A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja, amely az élelmiszer-pazarlás csökkentését tűzte ki célul, most egy nagyon fontos kérdést segít tisztázni: fogyasztható-e a lejáratot követően a tartós élelmiszer. Vannak, akik bár hozzá sem nyúltak, nem bontották ki az adott terméket, kidobják, amint lejár a minőségmegőrzési ideje. A Maradék nélkül azonban azt írja Facebook-posztjában, hogy adhatunk még esélyt, de ilyenkor különösen fontos, hogy érzékszerveinkkel ellenőrizzük a terméket:
- Vegyük szemügyre- penész jelenlétét, furcsa színváltozást látunk-e;
- Szagoljuk meg – avas vagy kellemetlen illata van-e;
- Kóstoljuk is meg.
Ha bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást (íz, szín, szag, állag), a lejárt minőségmegőrzési idejű terméket akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is felhasználhatjuk – fogalmaz a Maradék nélkül.