Ropogósra sült kacsacomb almás káposztával
Hozzávalók 4 személyre:
– 4 darab hízott kacsacomb
-1 gerezd fokhagyma
-só, majoránna
A körethez:
-1 fej fehér fejes káposzta
-olaj
-2 darab alma
-kb. 2 evőkanál cukor
-fél rúd fahéj
-2 dl fehérbor
-ecet ízlés szerint
Ha szükséges, a kacsacombok bőrét lángnál lepörzsöljük. Besózzuk, megszórjuk majoránnával, bedörzsöljük zúzott fokhagymával. Legalább egy napig hagyjuk állni a hűtőben. A hűtőből kivéve magas falú tepsibe helyezzük, majd kb. 1,5 dl vizet öntünk alá, és 120-130 °C fokos sütőben 2-2,5 órát sütjük. 2 óra eltelte után megszúrjuk egy húsvillával, és ha könnyen beleszalad, kivesszük, leöntjük a zsírját, és visszatesszük a 190 °C fokra felfűtött sütőbe, hogy a bőre ropogós legyen. Közben a körethez a fejes káposztát félbevágjuk, kivágjuk a torzsáját, és felcsíkozzuk. Lábosban kevés olajat melegítünk, majd karamellizáljuk rajta a cukrot. Hozzáadjuk a felcsíkozott káposztát, kevés sót és a fahéjrudat. Beleöntjük a fehérbor felét, majd kevergetve pároljuk. A meghámozott alma magházát kivágjuk, és 1×1 cm-es kockára vágjuk a gyümölcshúst. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a káposztához a maradék borral együtt, így fejezzük be a párolást. A fahéjrudat eltávolítjuk, ha kell, egy kis cukorral, ecettel tovább ízesítjük a káposztát. A kacsacomb mellé tálaljuk.
Aszalt gyümölccsel és gesztenyével töltött dagadó
Hozzávalók 4 személyre:
-60 dkg dagadó
-15 dkg gesztenye
-10 dkg aszalt szilva
-10 dkg aszalt sárgabarack
-1 evőkanál méz
-50 dkg szikkadt kenyér
-1 tojás
-só, majoránna
-fél csokor petrezselyem
-olaj
A dagadót a hentessel felszúratjuk. Ha otthon csináljuk, egy vékony pengéjű, éles késsel dolgozunk: óvatosan beszúrjuk a hús közepébe a szélesebb felénél, hosszanti irányban. Bevágjuk jobbra, majd balra, ügyelve arra, hogy ne vágjuk át teljesen és ne szúrjuk ki a húst. Az így kialakított zsebbe töltjük a tölteléket. A töltelékhez a gesztenyéket vízbe helyezzük, ami feljön a tetejére, azt kidobjuk. A többi héját bevágjuk, és 170 °C fokos sütőben megsütjük kb. 25 perc alatt. Eltávolítjuk a héját, a belsejét félretesszük. Az aszalt gyümölcsöket kicsit összevágjuk. A mézet egy kis lábosban karamellizáljuk, hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket és 1 dl vizet. Felfőzzük, míg a víz nagy része elpárolog.
A kenyeret beáztatjuk, kicsavarjuk, majd hozzáadjuk a gesztenyét, az aszalt gyümölcsöket, a tojást, majoránnát, sózzuk, megszórjuk a vágott petrezselyemmel. Összedolgozzuk, majd (nem túl feszesen) a dagadóba töltjük. A végét hústűvel vagy hurkapálcikával összetűzzük. Magas falú tepsibe helyezzük, kevés olajat és kb. 1,5 dl vizet öntünk rá, majd 170 °C fokos sütőben 50 percig sütjük. Petrezselymes burgonyával tálaljuk.
Csirkemell kenyértésztában sütve
Hozzávalók 4 személyre:
-80 dkg csirkemellfilé
-só, bors
-olaj
-fél fej vöröshagyma
-8 darab gomba
-8 szelet bacon
A kenyértésztához:
-50 dkg liszt
-3 dl tej
-1 csomag instant élesztő (5 g)
-só
-1 evőkanál méz
-1 evőkanál olaj
-1 gerezd fokhagyma
-1 tojás a kenéshez
A kenyértésztához a lisztet összedolgozzuk a tejjel, az élesztővel, a mézzel, az olajjal, a zúzott fokhagymával és kevés sóval, kidagasztjuk, majd meleg helyre tesszük, és 1 órát kelesztjük. Amikor megkelt, 4 egyforma részre szedjük, és letakarva félretesszük. A csirkemellből nyolc szeletet vágunk, sózzuk, borsozzuk, és kevés olajon, serpenyőben elősütjük. Tányérra szedjük, félretesszük. A megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk, majd kevés olajon megpirítjuk, és a kockára vágott gombát hozzáadva tovább pirítjuk. Amikor kész, megsózzuk, majd péppé turmixoljuk. Két csirkemell közé gombapépet kenünk, majd betekerjük a szeletelt baconnal. Az egyik tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, beletesszük a hús negyedét, majd becsomagoljuk a tésztába. Mindegyik cipóval ugyanígy járunk el, végül megkenjük őket a felvert tojással, és 160 °C fokos sütőben körülbelül 20 percig sütjük.
További hasznos cikkek karácsonyra:
- 3 villámgyors és ínycsiklandó ünnepi sütemény
- 7 egyszerű tipp a zöldebb karácsonyért
- A baba első karácsonyi ajándéka
- Kisgyerek az ünnepi asztalnál? – Kerüld el a káoszt!
- Csináld magad ajándéktippek anyukáknak
A recept a A Nők Lapja Konyha 100 legjobb húsétele című könyvben jelent meg.
“A Nők Lapja Konyha könyvsorozat újabb részében a 100 legjobb húsételt válogattuk össze. A könyv 12 tematikus fejezetében helyet kaptak – többek között – 30 perc alatt, illetve egy serpenyőben elkészíthető ételek, hétköznapi és ünnepi fogások, bundás és töltött húsok, sőt még a férfiak kedvencei is. Tobai Róbert séf útmutatásával elsajátíthatjuk a profik trükkjeit, így otthon is ugyanolyan finom és különleges húsételeket tudunk készíteni, mint az éttermi szakácsok. A könyv kezdők és haladók számára egyaránt kínál recepteket, sőt, a 100 húsételen kívül számos köret leírását is megtaláljuk benne.”
Ha tetszettek a receptek, itt megrendelheted a könyvet, katt!