Gyerek

6 meglepő szabály, amit be kell tartani György herceg és Sarolta hercegnő sulijában

Az iskolában, ahova Katalin hercegné és Vilmos herceg gyermekei járnak, nem csak az öltözködést szorítják keretek közé, hanem azt is, ki kivel barátkozhat.
2021. Június 25.
György herceg és Sarolta hercegnő iskolájában különleges szabályokat tanítanak (Fotó: Getty Images)

Azok a szabályok, amiket a Thomas’s Battersea iskola diákjainak diktálnak első hallásra talán túlzottan vaskalaposnak tűnhetnek – arról nem is beszélve, hogy némelyik nehezen sorolható a gyerekbarát kategóriába -, ám ha jobban belegondolunk, logikus a magyarázat, amivel megindokolják ezek fontosságát. Tudva, hogy György herceg és Sarolta hercegnő viselkedését jóval több kritikus szempár figyeli, mint a hétköznapi gyerekekét, érthető, hogy Katalin és Vilmos ebbe az iskolába járatja a királyi csemetéket.

1) Nincsenek legjobb barátok és legjobb barátnők, az iskola elvei szerint mindenkit egyformán kell szeretni és tisztelni, kivételezés nélkül, hiszen azzal könnyen beletiporhatnak a gyerekek mások lelkébe. Sarolta hercegnő és György herceg tanítói szerint ez a megközelítés rendkívül mértékben erősíti a közösséget és igazi csapatjátékossá formálja a gyerekeket.

2) Minden tanulónak egyenruhát kell viselni, így senki sem lóghat ki a sorból sem a drágább, sem a kevésbé mutatós öltözékével: az iskola falai között mindenki egyforma, télen nyáron az intézmény elegáns egyenruháját kell hordania a gyerekeknek. Az uniformisból több változat is a diákok rendelkezésére áll: van téli, van nyári és sportoláshoz illő modelljük is.

3) Ebben az iskolában a diákoknak nem csak az öltözékére fordítanak nagy gondot, hanem a hajkoronájára is: a lányok kizárólag olyan hajgumit vagy hajcsatot használhatnak, amelynek színe passzol az iskola egyenruhájához, a hosszú hajú gyerekeknek pedig kötelező copfot vagy rendezett hajfonatot viselni.

4) Hiába csörgedezik nemesi vér az ereikben, a Thomas’s Battersea-ben Katalin hercegné és Vilmos herceg gyerekeit is Saroltának és Györgynek szólítják, elhagyva a hercegnői és hercegi rangot. Ugyanolyan jogaik és kötelezettségeik vannak, mint bármelyik másik itt tanuló gyereknek.

5) Az udvariasság és kedvesség dobogós helyen állnak az iskola értékrendjében, a tárgyi tudás átadása mellett nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy ilyenné formálják a gyerekeket. Az iskola szabályaival ellenkezik minden udvariatlan és illetlen megnyilvánulás, mind a tanárokkal, mind az iskolatársakkal szemben. Az itt dolgozók arra törekszenek, hogy növendékeikből felelős gondolkodású, jóérzésű állampolgár váljon felnőtt korára.

6) Az iskolában nem csak az oktatás magas színvonalú, hanem a tehetséggondozás is: a Thomas’s Batterseaben teret adnak a gyerekek kedvtelésének is, és gondoskodnak arról, hogy minél több területen kipróbálhassák magukat. Amiben örömüket lelik és/vagy remekül teljesítenek, arra a későbbiekben nagyobb hangsúlyt fektetnek. Az ide járó gyerekek sok más mellett rendszeresen táncolnak, énekelnek, karatéznak, kertészkednek és úsznak.

Via