Bár az olyan élelmiszerekben, mint a tejtermékek, tengeri halak, tojássárgája megtalálható kis mennyiségben a D-vitamin, a fő forrást saját szervezetünk jelenti. A D-vitamin előállításhoz azonban szükség van UV-B sugárzásra, így az őszi-téli hónapokban, amikor kevesebb a napsugárzás, érdemes lehet étrendkiegészítő formájában bevinni a vitamint – hívja fel a figyelmet a Pénzcentrum cikke.
Mindenkinek javasolt a pótlás
A magyar lakosság többsége D-vitamin hiányban szenved a téli időszak végére. Az ajánlások szerint októbertől márciusig mindenkinek ajánlott a D-vitamin pótlás, ám eltérő, hogy kinek mekkora mennyiségre van szüksége.
A 2022-ben frissített ajánlás szerint az októbertől márciusig tartó időszakban az ajánlott napi mennyiség Nemzetközi Egységben kifejezve:
- Gyermekeknek 6 éves korig: 400-500 NE, a biztonságosan bevehető mennyiség 1000 NE
- Gyermekeknek 6 éves kor felett: 1000 NE, a biztonságosan bevehető mennyiség 2000 NE
- Felnőtteknek: 2000 NE, a biztonságosan bevehető napi mennyiség 4000 NE
- Terhesség és szoptatás idején a kismamák számára mindenképpen a napi adagolás ajánlott legfeljebb 4000 NE mennyiségben.
Ezek a mennyiségek arra az esetre vonatkoznak, ha a vitaminpótlás célja a D-vitamin-hiány megelőzése, mert felnőtteknél a napi 2000 NE-mennyiségű D3-vitamin elegendő a normális tartomány fenntartásához, vagyis rendszeresen, napi gyakorisággal szedett vitamin esetén nem indokolt nagyobb, 3-4000 NE tartalmú D3-készítmény szedése.
Érdemes tudni azt is, hogy a D-vitamint receptre is fel lehet íratni, ebben az esetben lényegesen olcsóbban jutunk hozzá.