Kisgyerek

6 mondat, ami varázsigeként működik a nevelésben

A gyerekeket nehéz fegyelmezni, ez nem újdonság. De néhány egyszerű, erőteljes szülői üzenetet közvetítő mondat olykor csodát tesz.
2022. Február 02.
Fotó: Getty

A szülők számos nevelési trükköt ismernek. Az én kedvencem ezúttal nem a csokival való megvesztegetés, sem valami bonyolult filozófia, hanem az egysorosok ereje.

A férjemmel mindig is a kommunikációban hittünk, mondván, mindent meg lehet beszélni. Nos, nem így van. Vagy nem mindig. Egy háromévessel szinte soha. De még az öt- és hétévesek is tartogatnak meglepetéseket.

Szóval néha a túl sok beszéd, a rengeteg érvelés, magyarázkodás és rábeszélés épp az ellenkező hatást éri el. A tinik ezt úgy hívják: litánia vagy hegyi beszéd és hasonlók, és sokszor csak kimerítő hatalmi harcokba torkollnak. Főleg onnantól, hogy ők is megtanulnak vitázni.

“Van határa annak, hogy a fejlődő agy milyen szómennyiséget képes feldolgozni” – magyarázza Joan Ershler, a Wisconsini Egyetem programigazgatója. “Amit mondani akarsz, az elveszhet a szavak tengerében, így a rövid és egyszerű közlés a legjobb.”

A Parents.com összegyűjtött néhány rövid mondatot, amik kiválthatják a rengeteg fecsegést, és komolyan javíthatnak a gyerekeinkkel való interakciókon. Íme, a legjobb hét!

1.  “Tudom, hogy nehéz.”

Van, hogy a kicsik apróságok miatt hatalmas balhét csinálnak. A szülők ilyenkor általában vagy szintén balhét csinálnak a balhé miatt, vagy tanácsokat kezdenek osztani arra vonatkozóan, hogy mi legyen helyette. Ezzel azonban kihagynak egy fontos lépést: a megértést. Mert mindegy, hogy a gyerek mi miatt van kibukva, mert neki akkor épp ott rossz. Úgyhogy az első az empátia, a vigasztalás lehet – persze csak röviden – és csak utána kezdjünk el foglalkozni azzal, hogy amúgy mennyire indokolt az egész cirkusz.

2.  “Sétálj, kérlek!”

“Ne fuss!” “Ne kiabálj!” “Ne menj el!” Ezek helyett használjuk ezeket: “Sétálj!” “Beszélj halkabban!” “Gyere ide!” A pozitív üzenetek, alternatívák a tiltás helyett ugyanis hamarabb célra vezetnek. Ha csak egy tiltást közlünk, akkor a gyereknek először le kell állítania az adott cselekvést, majd fejben végig kell gondolnia, mit tegyen helyette. Ebben segítünk ezzel az egyszerű technikával.

3.  “Próbáld újra!”

Nagyszerű mondat számos helyzetre, amikor a kicsi helytelenül viselkedik. Mondjuk kiabál, elveszi valakitől a játékát, durva másokkal. A gyerekek együttműködőbbek, amikor azt érzi, hogy valamelyest kézben tarthatják a helyzetet. A fenti mondattal azt üzenjük: még nem rontottad el teljesen, van lehetőséged jóvátenni. Így bűntudat nélkül dönthetnek másképp.

4.  “Mit mondtam?”

Itt minden a hangsúlyon múlik. Mert ha felemeljük a hangunkat, vagy keményen beszélünk, akkor ez nem több, mint hibáztatás, számonkérés. Azt pedig mindenki utálja. Egészen józanul kell fogalmaznunk, hiszen alapszabály: ha mi utat engedünk az indulatunknak, akkor ők is. Ehelyett őszintén meg kell kérni, ismételje meg, amit kértünk tőle. Ezzel szimplán csak emlékeztetjük arra, mit is kell tennie.  

5.  “Túlságosan szeretlek ahhoz, hogy vitatkozzam.”

Talán ez a legjobb mind közül, hiszen erre nem lehet mit mondani. Ismerjük a vég nélküli alkudozást – valahogy le kell állítani. Ezzel a tulajdonképpen kedves mondattal néha sikerül is. De egyébként mindig ez a kulcs: a határozottságot kedvességbe kell becsomagolni, és onnantól működik.

6.  “Nem értelek, amikor ilyen hangon beszélsz.”

Ez egy áldott alternatíva a “Hagyd abba a nyafogást!” mondatra. Ha pedig a gyerek már rendes hangot használ, ne felejtsük el megdicsérni érte!