A teszt eredményei azt mutatják, hogy érdemes kivárni a szezont és inkább piacon vásárolni, ugyanis a bolti eprekben sokkal több vegyszer is lehet, mint a piaciban.
A laboratóriumi vizsgálat során a Tudatos Vásárlók Egyesülete arra volt kíváncsi, hogy kimutatható-e a termékekben az a 14 hatóanyag, amelyeket az előző évek európai uniós hatósági vizsgálatai a leggyakrabban találták meg a földieperben. A tesztben primőr és szezonális eper is szerepelt.
A tesztben vizsgált 22 földieper közül 19-ben a laborvizsgálat kimutatott növényvédőszer-maradványokat, jó hír viszont, hogy mindegyik messze az EU-s határérték alatt volt. Viszont sajnos ez sem elhanyagolható tényező, ugyanis az ún. koktél-hatás miatt a még kis mennyiségben jelen lévő vegyszermaradványok hatása együttesen megsokszorozódhat, kiszámíthatatlanná válik.
A felmérés során két piacon árult, feltételezhetően hazai eredetű, szabadföldi termesztésű földieperben, illetve a Tesco spanyol eredetű primőr termékében egyáltalán nem volt kimutatható növényvédő szer.
A lista végén az Aldi, Auchan és a CBA terméke végzett. Ezekben a többinél lényegesen magasabb (1-1,1mg/kg) az összes szermaradék koncentráció. Az Aldi és az Auchan esetében 4-4 különböző szermaradványból, a CBA-nál két különböző hatóanyagból tevődött össze ez az érték. Az Auchan eper görög primőráru volt, az Aldi epre májusi, magyarországi termék. A CBA eper szintén idényeper volt, a származás helye viszont nem derült ki a csomagolásról.
Egy-egy termékből átlagosan 2-3 hatóanyagot lehetett kimutatni, de a legtöbb hatóanyagot szupermarketek termékeiben találták.
Az eprek között jelentős különbség volt a beszerzési forrás alapján. Az 1. körös (április közepén vásárolt) primőráruk átlagosan 2,6 féle különböző vegyszert tartalmaztak, a 8 termékből mindössze egynél nem volt kimutatható semmilyen szermaradvány. Ezzel szemben a 2. körös (május közepén szupermarketben és piacon vásárolt) idénytermékekben kevesebb, átlagosan 2,2 különböző hatóanyag volt kimutatható.
Jelentős eltérés volt a kereskedelmi láncokban és a piacokon értékesített eperminták átlagos szermaradék-tartalmában. A piacokon csak átlagosan 1,5 hatóanyag volt a szezonális termékekben. A szezonális szupermarket termékekhez átlagosan 2,75 különböző vegyszert tartalmaztak.
Az egyes kereskedelmi láncok beszállítói között is lehet eltérés, hiszen míg a Tesco és a Lidl a lista élén végeztek, mert egyik terméküknél sem volt kimutatható vegyszermaradvány, vagy csak nagyon kis mértékben, addig más láncoknál átlagosan 4-5 hatóanyagot is kimutattak egy-egy mintából.
A teljes teszt megtekinthető itt.
Kapcsolódó cikkeink:
Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete