Gyerek

Így motiválhatod a gyermekedet vesztegetés nélkül

Érdemes ellenállni annak a késztetésnek, hogy gyermekedet úgy győzd meg, hogy valamilyen jutalmat, játékot, nassolnivalót ajánlasz neki, cserébe az együttműködéséért. Ez ugyanis egészségtelen szokásokra taníthatja. Ehelyett próbáld meg a következőket.
2021. Július 07.
Hogyan motiváld a gyermekedet (vesztegetés nélkül)? (Fotó: Getty Images)

Mutass példát

Szeretnéd, hogy megegye a zöldséget? Edd meg te is a zöldséget. Menjetek együtt sétálni, hogy megmutasd neki, hogy a mozgás szórakoztató tevékenység. Te vagy a legjobb példakép a számára, akit már nagyon fiatalon elkezd utánozni.

Jutalmazd közös idővel

Ahelyett, hogy videójátékokkal vagy tévénézős idővel “fizetnéd le”, jutalmazd inkább aktív együtt töltött idővel. Biciklizzetek egyet közösen, vagy próbáljatok ki valamilyen izgalmas sportot. Vagy éppen hagyhatod a gyermekednek is, hogy megtervezzen egy közös napon, tele szórakoztató, aktív tevékenységekkel. Ez azért működhet, mert a gyerekek vágynak a figyelemre, különösen, ha a testvéreikkel is osztozniuk kell rajta.

Ne jutalmazd étellel

Ha édességgel, egészségtelen ételekkel jutalmazod a gyermekedet, az megtaníthatja arra, hogy így kezelje az érzéseit. Egy tanulmány szerint azok a felnőttek, akiket gyerekként étellel büntettek és jutalmaztak, később jellemzőbbek volt rájuk a mértéktelen evés és a diétázás. De a nassolnivalót büntetésként használni (pl. Nem kapsz jégkrémet, mert így viselkedtél!) sem jó módszer, mert a tiltott étel csak még vonzóbbnak tűnik majd.

Az erőfeszítést is dicsérd, ne csak az eredményt

A gyerekeknek szüksége van dicséretre, és ha motiválni szeretnéd gyermekedet, az eredmény helyett koncentrálj az erőfeszítéseire. Például ha fest egy képet, akkor ne csak az elkészült művet értékeld, hanem dicsérd meg azért is, hogy milyen keményen dolgozott rajta, és a részelteket is vedd észre az alkotáson. Ha kipróbál egy új sportot, akkor sem csak a játék megnyerésére vagy elvesztésére fókuszálj – például, ha a labdarúgást választotta, akkor dicsérd meg azt is, hogy a rúgásokat és a futást is gyakorolja.

Maradj nyugodt, és ne kiabálj

Amikor arra kéred a gyermekedet, hogy tegyen meg valamit, vagy fegyelmezni szeretnéd, maradj nyugodt. A gyerekek megtanulhatják az érzelmeik szabályozását abból, hogy a szüleiket figyelik. A kérésed, mondandód legyen érthető és lényegre törő. Követheted a következő lépéseket is ehhez: mondd el neki, mit kell tennie; mikor kellene ezt megtennie; magyarázd el, mi lesz a következménye, ha elmulasztja; és tartsd magad a megállapodáshoz, ne menj bele alkudozásba.

Mutasd meg, hogy mozogni jó dolog

Ha szeretnéd, hogy gyermeked többet mozogjon, mutasd meg neki, hogy az edzés milyen jó érzés! Menjetek együtt edzeni, például biciklizni, vagy valamilyen labdajátékot játszani, és utána mondd el a gyermekednek, hogy érzed magad. Ezzel arra ösztönözheted, hogy ő is észrevegye ezt az érzést önmagán, ami motiválhatja a rendszeres mozgásra.

A mozgásra ösztönző taktikák közül érdemes a lépésszámlálós módszert is kipróbálni: vásárolj akár olcsóbb lépésszámlálókat a családnak, és kezdjetek bele egy közös kihívásba. Tegyetek ki a hűtőre vagy a falra egy nagy lapot, amin mindenki vezetheti, hogy melyik nap hány lépést tett, és a hétvégén kiderül, ki a heti nyertes.

Még egy tipp: a gyerekek felnéznek másokra, ezért ha van kedvenc sportolójuk, az is inspirálhatja őket a mozgásra. Menjetek el közösen meccsekre, versenyekre nézőnek – ez is hasonló hatással lehet a gyerekeidre.

Főzős kihívás

Ha a gyereked válogatós, de szeretnéd ösztönözni, hogy próbáljon ki új zöldségeket, új ízeket, azt megteheted úgy is, ha közösen főztök. Keressetek otthon egy receptet, írjatok bevásárló listát, majd menjetek el a boltba együtt. Bevásárlás után jöhet az alapanyagok megmosása, megtisztítása, és főzzétek meg együtt a választott fogást. Ha idősebb, tinédzser a gyermeked, adhatsz neki néhány egészséges alapanyagot, amikből ő maga készíthet vacsorát. Ha ennyit foglalkoztak az étel elkészítésével, nagyobb eséllyel kóstolják is meg.

Ajánlj fel opciókat, némi kontrollal

Ahelyett, hogy arra utasítanád a gyermekedet, hogy takarítsa ki a szobáját, kérdezd meg tőle, hogy most csinálná meg a takarítást, és utána játszana, pihenne, vagy később pakolna inkább össze. Ha közösen takarítotok a lakásban, akkor kérdezheted arról, hogy a mosogatógépet pakolná-e ki szívesebben, vagy a szemetet vinné inkább le, stb.

Ha a gyerek úgy érzi, hogy van némi beleszólása a dolgokba, akkor kevésbé valószínű az ellenállás. Sőt, ha van választási lehetősége, az segíti elsajátítani, hogyan hozzon döntéseket.

Forrás: webmd.com