Kisgyerek

Fiad van? Tanítsd meg az érzelmek fontosságára

A mostani kisgyermekes szülők talán már jól látják, milyen problémákkal jár együtt, hogy a fiúkat erőszakosságra, önérvényesítésre nevelték. Pedig a fiúk számára pontosan ugyanolyan fontosak az érzelmek, mint a lányoknak.
2018. Március 10.
Fiad van? Tanítsd meg az érzelmek fontosságára (Fotó: Getty Images)

Több generáció nevelte úgy a fiúgyerekeket, hogy az erőszakosságot, az ambiciózusságot, az önérvényesítés képességét minden más fölé helyezte. “Egy igazi férfi mindig megszerzi, amit akar” – hallhatták, és ez sajnos az elmúlt években komoly és fájdalmas következményekkel járt együtt. Hogyan lehetne a mai kisfiúkat arra megtanítani, hogy tiszteljék a saját érzelmeiket és egymást, lányokat és fiúkat egyaránt?

Kisbabakorban

Könnyű azt gondolni, hogy a fiúkban egyszerűen nincs meg az az érzelemgazdagság és érzékenység, mint a lányokban – írja Melissa Dahl a The Cut internetes portálon megjelent cikkében. Pedig a kutatások szerint kisbabakorban még nincs akkora különbség a két nem között, a fiúk éppen úgy reagálnak az érzelmekre és az intimitásra, mint a lányok. “Valójában nincs szükség arra, hogy a fiúkat az érzelmek megélésére neveljük, hiszen ez a képesség születésüktől megvan bennük. Ezt kell erősíteni, táplálni” – mondja Niobe Way amerikai pszichológus.

Óvodáskorban

Hároméves kor körül a fiúk elkezdik kapizsgálni, hogy a figyelmességet, a gyengédséget, a másik érzelmeire való ráhangolódás képességét “lányosnak” tartják, és mire iskolába kerülnek, meg is tanulják ezeket elrejteni. Nagyon fontos, hogy egy kisfiúnak kislány barátai is legyenek. Egy óvodában olyan “haverprogramot” vezettek be a tanárok, melyben egy-egy kisfiút és kislányt párba állítottak, hogy együtt dolgozzanak valamilyen feladaton. Úgy találták, hogy akik részt vettek a programban, sokkal szívesebben játszottak együtt és kevésbé voltak agresszívak, mint azok, akiknek nem volt ellenkező nemű “haverja”.

Kisiskolás korban

Ebben az időszakban a fiúk már képesek jobban megérteni a saját érzelmeiket – erre pedig bizonyos helyzetekben különösen nagy szükség lehet. Howard C. Stevenson klinikai pszichológus például arra igyekszik megtanítani az afroamerikai fiúkat, hogyan reagáljanak a rasszista, becsmérlő megjegyzésekre. “Nagyon fontos, hogy tudatosítsák magukban, hogy mit éreznek, és az, hogy a testükben is képesek legyenek elhelyezni az érzéseket. A hasukban érzik a feszültséget? Vagy éppen a vállukban? Ha tudják, hogyan reagál a testük, akkor talán könnyebben fel is tudják venni a rossz érzések ellen a harcot” – mondja.

Tizenévesen

Meglepő módon, minél idősebbek lesznek, annál kevesebb közeli barátjuk marad – vagyis egyre kevesebb olyan ember, akivel őszintén beszélhetnek az érzéseikről, annak ellenére, hogy erre rendkívül nagy szükségük van. Mint ahogy Niobe Way-nek egy fiú megfogalmazta: “biztosan jó lehet lánynak lenni, mert akkor nem kell teljesen elfolytani az érzelmeinket”.

A nem az nemet jelent

Lehet, hogy hosszú évekre, sőt talán évtizedekre vagytok attól a pillanattól, hogy a fiad szexuális életet kezd élni, de a szakemberek szerint minél előbb el kell kezdeni megtanítani nekik, mi a tisztelet, és mit jelent, miért fontos, hogy egy pár két tagja együtt döntsön az intim együttlétről. “Nem gondolom, hogy ezekről a témákról elegendő egy, nagy, mágikus erejű beszélgetés. Sokkal fontosabb, hogy szülőként fel- és elismerjük, hogy a fiunk is képes az érzelmek megélésére, és a társas kapcsolatok kezelésére, és ezeket a képességeit erősítsük” – mondja Christia Brown fejlődéspszichológus.Forrás: The CutEzt is érdemes elolvasni: