjük össze, és öntsük fel három deci vízzel. Főzzük sűrűre, majd tegyük félre. Hámozzuk meg és szeleteljük vékony karikákra a krumplit, egy kisebbet tegyünk félre a babának.

    Mossuk meg alaposan a padlizsánt, vágjuk le a két végét, és szeleteljük fél centi vastag karikákra. Egy evőkanál olajon, teflonbevonatú serpenyőben pirítsuk meg gyorsan a szeletek mindkét oldalát. Vegyünk elő tűzálló tálat, és rétegezzük bele a hozzávalókat a következő sorrendben: darált hús, padlizsán, krumpli, darált hús és így tovább. Legfölülre vékony húsréteg kerüljön. 200 fokosra előmelegített sütőben fél óra hosszat süssük, ekkor húzzuk ki, és szórjunk a tetejére kockákra vágott juhgomolyát. Ezután már csak annyi időre tegyük vissza a tálat a sütőbe, amíg a sajt aranybarnára pirul.

    Egyéves kortól adható a kicsinek. A tányérka szélére érdemes krumplidarabokat tenni, ezeket kézbe fogva rágcsálhatja, esetleg bele is márthatja a maga pempős rakott padlizsánjába.

    Nézz be Babakonyhánkba még több receptért!

    Forrás: Kismama magazin