Kisgyerek

Ezeket a sonkákat veszik a magyarok

Ha húsvét, akkor sonka, a magyarok körében különösen kedvelt termék, lehet füstölt, főtt, vagy akár kötözött is.
2025. Április 15.
húsvéti sonka

Kép: Getty Images

A sonkát három alcsoportra oszthatjuk: a nyers sonkákra, a hőkezeltre, valamint a sonkacsoportokon kívül megkülönböztetjük a parasztsonkát – olvashatjuk a Nébih tájékoztatójában. Ezeket szoktuk vásárolni húsvétkor.

A sonkákat tartósítás, íz- és színkialakítás céljából pácolják és/vagy füstölik. Pácoláshoz étkezési sót, nitriteket és/vagy nitrátokat, és más összetevőket (adalékanyagokat) tartalmazó páclevet használnak. A gyorspácoláskor a páclevet injektálással és/vagy vákuum segítségével juttatják a szöveti részekbe, amely által lerövidül az érlelési idő. A gyorspácolt termékeknek nemcsak az előállítási ideje és a költsége, hanem a fogyasztói ára is alacsonyabb a hagyományosan pácolt termékhez képest.

Ezt jelenti a füstölt vagy füstölt ízű sonka

A sonkák megnevezésében szereplő füstölt jelző kétféle műveletet is jelölhet: történhet keményfa közvetlen elégetésével, de pl. a füstaroma légtérbe párologtatásával előállított terméket is lehet füstöltnek nevezni. Ha a termék megnevezésében a „füstölt ízű” kifejezést olvassuk, abban az esetben a füstaromát közvetlenül a húskészítménybe juttatják, pl. injektálással.

Sonkavásárlásnál mire figyeljünk?

A címkén található megnevezésekre érdemes figyelni: a nyers sonkák esetében a „nyers sonka”, a hőkezelt sonkák esetében „főtt sonka” vagy „sült sonka”, a formában vagy bélben hőkezelt sonkáknál pedig a „sonka” alapmegnevezést olvashatja a fogyasztó.

A sonka címkéjén fel kell tüntetni, hogy miből készült, az előkészítés módját, a hőkezelés módját, ahogy a pácolás, füstölés módját is – ennek hiánya alkalmas a fogyasztók megtévesztésére -, a lejárati időt.

A levet engedő sonka legtöbbször a pácolás nem megfelelő módját jelzi, azonban jelezheti a hús nem megfelelő minőségét vagy éppen valamilyen romlási folyamatot is.

Minden esetben kerüljük az alkalmi árusokat és megbízható, legális helyről vásároljunk, tanácsolja a hatóság.