Kisgyerek

Gyakori étkezési kihívások a totyogóknál

Sok kisgyerek válogatós, és még a kevésbé válogatósok sem esznek meg általában mindent, ami a tányérjukra kerül. Íme, néhány gyakori étkezési kihívás, amit ebben az időszakban lehet tapasztalni, és tippek a megoldásukra.
2022. November 22.
kisgyerek eszik az asztalnál
Néhány gyakori étkezési kihívás, amit a kisgyereknél tapasztalhatsz. (Kép forrása: Getty Images)

Még ha babaként mindent szívesen meg is kóstolt a gyermeked, kisgyerekkorban akkor is lehetnek nehézségek az étkezések körül, amik bizony próbára tehetik a türelmet. De a totyogósok természetesen nem szándékosan meg akarják nehezíteni a szülők dolgát, sokkal inkább arról van szó, hogy egyre jobban kezd kialakulni a véleménye és a preferenciái, és hogy mit szeret és mit nem szeret enni.

A következő gyakori étkezési szokások lehetnek zavaróak, és kihívást jelenthetnek, de valójában teljesen normálisak a kisgyerekeknél. Néhány tippet is találsz, hogy egy kicsit könnyebben menjenek az étkezések!

Minden ételt elutasít, amivel kínálod

A kisgyerekkor annak is az ideje, amikor a kicsik önállóbbá kezdenek válni, kialakítani az ízlésüket, és arra is rájönnek, hogy ők is dönthetnek – amit előszeretettel próbálgatnak is. Ez az étkezés terén is megjelenhet, és gyakran csak azért mondanak nemet a különböző ételekre, hogy nemet mondjon, és próbálgassa a határait.

De lehet szó arról is, hogy éppen nincs kedve kipróbálni egy új ételt. A kutatások szerint gyakran 8-10 próbálkozásba is beletelhet, amire a gyerekek hajlandóak megenni egy új ételt, írja a What to Expect. Tehát ezért sem szabad feladni egy elutasítás után, hogy az adott étellel kínálod.

Amikor nemet mond, maradj nyugodt, és továbbra is kínáld az elutasított étellel. Vagy készíthetsz olyan ételeket is, amiket mindenki magának tud összerakni – például különböző feltétek vannak hozzá, vagy többféle zöldség van a főétel mellé, stb. –, ami inkább a totyogós kíváncsiságát ösztönözheti ahelyett, hogy dacosan reagálna egy ismeretlen ételre a tányérján. Kisebb lehet az elutasítás esélye akkor is, ha már egy jól bevált kedvenc étel mellé kerül egy újdonság.

Csak fehér vagy bézsszínű ételeket eszik

Kenyér, keksz, tészta – az ételekkel ismerkedő kisgyerekek sokszor választanak az ilyen színű élelmiszerekből, mert ezeket a kiszámítható, nem ijesztő ízekkel társíthatják. Míg az intenzívebb színű ételeket az intenzívebb ízzel.

Valószínűleg ez a fázis nem fog túl sokáig tartani, de addig is a kedvelt világos színű ételeket feldobhatod egy kis színnel, például gyümölcs feltéttel a mogyoróvajas kenyeret, egykis paradicsomszósszal a tésztát. De ha továbbra is elutasítja, tartsd tiszteletben a választását. Ha a tápanyagok miatt aggódsz, próbálj olyan fehér vagy bézs ételeket adni neki, amik tápanyagokban gazdagabbak, mint például a hummusz és hozzá teljes kiőrlésű keksz.

Mindig ugyanazt kéri enni

Érthető, ha aggódsz, amikor a kisgyermeked csak néhány ételt akar enni, hogy ez ne okozzon nála valamilyen tápanyaghiányt. Amit ilyenkor tenni tudsz, hogy elfogadod az aktuális kedvencet, de közben bátorítsd más ételek fogyasztására is. Például az étkezéseknél lehetnek különböző ételelemek felszolgálva, amelyekből ő tud választani. Ezek között néha szerepelhet a kedvenc is a menü elemeként, de nem kell ezt minden főétkezésnél vagy kisétkezésnél tálalni.

Mindig mást enne, mint amit adsz neki

A fejlődés természetes része a preferenciák kialakítása, és fontos készség tudni azt kérni, amit szeretne. De emellett azt is meg kell tanulni, hogy nem mindig történnek úgy a dolgok, ahogy szeretnénk.

Ilyen esetben érdemes a családnak egyféle ételt készíteni, és nemet mondani a különleges kérésekre. Ez nem jelenti azt, hogy a kisgyermek aktuális kedvencei nem szerepelhetnének a menü részeként az asztalon – jó, ha legalább egy olyan étel van, amit előre láthatóan meg fog enni. Ha éhes, ebből tud enni egy kicsit.

Szinte alig eszik

Időnként úgy tűnhet, mintha a gyermeked szinte nem is enne. De ha a növekedése megfelelő ütemű, és az energiaszintje is jó, akkor valószínűleg megkapja az összes szükséges kalóriát. Előfordulhat, hogy kevesebb ételre van szüksége, mint gondolod, és ha például korábban a nap folyamán már evett egy nagyobb adagot, már nem lesz éhes később. Ilyenkor is érdemes étellel kínálni a fő- és kisétkezésekkor, és hagyni, hogy maga döntsön arról, hogy akar-e enni vagy sem. Nem gond, ha éppen nem szeretne enni, de emlékeztesd rá, hogy a következő kisétkezéskor vagy főétkezéskor tud majd legközelebb enni.

Nem akar zöldséget enni

A legtöbb kisgyerek az általában erőteljesebb ízük, a szokatlan illatuk és kihívást jelentő textúrájuk miatt nem rajong sok zöldségért. Azonban ezek az ételek fontos vitaminforrások, ezért érdemes lehet az ételekbe csempészni: például a reszelt zöldség mehet a fasírtba, vagy a pürésített főtt zöldség a mártásokba, szószokba. De emellett továbbra is kínálj a totyogósnak különböző zöldségeket magukban is. Ha éppen akkor nem is kér, egyszer előfordulhat, hogy megkóstolja. Jó példát mutathatsz neki azzal, ha szedsz a zöldségekből a saját tényérodra is.

Forrás: whattoexpect.com