Gyerek

Így tereld pozitív irányba az erős akaratú gyerek energiáit

Bár időnként minden gyermek tud akaratos lenni, vannak olyanok is, akik következetesen mutatják ezt a viselkedésformát. Az erős temperamentum már egészen kora gyermekkorban megmutatkozhat.
2020. Október 06.
Jelek, hogy erős akaratú gyermeket nevelsz (Fotó: Getty Images)

Az erős akarat nem egyenlő azzal, hogy a gyermek “rossz”, az ilyen gyermek csupán elhatározza, hogy saját feltételei szerint cselekszik. Ez a makacsság egyrészt csodálatra méltó lehet, de a szülőknek, a tanároknak időnként frusztráló is.

A Verywell Family összegyűjtötte, miről lehet felismerni az erős akaratú gyermeket, és hogyan segíthetsz neki, hogy energiáját valamilyen pozitív irányba terelje.

Intenzív dühkitörések

Minden gyerek hisztizik, kap időnként dührohamot, de vannak olyan gyerekek, akik heves haragot mutatnak, ami sokáig kitart. Az erős akaratú gyermek alacsony frusztrációtűrésű, és küzd azzal, hogy társadalmilag elfogadhatóan fejezze ki a dühét. Amit néha nem is értesz, mi válthatott ki.Mit érdemes tenni? Vedd tudomásul gyermeked érzéseit. A dühkitörés gyakran azért történik, hogy megértsd a gyermek szorongásának mértékét. Érvényesítsd az érzéseit, és mondd el neki, hogy megérted, hogy fel van háborodva. Soha ne bagatellizáld el a gyermekérzéseit azzal, hogy azt mondod: “ez nem nagy dolog”. Ha tudja, hogy megérted, kevésbé akarja majd bizonyítani, milyen rosszul érzi magát.

Mindenképpen tudnia kell, miért

Az “Azért, mert azt mondtam” mint magyarázat sok gyereket frusztrál. A gyermeked tudni szeretné például azt, miért nem mehet ki focizni az esőben, és a “nem tudom”, vagy a “mert csak” nem lesz megfelelő válasz számára.Mit érdemes tenni? Adj egy rövid magyarázatot, ami leírja az okot. Például: “Ma nem mehetsz ki focizni a kertbe, mert esik az eső, csúszik a fű, és nem biztonságos így játszanod.” Ez segít megérteni, hogy nem csak tiltani akarsz neki valamit, hanem jó ok áll mögötte.

Makacs vitatkozás

Az erős akaratú gyermek, ha nem ért egyet, makacsul ki tud tartani és érvelni a vitában – és keresni a kiskapukat, korábbi kivételezést. Például felidézi, hogy egyszer már megengedted, hogy sütit reggelizzen, ezért most is ezt szeretné.Mit érdemes tenni? Figyelmeztesd, és mondd el neki, mi lehet a következmény. A süti nem egészséges – túl hamar éhes lesz, elromlanak a fogai stb.

Utasít másokat

Az erős akaratú gyermeknek általában van arról elképzelése, hogyan kellene mennie a dolgoknak, és nem zavartatja magát, hogy megmondja a társainak, mit tegyenek, hogy viselkedjenek. Sőt, néha a felnőtteknek is.Mit érdemes tenni? Ha a gyermek olyasmit mond, mint hogy “Add oda azt a játékot”, vagy “Te most állj oda”, gyakorold vele, hogyan kérheti meg udvariasabban a többieket. Mondd el neki, hogy fontos, hogy tisztelettudó legyen, és magyarázd el neki, hogy mások hogyan vélekedhetnek, ha így utasítja őket.

Nem hajlandó eleget tenni a kéréseknek

Ha a gyerek megmakacsolja magát, és nem hajlandó megtenni valamit, amit nem akar, nem segít, ha könyörögsz, vagy ha racionálisan elmagyarázod a dolgot.Mit érdemes tenni? Ajánlj fel inkább két választási lehetőséget, sokkal könnyebben tesz majd eleget a kérésnek, ha úgy érzi, hogy van választása. Ahelyett például, hogy azt mondod neki, hogy rakjon rendet a szobájában, kérdezd meg, hogy “Most vagy 10 perc múlva rakod inkább rendbe a szobádat?”. Csak győződj meg róla, hogy valóban az egyik opció szerint cselekszik-e.

Türelmetlen

Az erős akaratú gyermek gyakran türelmetlen, nem akar egy pillanatot sem elvesztegetni arra, hogy várakozik. Utál sorban állni a boltban, nem szeretne várni arra, hogy végre játszhasson, stb.Mit érdemes tenni? A várakozás az élet része, ezért fontos megtanítani a gyermeknek, hogyan birkózhat meg ezzel. Jó megoldás, ha előre tervezel, és megkérdezed tőle, hogy mit szeretne magával vinni, amivel eltöltheti az idejét, amíg a váróban lesztek. Bármit is válasszon, a lényeg, hogy világosan lássa, hogy van lehetősége kezelni az ilyen helyzetet.

“Szelektív hallás”

Hiába mondod neki, hogy legyen óvatos, vegyen cipőt, mielőtt kiszalad a kertbe, egy erős akaratú gyermek jól tudja használni ilyen helyzetben a “szelektív hallását”, és könnyedén ignorálja, ha valami nem tetszik neki.Mit érdemes tenni? Ha a gyermek figyelmen kívül hagy, lépj közbe, és mondd el neki, hogy komolyan gondolod, amit mondtál. Ha azt mondod például, hogy megvonsz tőle valamilyen kiváltságot, azt tartsd is be, hogy tudja, nem üresen fenyegetőzöl.Forrás: verywellfamily.com