Gyerek

Büntetés helyett jóvátétel: a gyerekeknek kellett helyrehozni, amit tönkretettek

Vandálok pusztítottak egy műemléknél - a szülők megdöbbenve ismerték fel saját gyerekeiket.
2021. Június 07.
Ők csak békés látogatók Illusztráció: Getty

Szomorú képsorok terjedtek a közösségi oldalakon: négy tinédzser járkál miniatűr házak között, és ötletszerűen tör-zúz köztük. A helyszín Hampshire, a Southsea Model Village. Ez egy 1956-ban épült turisztikai látványosság, egy apró házikókból épült modellfalu.

A fiatalok komoly kárt okoztak benne: kitörtek ablakokat, eltörtek vonatsíneket, és hasonlók. A felvételt és a pusztítás képeit ITT tudod megnézni.

És itt jött az, amire senki nem számított: a tulajdonos nemsoká szemtől szemben állhatott a vandálokkal.

Merthogy néhány édesanya látta a biztonsági kamerák felvételeit, és megdöbbenve ismerték fel saját gyerekeiket. Úgy döntöttek: megleckéztetik a fiatalokat, önként jelentkeztek, és a tinikkel együtt meglátogatták a tulajdonost, Mark Wilsont.

A tulaj elmondta, hogy megszeppent, tizenhárom-tizennégy éves gyerekek voltak, akik akkor már nagyon bánták azt, ami történt. Különösen, hogy a rendőrség is elővette őket. “Azt mondták, unalomból csinálták” – meséli a DailyMail oldalnak. A férfi és az érintett édesanyák úgy döntöttek, hogy a legjobb az lesz, ha terápiás céllal munkába állítják a három fiút és egy lány társukat. Így is lett: következő hétvégén már mindannyian a modellfaluban dolgoztak. Felsepertek, és egyszerűbb szerelési, javítási feladatokat végeztek.

Eközben közösségi adománygyűjtés is indult, ami olyan sikeres lett, hogy nemsoká tíz új kamerát is felszereltek a látványosságra, amely már hatvanöt éve népszerű a környéken.