Kisgyerek

Ezért terjed újra a kanyaró Európában

A kanyaró újra terjedni kezdett Európában, a háttérben az oltásellenes propaganda állhat. Falus Ferenc volt tisztiorvos arra figyelmeztet, hogy komoly veszélye lehet annak, ha csökken az átoltottság.
2018. November 12.
Ezért terjed újra a kanyaró Európában

Magyarországon ugyan mindössze 50 kanyaró megbetegedést volt 2018. januárja és augusztusa között, de Európában a regisztrált megbetegedések száma elérte a 41 ezret. A WHO már korábban megkongatta a vészharangot, mert rohamosan terjed Európa-szerte a kanyaró.

Elsősorban Olaszországban és Romániában vannak kanyarójárványok, amit Falus Ferenc volt tisztifőorvos az átoltottsági arány csökkenésével magyaráz -írja a pharmaonline.hu az ATV nyomán. Romániában felerősödtek az oltásellenes propagandák és az oltóanyag-ellátás sem folyamatos. Olaszországban maga az új kormány oltásellenes: egy új szabályozás szerint elég, ha a szülő nyilatkozatot tesz arról, hogy gyermeke megkapta a szükséges oltásokat, így közösségbe léphet.

Az oltásellenesség egyre nagyobb teret hódít az utóbbi években, ezért olyan betegségek is felbukkannak, amelyekről azt hittük, már rég nincsenek. Falus Ferenc szerint az emberek csak attól félnek, amit az utcán látnak. Szerinte összefüggés van a kormányzat megítélése, hitelessége és oltásokhoz való társadalmi hozzáállás között, példaként Skandináviát említi, ahol nagyobb a bizalom a kormányzatban, ezért ott az emberek elfogadják a közegészségügyi tanácsokat.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: PharmaOnline