Kisgyerek

7 helyzet, amikor tudni kell nemet mondani a gyereknek

Természetesen ne mondjunk nemet mindenre, de van olyan, amikor valóban erre van szükség.
2021. Október 05.
Van, amikor tudni kell nemet mondani (Fotó: Getty Images)

Eileen Kennedy-Moore, pszichológus és szerző a psychologytoday.com oldalon megjelent cikkében hét olyan helyzetet sorolt fel, amikor szerinte javasolt nemet mondani a gyermeknek.

“Nemet mondani fontos felelőssége a szülőknek. A NEM-ek, amiket mondunk, fontos leckéket tanítanak a gyermekeinknek az életről és a boldogulásról” – írja a szakember. Véleménye szerint a következő hét helyzet olyan lehet, amikor nemet kellene mondani a gyermeknek. A szakember néhány javaslatot ad ahhoz is, ezt hogyan érdemes tenni.

1. Mondjunk nemet, amikor a tettével bánthat valakit, vagy eltörhet/elronthat valamit

A bántás és a károk megelőzése az első számú ok a szakember szerint arra, hogy nemet mondjunk. A gyerekeknek nehézséget okozhat a negatív kimenetel előrejelzése, ezért szükségük van a felnőttek útmutatására, hogy segítsenek nekik ésszerűbb döntéseket hozni. A nemnek ez a fajtája segít megtanulni előregondolkodni.

Egy alternatíva ajánlásával biztonságosabb tevékenység felé lehet terelni a gyermeket. Például: “Ne ugrálj a kanapén, mert valaki megsérülhet az asztal éles sarka miatt, vagy összetörhet a kanapé. Ha ugrálni szeretnél, inkább menj ki a kertbe”.

2. Mondjunk nemet, ha valamit magától is meg tud csinálni

A gyerekek időnként arra kérik a szülőket, hogy tegyenek meg helyettük olyan dolgokat, amiket saját maguk is el tudnak végezni. Bár nincs azzal baj, ha alkalomadtán segítünk a gyermeknek, de gyakorlásra van szüksége ahhoz, hogy kompetens legyen bizonyos dolgokban, és úgy tekintsen magára, hogy pozitív módon hozzá tud járulni a család dolgaihoz. Ez a fajta nem segít megtanulnia, hogy képes elvégezni feladatokat.

Ajánljuk fel, hogy megmutatjuk neki, hogyan kell megcsinálni valamit, ha nem tudja, de támogassuk a felelősségvállalásra. Például: “Nem, most rajtad a sor, hogy megterítsd az asztalt. Emlékszel, hogyan kell csinálni? Példaként megcsinálok egy terítéket, amit lemásolhatsz”.

3. Mondj nemet, ha valamit olyat szeretne, amire nincs szükség

Állandóan reklámokkal bombáznak minket, de mindent megvennünk, ami vonzó, nem egészséges vagy bölcs hozzáállás. Bár az alkalmankénti, egy-egy vágyott dolog megvásárlása valóban örömet okozhat, de ne érezzük úgy, hogy kötelességünk mindent megvenni, ami felkelti a gyermek érdeklődését. Ez a fajta nem segít, hogy a gyermek megtanulja elviselni a csalódást, és felismerje, hogy tetszhetnek neki dolgok anélkül is, hogy birtokolná azokat.

Elismerhetjük a gyermek kívánságait, miközben nem engedjük a felesleges dolgok megvásárlását. Például: “Nem, ezt most nem fogjuk megvenni, de látom, miért tetszik neked! Nagyon szép csillogós”.

4. Mondjunk nemet, amikor változnak a tervek

Még akkor is, ha szeretnénk megtenni valamit a gyermekeinknek, a körülmények akadályozhatják ezt. Ez a fajta nem segíthet a gyerekeknek elsajátítani a türelmet és rugalmasságot.

Egy új konkrét terv segíthet megbirkózni a gyermeknek a késéssel. Például: “Nem, ezt sajnos nem tudjuk ma csinálni. Reméltem, hogy sikerül, de aztán megérkezett a nagynénéd,és most már hamarosan le kell feküdni aludni. De készítsünk tervet holnapra. Reggel vagy délután pótoljuk majd be?”.

5. Mondjunk nemet, ha valaki más szüksége (ideiglenesen) fontosabb

A gyerekek az első években még természettől fogva énközpontúak, de mások szükségének figyelembe vétele segíthet nekik, hogy ezen tovább haladjanak. Ez a fajta nem segíthet a nagylelkűség elsajátításában.

Ha élénk képet vázolunk fel a másik ember érzéseiről, az segíthet ösztönözni a kedves döntéseket. Például: “Nem, szombaton nem tudsz találkozni a barátaiddal. Szórakoztatóan hangzik, de akkor tartjuk a nagymama születésnapi ünnepségét. Szeretjük őt, és szeretnénk arról gondoskodni, hogy jól érezze magát a születésnapján. Tudom, hogy nagyon várja, hogy találkozzon veled, hogy időt töltsetek együtt”.

6. Mondj nemet, ha valamit nehéz szívvel tennél meg

Általában jobb, ha nem teszünk valamit keserű szájízzel vagy haraggal. Ez a fajta nem segít a gyermeknek az egészséges határok vagy a kompromisszumok megismerésében.

Javasolhatunk egy hatékonyabb alternatívát annak érdekében, hogy a gyermek ezt könnyebben elfogadja. Például: “Nagyon szép a mintája annak a kabátnak, de nem szeretném ezt megvenni neked, mert nagyon vékony, és nem lenne elég meleg őszre. Jobb lenne, ha néznénk egy másikat, ami vastagabb, és tetszik”.

7. Mondj nemet, ha az ellentétes az értékeiddel

A döntéseinkkel megtaníthatjuk a gyermekeinknek, melyek a számunkra fontos értékek. Néha úgy érezhetjük – a gyermek pedig hangosan tiltakozhat is -, hogy mi vagyunk az egyetlenek, akik meghoznak bizonyos döntéseket, de hűek szeretnénk maradni a meggyőződésünkhöz. Ez a fajta nem a prioritásokra és önazonosságra taníthatja a gyermeket.

Segíthet, ha elmagyarázzuk neki, hogy mi az oka (az esetleg nem túl népszerű) döntésünknek, de nem kell úgy érezni, hogy meg kell győznünk a gyermeket az igazunkról. Például: “Még nem kaphatsz mobiltelefont. Úgy gondolom, hogy a veled egykorú gyerekek számára még nem megfelelő, és nem szeretném, ha zavarna a tanulásban vagy a családdal töltött időben”.

A gyermek feltehetőleg gyakran nem fog örülni annak, hogy nemet mondunk neki, de néha ez a legjobb dolog, amit az érdekében tehetünk. Számos kutatás mutatja azt, hogy a gyerekek számára legkedvezőbb nevelési stílus szeretetteljes hozzáállás és a korlátok kombinációja. Felnőttként már vannak olyan ismereteink és tapasztalataink, amelyekkel a gyermekünk még nem rendelkezik. Érezzünk együtt vele, kössünk kompromisszumot, irányítsuk át, vagy magyarázzuk el, hogy tompítsuk a nemet, de a gyermek érdekében ne féljünk kimondani, ha éppen arra van szükség.

A cikk forrása: psychologytoday.com/