Kisgyerek

Ha a kisgyerek megüt másokat

Előfordulhat, hogy a kisgyermek már a frusztráció első jeleire megüt másokat. Mit lehet tenni ilyen esetekben?
2020. Szeptember 08.
Mit tehetünk, ha a kisgyerek megüt másokat? (Fotó: Getty Images)

A Parents.com Deborah Glasser Schencket, a Fort Lauderdale-i Nova Southeastern Egyetem családsegítő szolgálatának igazgatóját idézi, aki a kisgyermekkort az “ütögetés időszakának” is nevezi, mert ez a viselkedés az 1-2 éves gyerekeknél lehet gyakori.

Mivel az együttérzés képessége 3 éves korig még nem működik teljesen, így a kisgyerekek nem valószínű, hogy tudják, hogy az ütés árthat. A kisgyerekek még nem értik teljesen az érzelmeiket, illetve mások érzelmeit sem, ezért szándékosan nem is bántják mások érzéseit. Ha megütnek valakit, az általában a következő dolgok miatt fordulhat elő:

  • Kommunikálni próbál általa. A kisgyermek is lehet éhes, fáradt, unatkozhat, stb., és még csak nem is tudja verbálisan megfogalmazni, pontosan mit érez – ez pedig még frusztráltabbá teheti. Adott esetben az ütést is használhatja érzései kifejezésére.
  • A holmiját védi. Ha a gyermek gyakrabban üt meg más gyereket a játszótéren, vagy a közös játék során, az azért is lehet, mert elveszik tőle a játékait, esetleg túlzottan a személyes terébe kerülnek, és nem feltétlenül hallgatnak arra, amikor azt mondja, hogy “Az az enyém!”, vagy hogy “Állj meg!”. Ezt nem haragból csinálja, csak még nem képes szabályozni az impulzusait.
  • Rossz napja van. Amikor rossz hangulatban van és nyűgös, egyszerűen kiborulhat a kisgyermek, főként mivel még megküzdési képességei sem működnek megfelelően. Dr. Miriam Schechter, gyermekorvos szerint még azok a gyerekek is üthetnek, haraphatnak, ha rossz napjuk van, akikre ez máskor nem jellemző.
  • Utánoz valakit. Lehet, hogy egy másik gyerektől, idősebb testvértől látta ezt a viselkedést, és ő is ki akarja próbálni.
  • Temperamentumosabb természet. Vannak gyerekek, akik természetüknél fogva temperamentumosabbak, és bizonyos helyzetekben ütnek, harapnak. Dr. Stanley Turecki, gyermekpszichiáter szerint van olyan gyerek, aki csak megvonja a vállát, ha valaki kikapja a kezéből a játékát, míg más harcos-üzemmódra vált.
  • Új dolgot próbál. A kisgyerekek számos dolgot azért tesznek, hogy lássák az ok-okozati összefüggést. Ha ezt megteszem, mi történik? Ha egy kisgyereknek nincs más stratégiája, hogy ésszerű módon kapja meg, amit szeretne, akkor viselkedhet így is.
  • Térre van szüksége. A kisgyermek érezheti magát sarokba szorítva, ha kis területen találja magát, túl közel más gyerekekhez. Ilyenkor reflexből megüthet másokat azért, hogy megtalálja a kiutat.

Mit érdemes tenni, ha azt látjuk, hogy megüt valakit?

Kulcsfontosságú, hogy az ilyen helyzetekben hogyan reagálunk a gyermek viselkedésére. Általános irányelv, hogy üljünk, guggoljunk le vele szembe, nézzünk a szemébe, és nyugodt, de határozott hangon mondjuk neki: “Nem szabad megütni másokat. Az ütés fáj.”. A túlzott magyarázat ugyanis elveszhet a kisgyerekeknél, és akár visszafele is elsülhet. Dr. Schechter szerint, ha a szülő fegyelmezi a gyermeket, valahányszor megüt valakit, megtanulja, hogy az erőszakra nincs mentség.

A következő módszereket is érdemes lehet kipróbálni.

Találd meg az okot

Ha valami bosszantja, frusztrálja a gyermeket, de még nem tudja szavakkal kifejezni, segítsünk neki. Ha például rácsap a csőrös pohárra, mert abban gyümölcslé van, és nem azt szeretne inni, mondhatod: “Inkább tejet kérsz! Mondd, hogy tejet kérsz.”.

Előzd meg

Figyeld meg, mi ösztönzi a gyermeket arra, hogy megüssön másokat. Frusztrált, ha éhes, fáradt? Győződj meg róla, hogy kapott elég ennivalót, eleget pihent. Ha azért ütött meg egy másik gyermeket, mert az ő játékát akarta, meg lehet kérni a szülőket, amikor látogatóba mentek, hogy azt a játékot tegyék el a gyermek elől.

Ne borulj ki

Néhány gyermeket ösztönözhet az is, ha figyelmet kap a szülőtől, amikor valami rosszat tesz. Ha megüt valakit, jobb higgadtnak maradni, mert ha kiborulsz, abból gondolhatja, hogy felkeltette a figyelmed, és ösztönözheti, hogy megismételje a dolgot.

Mutass empátiát

Az ekkora gyermek nem érti igazán a dühöt, a csalódottságot, stb., ezért jó, ha empátiát mutatsz, és felcímkézed ezeket az érzéseket. Például: “Biztosan dühös vagy anyára, mert nem engedi, hogy felmássz a szekrényre” – így jobban megértheti az érzéseket. Amikor kedves, segít másoknak, akkor pedig dicsérd meg, mert a pozitív megerősítés jobb viselkedésre ösztönözheti.

Kösd össze a tetteit mások érzéseivel

A gyermekednek tudnia kell, hogy érzi magát az, akit megütött. Például: “Megütötted Danit, és ő ettől rosszul érzi magát, ez fáj neki. Tudom, hogy nem örülsz, hogy elvette a játékod, de megütni valakit akkor sem helyes.”.

Segítsd a problémamegoldásban

Játszhatod vele például azt, hogy úgy teszel, mintha egy másik gyerek lennél, aki elveszi a játékát. Tanítsd meg, hogy ilyenkor mondja azt, hogy “Ez az én játékom. Kérlek, add vissza!”, és mondd meg neki, hogy ha ez nem válik be, kérje a segítséged, vagy a másik gyermek anyukájáét. Játszd el ezt gyakrabban, hogy megtanulja.

Tereld el a figyelmét

Ha vitás helyzetben van, gyakran a legjobb módszer, hogy eltereled a figyelmét. Dr. Erin Floyd, gyermekpszichológus szerint egy új tevékenységgel elterelni a gyermek figyelmét gyakran a legjobb módja, hogy elrendezzünk egy vitát a kicsik között. Adj egy percet, hogy maguktól próbálják elrendezni, ha például egy játék miatt kaptak össze, de ha azt látod, hogy lehet ebből ütés lesz, mondd, hogy el fogod venni a játékot tőlük, ha nem tudnak vele felváltva játszani.

Nem mindegy, mit néz

Bizonyosodj meg róla, hogy a gyermek nem néz olyan meséket, amelyek erőszakosak, mert a kutatások szerint ez növelheti az agresszív viselkedést a kisgyerekeknél.

Forrás: parents.com