Kisgyerek

Ha gyakori vendég a gólya

A legtöbb család életében elérkezik a pillanat, amikor az első gyermeket második, harmadik követi. Így megeshet, hogy a gólya akár évenkénti látogató, sőt, akár egyszerre több babával is meglephet.
2008. Február 26.

Nehéz eldönteni, hogy van-e ideális korkülönbség a testvérek között, és ha van, mi lenne az. Gyermekorvosok, szülészorvosok, védőnők, pszichológusok többsége a két-három év körüli korkülönbséget említi, mint ideális állapotot, hisz így a családnak, a nagyobb gyermeknek, az anyai szervezetnek is van kellő ideje felkészülni egy újabb kis jövevény fogadására.

Ez azonban teljesen egyedi döntés, hisz vannak édesanyák, akik minél előbb szeretnének visszatérni a munkájukhoz, szép számmal akadnak nők, akik a harmincas éveik derekán alapítanak csak családot, és vannak, akik egész egyszerűen a kis korkülönbséget tartják ideálisnak. Néha pedig csupán a véletlen műve is lehet, hogy kis korkülönbséggel születnek a testvérek, hisz még manapság sem kevés kismama bízik a szoptatás fogamzásgátló hatékonyságában.

Ha a nagyobb gyermek már két-, hároméves, akkor elég önálló kis emberkével van dolgunk, aki beszél, talán szobatiszta is, egyedül jár, triciklizik. Egy ekkora gyermekkel már nem okoz komoly fejtörést, hogyan is menjen a család sétálni, ha megérkezik az újszülött. Arra az esetre, ha mégis elfárad a nagyobb, remek megoldás a testvérfellépő.

Ez lehet a babakocsi vázába épített, de vásárolhatunk hátsó tengelyhez rögzíthető modellt is. A beépített testvérfellépő nagy előnye, hogy mindig kéznél van, és nem foglal helyet a szállításkor, azonban csak akkor használható, ha a kisebb gyermek már ül vagy legalább félig ülő helyzetbe állítható a sportész, különben nem fér mögé a nagytesó és nem is terhelhető annyira, mint a tengelyhez rögzíthető típus.

Ahol viszont egy vagy két év alatti apróságból lesz komoly bátyus vagy nővér, ott bizony át kell gondolni, miként is lehet eljutni a mindennapi sétára, boltba, játszótéri programra egy újszülött csecsemővel és egy kis apróval. Ha nem is hosszú időre, de átmenetileg biztosan szükség lesz az egészen pici korkülönbséggel született tesóknak testvér vagy tandem babakocsira. Vannak olyan modellek, ahol egymás mellett ülnek a gyerekek, míg más típusoknál egymás mögött helyezkednek el.

Ha gyakori vendég a gólya

Egymás melletti modelleknél teljesen egyforma felszereltségű, beállítású ülőrészt biztosítanak a gyerekeknek. Ez praktikus ikerbabáknak, akár már újszülött kortól használható és nagy előnye, hogy látják egymást a gyerekek, és szabadon nézelődhetnek, nem takarja egyik apróság a másik elől a kilátást. A fekvőfelületük azonban keskenyebb, mint a piciket egymás mögé ültető modelleknek és kanyarodni vagy járműre feljutni is nehezebb vele. Nagyszerű a babák kontaktusteremtés szempontjából, ha egymással szembe is lehet fordítani őket a kocsijukban. Ezek azonban robusztusabbak, súlyosabbak és több helyet is foglalnak, mint sportos társaik.

Testvérkocsiknál mindig az újszülött babáé a teljesen vízszintesre fektethető rész, a nagyobb gyermeké a több fokozatban dönthető ülőrész. Természetesen fontos, hogy napvédő kupola, esővédő, öt pontos biztonsági öv mindkét részhez tartozzon, esetleg még karfa, állítható lábtartó is. A kocsi alján elhelyezett nagy bevásárlókosár pedig a mami dolgát könnyíti meg.

Több gyártó lehetővé teszi, hogy a babakocsira mózeskosarat (ebből csak egyet) vagy autósülést is lehessen rögzíteni, ezzel is megkönnyítve a gyermekek szállítását. Ezeknél vagy magára a vázra rögzíthető adapterrel vagy anélkül az autósülés, vagy a sportrészen helyezhető el biztonsággal.

A korkülönbséggel született gyerekeknek lehet vásárolni ikrek számára tervezett babakocsit is, de fordítva már nem biztos, hisz a testvérkocsik zöménél az egyik ülőrész nem dönthető 150 fok alá, így a pár hetes, hónapos picinek nem megfelelő.

Újszülött ikerbabáknak mindenképpen teljesen vízszintesre fektethető babakocsit kell választani. Jó, ha használható az autósülés is a vázon, így egyszerűen, közvetlenül a baba mozgatása nélkül át lehet tenni a gépjárműből őket a babakocsiba vagy vissza az autóba.

A testvér- és ikerkocsiknak általában nagyobb a súlyuk (nagyjából 9-18 kg között mozog), mint az egy babára szabott társaiknak, de a méretük mindenféleképpen kiterjedtebb, így feltétlenül meg kell mérni, főleg ha liftezni kell majd vele vagy autó csomagtartójába szállítani.

Az ikerbabakocsi hosszú ideig kíséri a családot és a gyerekeket, nagy terhelésnek kitéve, így hasznos, ha jó minőségű, időtálló, strapabíró darabot választunk. Ellentétben a testvérkocsival, amit inkább csak hónapokig, maximum egy évig lehet jól kihasználni (kivétel az egyszemélyessé alakítható modell). Rövidtávú, átmeneti beruházásról lévén szó, a bababoltok kínálata mellett célszerű a használt hirdetéseket is böngészni, ezzel rengeteg pénzt megspórolva.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Babakocsi: alap, extra, mi kell még?
  • Babakocsi: a keréktől a tetőig
  • A babakocsik világa – Minden, amit vásárlás előtt tudnod kell
  • Irány a vásárlás!
  • Forrás: HáziPatika.com