Kisgyerek

A gyereked megütött valakit – hogyan reagálsz?

Az azonnali bocsánatkérés erőltetése helyett sokkal jobb dolgokat is mondhatsz, hogy mindenki pozitívabban jöjjön ki a helyzetből, és a gyerek megtanulja, miért és hogyan kell, érdemes bocsánatot kérni.
2023. Szeptember 02.
szomorú kisfiú ül a lépcsőn
Fotó: Getty Images

A kicsi gyerekek között nem ritka, hogy a konfliktust egy-két ütéssel igyekeznek rendezni, vagy odasóznak a másiknak, ha valami nem tetszik nekik. Ezt minden szülőnek rossz látni, hiszen nem erre tanítjuk a gyereket, és azt szeretnénk, ha mindenki annak a cuki, szeretni való csöppségnek látná őt, akinek mi. Szeretnénk megtanítani neki, hogy nem szabad megütni másokat, fájdalmat okozni a másik gyereknek vagy felnőttnek, és azt is szeretnénk, ha jó szülőnek tartanának bennünket. Ezért ilyen helyzetekben az első reakció a „Ne csináld, nem szabad!” után, hogy „Kérj tőle bocsánatot!” És addig nem tágítunk, ameddig ez meg nem történik. A Nurtured First Parenting Insta-oldal terapeuta szakértője, Jess szerint azonban nem feltétlenül ez a célra vezető és hasznos reakció ilyenkor.

Érzelmek a szavak mögött

A bocsánatkérés fontos, de nem mindegy, hogyan és miért teszi ezt meg a gyerek. Ha csak magukhoz a szavakhoz ragaszkodunk, és a helyzet kezelése kimerül ennyiben, akkor fontos tanulási lehetőséget mulasztunk el. Mert akkor tud igazán bocsánatot kérni a gyerek attól, akit megbántott, ha tud empatikus lenni, nézőpontot váltani, felismerni az érzelmeket – és ezt bizony minden gyereknek tanulni kell. Épp ezért lehet sokkal jobb dolgokat is mondani a gyerekednek, mint azon erősködni, hogy most rögtön kérjen bocsánatot. És ha ügyes vagy, előbb-utóbb magától is bocsánatot kér, amikor látja, hogy fájdalmat okozott.

Természetesen először mindig meg kell győződni arról, hogy a megütött gyerek rendben van-e, nem sérült-e meg, és ha minden oké, és van, aki megnyugtassa, megvigasztalja őt, akkor lehet megbeszélni a dolgokat azzal, aki ütött.

Lássuk a lehetséges hasznos reakciókat.

1. Szabj világos határokat

Tedd egyértelművé a gyereked számára, hogy nem szabad megütni bárkit vagy fájdalmat okozni másnak. Egyszerűen mondd meg neki, hogy ezt ne csinálja, nem szabad, és ha kell vidd el őt a helyszínről. Legyen egyértelmű számára, hogy ez nincs rendben, de ezt igyekezz higgadtan, vagy legalábbis nem dühből, kiabálva a tudtára adni.

2. Segíts azonosítani a másik érzéseit

A gyerekeknek tanulniuk kell az érzelmek azonosítását, címkézését – a sajátjaikat és a másokéit is. Ezért segíthet, ha anélkül, hogy bárkit megszégyenítenél, felhívod a figyelmet arra, mit érezhet a másik amiatt, ami történt. Mondd el, hogy az ütés (rúgás, lökés, bármi, ami történt) fájdalmat okoz, és emiatt a másik szomorú, ijedt, elkeseredett. Fontos, hogy ne érezhesse magát emiatt kellemetlenül a másik gyerek – a beszélgetés legyen tárgyilagos, visszafogott. Csak nektek, kettőtöknek szóljon, ne a többi árgus szemekkel figyelő szülőnek.

Fontos, hogy tudatosítsd: nem attól leszel jó szülő, hogy a homokozó körül ülő többi anyuka és apuka látja, hogy milyen jól meg tudod fegyelmezni a gyerekedet.

3. Teremts kapcsolatot

Kifejezni azt, hogy sajnáljuk, ami történt, és szeretnénk rendbe hozni egy kapcsolatot nem csak azzal lehet, ha kimondjuk a bocsánat szót. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy nem kell bocsánatot kérni (főként felnőttként nem oké, ha valaki nem tudja ezt a szót kimondani).

De amikor a gyerekek még csak tanulják az érzelmeik kezelését, sokat segít, ha nem a bocsánat kimondását forszírozzuk elsősorban, hanem arra ösztönözzük, hogy megpróbálja kitalálni, mivel vigasztalhatná meg a másikat.

Kérdezd meg, szerinte mi segíthetne a kis barátján, szerinte mire lenne most szüksége, minek örülne. Lehet, hogy a gyerek szerint egy ölelésre, de az is, hogy szerinte is a bocsánatkérés a megoldás. Ajánljátok fel ezt a megütött kisgyereknek, és ha elfogadja, akkor mehet az ölelés, simogatás, bocsánatkérés. Az utóbbit ugyan el lehet mondani akkor is, ha a másik még nem tart ott, hogy elfogadja, de sokkal jobb, ha már megnyugodott annyira, hogy aztán mehessen tovább minden rendben.

4. Adj neki időt

Mégpedig arra, hogy érezze, a bocsánatkérés fontos, segítene a másiknak vagy saját magának. Nyugodtan mondd ki, ha látod, hogy még nem áll készen a bocsánatkérésre –de azt is, hogy megvárjátok, hogy készen álljon rá. Ha szükséges, addig ne engedd vissza a szituációba, amíg le nem higgadt és valóban bocsánatot tud kérni, és ki tudja fejezni a megütött gyerek felé, hogy sajnálja, hogy fájdalmat okozott. Természetesen nagyon nem mindegy, hány éves gyerekekről van szó – egészen más mértékű belátás várható el egy 8-9 és egy 3-4 éves gyerektől.

Ha nem az automatikus bocsánatkérés van csak forszírozva, hanem segítesz a gyereknek megérteni és átérezni, miért kérünk bocsánatot, azzal nagyon sokat teszel az érzelmi érettségéért.

Forrás: Instagram.com/nurturedfirst