Kisgyerek

Ha sovány a gyerek

Ha egy gyermek hosszához viszonyított testsúlya 3-as percentilis érték alatt van, illetve, ha az elvárható átlagtól 15 százaléknál kisebb, akkor soványságról beszélünk. Milyen okok szerepelhetnek a soványság hátterében?
2019. December 30.

Méhen belüli növekedésben elmaradt újszülött

Az újszülöttnek a születési súlya a terhességi korához képest elmaradt, zsírpárnái fejletlenek és ezért sovány benyomást kelt – mondja dr. Kovács Tibor, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet csecsemő- és gyermekgyógyász, orvosigazgatója. A gyermek bőre sápadtabb, vastag, időnként ráncos, mintha “két számmal nagyobb volna”. A haj, köröm, nemi szerve és izomtónusa az érett babákéra jellemző. Spontán tartása, aktivitása, sírásának jellege és intenzitása nem különbözik az érett babákétól.Gyakori azonban a születést követően a külvilági élethez való alkalmazkodás zavara, mely a következőkben nyilvánulhat meg: születés körüli oxigénhiány, magzatszurok félrenyelése, a hőszabályozás zavara, idegrendszeri görcsök, alacsony vércukorszint, “sűrűbb” vér, veleszületett fertőzések, gyakoribb fejlődési rendellenességek előfordulása. Mindezek döntő többsége még a kórházi ellátás során jelent megoldandó problémát.Az ilyen babák fejlődésének megrekedése a magzati élet utolsó harmadában következik be, amikor a hossznövekedésük már lelassult ütemű és az izom- és zsírszövet-gyarapodás dominál. Különösen fontos, hogy a hazaérkezést követően ezeknél a babáknál a napi kalória-bevitel ideális mértékű legyen.Ennek biztosítása mellett egy behozó gyarapodási ütem figyelhető meg náluk, és pár hónap alatt “behozzák” a lemaradásukat a kortársakhoz képest.

Alkati soványság

Ezek a gyermekek alapvetően egészségesek, jó általános állapotúak, mozgékonyok, élénk szellemi és fizikai aktivitásúak, de egyértelműen sovány testalkatúak. Szülei is hasonló alkatúak vagy gyermekkorukban hasonlóak voltak. Alkati soványság esetén genetikailag ez az alkat van “bekódolva” a gyermekbe, szüleitől ezt örökölte. Nincs különösebb extra teendő velük, ha jó étvágyúak és egyéb panaszuk, tünetük nincsen. Ez a leggyakoribb ok a soványság hátterében.

Lelki eredetű soványság

Lány gyermekekben gyakrabban fordul elő és inkább a serdülőkortól jellemző. A hangulat zavarai többnyire felfedezhetők a gyermek viselkedésében. A lelki megterhelés (családi-, közösségi feszültségek, túlzott követelmények és az általuk kiváltott izgalom, családi tragédia, depresszió) tartós étvágytalanság révén vezet soványsághoz. Anorexiás serdülőlányok kóros testképzavara a táplálékfelvétel elutasítása révén, vagy önhánytatás, hashajtás “bevetésével” vezet csökkent kalória-bevitelhez, következményes kóros soványsághoz. A segítőkész szülői odafordulás, a szeretetteljes közeledés elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyermek lelki gondjain enyhíthessünk.Mindenképpen célszerű pszichológusi segítséget is igénybe venni a lelki feszültségek oldásához, kezeléséhez, feldolgozásához. Tilos erőszakkal, türelmetlenül, haraggal közelíteni az ilyen gyermekekhez, mert csak fokozódik a lelkükre nehezedő nyomás! Mivel a lelki feszültségek és azok testi következményei nem egyik napról a másikra alakulnak ki az esetek döntő többségében, ezért azok megoldásához sem elegendő pár nap, hanem hosszas türelmet igényel az egész család és a gyermek részéről is.

Soványság tartós étvágytalanság miatt

A legállandóbb tünet ezeknél a gyermekeknél a feltűnő étvágytalanság. Ennek következtében a szükségesnél kevesebb táplálékbevitel gyarapodás elmaradását okozza, soványsághoz vezet. Számtalan ok húzódhat meg a háttérben (helytelen szokásoktól kezdve komoly betegségekig), ezért ezeknek a felkutatása orvosi feladat.

Soványság felszívódási zavar miatt

Felszívódási zavar esetén a gyermek soványsága normális mennyiségű táplálékbevitel mellett is fennáll, székletének állaga, emésztettsége azonban többnyire eltér a normálistól, nagy tömegű, bűzös, zsírfényű lehet, de általános panasz a krónikus hasmenés is. A felszívódási zavar következtében vas- és vitaminhiányos állapot alakul ki, a gyermek hajlamosabb lesz fertőzésekre.Leggyakoribb okok:

  • lisztérzékenység,
  • gyulladásos bélbetegségek (fekélyes vastagbél-gyulladás, Crohn-betegség),
  • hasnyálmirigy-betegség,
  • májbetegség,
  • ételallergia,
  • tejcukor-érzékenység.

Általánosságban elmondható, hogy a felszívódási zavar miatt fokozott kalória-bevitel szükséges a gyermek számára, hiszen a bevitt táplálékmennyiség egy része nem képes felszívódni. Amennyiben a kiváltó betegség valamely típusú étel beviteléhez kötött (például táplálék allergia, lisztérzékenység), akkor a kiváltó táplálék kiiktatása az étrendből elengedhetetlen. Speciális tápszerek adására, emésztőenzim pótlásra is szükség lehet a kezelés során.A felszívódási zavarban szenvedők gondozásához gasztroenterológus szükséges.Fontos, hogy a felszívódási zavar következtében kialakult hiányállapotokat (például vas, vitaminok) a kezeléssel párhuzamosan rendezzük. Soványság nem emésztőszervi krónikus betegség miatt A soványság szembetűnő tünete mellett az emésztőrendszeren kívüli krónikus megbetegedésének tünetei is megfigyelhetők, illetve már ismerjük a gyermek alapbetegségét, mely magyarázza testalkatát. Ezekben az esetekben az alapbetegség étvágytalanságon keresztül és a szervezet anyagcsere-egyensúlyának megváltoztatásával vezet a testsúly csökkenéséhez.Cukorbetegség kezdetekor, pajzsmirigy túlműködés során vagy induló rosszindulatú megbetegedés esetén jó étvágy, megfelelő kalória-bevitel mellett is jelentkezhet a testsúly csökkenése! Krónikus alapbetegségben szenvedő gyermek esetében a testsúly, a fejlődés követése a gondozás részét képezi. Amennyiben a megfelelő energia-bevitel mellett testsúlycsökkenést tapasztalunk, akkor az a kezelés hatékonyságának elégtelenségének, a betegség előre haladásának következménye lehet.Kapcsolódó cikkek:

Forrás: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet