Kisgyerek

Hogyan mondj nemet a gyermekednek?

A gyerekek a legtöbbször sürgősen, azonnal akarják a dolgokat - de szülőként nem mondhatunk mindig, mindenre igent. Tudni, hogyan és mikor kell nemet mondani, az egyik legnehezebb szülői feladat.
2022. Február 16.
Hogyan mondj nemet a gyermekednek? (Fotó: Getty Images)

Ha a gyermek kérése vagy viselkedése egy egyszerűbb témakörbe tartozik, mint például a biztonság vagy az egészség, könnyebb igent vagy nemet mondani. De a legtöbb probléma valamilyen szürke-zónába esik.

Meri Wallace szülői szakértő, gyermek- és családterapeuta szerint a szülők gyakran félnek nemet mondani. “Szeretik a gyerekeiket, és boldoggá akarják tenni őket. Gyakran félnek nemet mondani, mert azt akarják, hogy gyermekeik szeressék őket, és attól tartanak, hogy a ‘nem’ árt a kapcsolatuknak. Vagy tartanak attól, hogy a gyermek dühös lesz, és csatározás kezdődik.”

A szakember a psychologytoday.com portálon megjelent írásában ajánl néhány tippet, stratégiát, ami segíthet csökkenteni a dilemmát, és nemet mondani olyan módon, ami kevesebb konfrontációhoz vezet.

Állíts fel határokat

Nem kell mindent megadnod a gyermekednek, amit kér, ahhoz, hogy jó szülő legyél, vagy hogy azt kommunikáld, hogy szereted őt. Néha valójában szeretettel teljesebb dolog korlátokat szabni. A határok segítenek nekik, hogy kezeljék az elvárásaikat és a vágyaikat, és segítik őket hatékonyabbnak lenni az életben.

Beszéljétek meg előre

Nagyon hasznos, ha előre felállítasz néhány korlátot. Például mondhatod a következőt: “Ma vásárolni megyünk a játékboltba, hogy ajándékot vegyünk a barátod születésnapjára. Magadnak csak egy apró játékot választhatsz.” Ennek ellenére még előfordulhatnak egyezkedések a gyermeked részéről, de te meghoztál egy szabályt, amire később is hivatkozhatsz.

Hagyj egy kis időt

Ha a gyermeked kér valamit, ne mondj azonnal nemet. Ha így teszel, az olyan hatású lehet, mint a vörös köpeny lengetése a bika előtt. A gyermek tehetetlennek érezheti magát, és küzdeni kezdhet.

Jobb, ha megállsz egy picit, és elodázod a döntéshozatalt. Kérdezd meg magadtól: “Nemet kell mondanom, vagy mondhatok igent is? Ha nem mondhatok erre igen így, tárgyalhatok vele?”. Ha dilemmába kerültél, hasznos lehet, ha kimondod a gyermekednek is: “Nem tudom, mit tegyek. Gondolkodnom kell egy darabig.”.

Amikor nemet kell mondanod, segíthet, ha azzal kezded, hogy elismered a gyermeked kérését.

Így tudni fogja, hogy tiszteled és törődsz vele. Tudni fogja, hogy figyelsz, és figyelembe veszed, így könnyebben elengedheti a kívánságát, ha azt valamiért nem kaphatja meg.

Magyarázd meg az okot

Segíthet az is, hogy a gyermeked könnyebben elfogadja a döntést, ha megmagyarázod, ha van logikus indokod. “Ma este nem tudsz ottaludni a barátaidnál, mert holnap délelőtt meccsetek lesz, és szükséged van arra, hogy ki tudd pihenni magad.” De az egyszerű magyarázatok is segíthetnek. Például, ha a kisgyermeked meglátja egy másik gyermek léggömbjét egy szék támlájához kötve, és el akarja vinni, mondhatod azt, hogy: “Az nem a tiéd, hanem a kisfiúé. Nem vihetjük haza.”.

Érzelmi támogatás

Ha a gyermeked dühös, ideges lesz, mert elutasítod a kérését, ismerd el az érzéseit. “Látom, hogy nagyon szomorú vagy. Nagyon szeretnéd hazavinni a kiskutyát. De a lakásban, ahol élünk, nem tarthatunk kutyát.” A szavaid segíthetnek enyhíteni a csalódottságát.

Az alternatíva felajánlása is segíthet

Amikor a 3 éves gyermeked azért könyörög, hogy hadd egyen csokit vacsora előtt, javasolhatod például azt: “Mit szólnál most egy szelet almához, és vacsora után ehetünk majd egy kis csokit desszertként?”. A nagyobb gyermeknek javasolhatod azt, hogy írja a születésnapi kívánságlistájára az új korcsolyát, ez segíthet elfogadnia az elutasítást most.

Forrás: psychologytoday.com