Kisgyerek

Ezért tesz jót, ha harmadik személyben beszélünk magunkhoz

Stresszes időszakban elég, ha csendben magunkhoz beszélünk egyes szám harmadik személyben, és máris jobban érezzük magunkat - derül ki a Michigan State University (MSU) friss felméréséből.
2017. Augusztus 02.

A legtöbb ember általában egyes szám első személyben beszél magához („megyek, és megmelegítem a vacsorát”), a harmadik személyre történő váltás ugyanakkor stresszes időszakban óriási segítség lehet. Ez a fajta belső kommunikáció ugyanis segít az önfegyelem megtartásában és visszaszerzésében.

A Scientific Reports című szaklapban publikált anyag konkrét példát is felhoz. Ha egy John nevű férfi mélypontot él át, mert nemrég szakítottak vele, a leginkább hatékony formája az önkontroll visszanyerésének és a stressz csökkentésének, ha kérdéseket tesz fel magának: „Miért van kiborulva John?”, „Mi fáj a legjobban Johnnak?” – így ugyanis képes higgadtabban és összeszedettebben gondolkozni, szemben a „Miért vagyok kiborulva, mi fáj nekem a legjobban?” kérdésekkel.

„Ezzel a módszerrel az ember eltávolítja magától a fájdalmat és a rossz érzéseket, képes erőt gyűjteni, és megfogalmazni maga számára a probléma gyökerét” – mondja Jason Moser, a az MSU pszichológus adjunktusa.

Az agyon végzett vizsgálatok a kutatás során azt is megerősítették, hogy ezzel a módszerrel nem csak gyorsabban megnyugszunk, de kevesebb energiát is vesz igénybe a folyamat.

Babaszoba: Anyaként sok stresszes helyzettel találkozunk, amikor fontos, hogy minél hamarabb visszanyerjünk a kontrollt és nyugodtak tudjunk maradni. Ez a belső kommunikációs-technika hasznos megoldás lehet.

Forrás: Medipress