Kisgyerek

Ezek a nyári harapnivalók veszélyesek lehetned totyogód számára

Egy gyermekekkel foglalkozó tanácsadó figyelemfelhívó videóban gyűjtötte össze azokat az ételeket, amelyeket jobb kerülni, ha 4 év alatti gyermeked van.
2025. Június 02.
Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

A nyár beköszöntével a családok egyre több időt töltenek a szabadban, beindul a kerti partik szezonja is és egyre gyakrabban kerülnek az asztalra olyan fogások, amelyek elválaszthatatlan hozzávalói ennek az időszaknak. Vannak azonban olyan ételek és nassolnivalók, amelyeket nem ajánlott kínálni a legkisebbeknek a fokozott fulladásveszély miatt.

Danielle Anne Manton-Kelly nevelési tanácsadó a szakmai közösségi oldalára készített a szülők számára egy videót, amiben összegyűjtötte a kerülendő ételeket.

1. Jégkocka

Nagyon veszélyesek. Kemények, csúszósak, és elzárhatják a légutakat. Sokan azt hiszik, hogy mivel elolvadnak, nem jelentenek veszélyt, de ez időbe telik” – mondja a szakértő, aki azt tanácsolja, hogy a nagy melegben inkább hűtsük be előre a kicsik italát és használjunk termoszt.

2. Jégnyalókák

A vízalapú jégkrémek a jéghez hasonlóan sokkal keményebbek és a totyogók pont akkora darabokat tudnak leharapni belőle, ami képes elzárni a légutakat. Ezek alternatívájaként, válasszunk inkább fagyit, ami sokkal puhább és krémesebb, így nem tud gondot okozni.

3. Grillkolbász, koktélvirsli

Az alakjuk és a borításuk miatt a kicsik nem is tudják egyszerűen elharapni, ha pedig elakad, akkor nem olvad el és nem mozdul semerre. A legkisebbek ráadásul hajlamosak szaladgálás közben enni egy-egy falatot, ami különösen veszélyessé teszi ezt az ételt. Ha mindenképpen adni akarunk belőle a kisgyermeknek, akkor hosszában negyedelve kínáljuk a falatokat és igyekezzünk evés közben egy helyben tartani a kicsit.

4. Szőlő

A fulladást okozó ételek között első helyen áll a szőlő. A mérete, formája és sima felülete miatt nehéz megrágni, de könnyű egészben lenyelni. Csökkenthetjük a kockázatot ha a szőlőszemeket negyedeljük, a 4 év alatti gyerekeknek pedig lehetőség szerint hámozzuk meg, és magozzuk ki.

5. Nyalókák

A nyalókák többféle veszélyt is rejtenek – kemények, pálcikára vannak tűzve, és könnyen sérülést okozhatnak, ha a gyerek elesik, miközben a kezében tartja. Ha a cukor lejön a pálcáról, fulladást is okozhat. Kisgyermekeknél legjobb teljesen elkerülni őket. Ha édességet adunk, az legyen puha, és mindig felügyeljük a gyermeket.

6. Pillecukor

Bár puha és habos, a pillecukor megtévesztően veszélyes lehet. Könnyen összenyomódik és felveszi a torok formáját, így elzárhatja a légutakat. Ezért nem ajánlott kisgyermekeknek.

7. Pattogatott kukorica

Száraz, darabos állaga miatt könnyű belélegezni, különösen a kisebb gyermekeknek, akik nem rágják meg rendesen. A pattogatott kukoricával kapcsolatos fulladásos esetek gyakoriak, így a 4 év alatti gyerekeknek jobb nem adni. Későbbre tartogassuk, amikor már biztonságosabban tudnak enni.

8. Sonka

A totyogósok nehezen tudják megrágni a felvágottakat, például a sonkát. A vékony szeletek könnyen összehajlanak és csúszósak, így könnyű egészben lenyelni őket. Ha sonkát adunk egy kisgyermeknek, mindig tépjük szét apró darabokra, és kerüljük a feltekert vagy egymásra rakott szeleteket.

Mindez összecseng a gyermekorvosok ajánlásaival, akik általánosan azt javasolják, hogy kisgyermekek esetében kerüljük a kör keresztmetszetű és a kemény, nehezen rágható falatokat. Ahogyan a cukorkákat, magvakat és túl ragacsos ételeket is. Mindemellett tanítsuk meg nekik, hogy az asztalnál ülve, nyugodtan egyenek, étkezés során pedig mindig felügyeljük őket.

(forrás: Mother.ly)