Kisgyerek

Így segíthetsz leküzdeni a gyerekednek a szeparációs szorongást

Szinte minden szülő, akinek már vigyázott más a gyerekére, megtapasztalhatta a gyűrött arcocskát, a szomorú kutya tekintetet, a térdeket átölelő karocskákat - és a fájdalmat, amit ilyenkor szívtájékon érezni.
2019. November 16.
Így segíthetsz leküzdeni a gyerekednek a szeparációs szorongást (Fotó: iStock)

Ez egy biztonságban és szeretetben nevelt gyermek normális reakciója, akit éppen elválasztanak az anyukájától vagy az apukájától, még ha csak egy rövid időre is. Mi segíthet azon, hogy ez a folyamat könnyebben menjen?

Segítsd a kapcsolatot a felvigyázóval

A kisgyerekek nincsenek hozzászokva, hogy valaki mással legyenek, nem a szüleikkel. Amivel segítheted, hogy igyekszel nagyszerű kapcsolatot kiépíteni közte, és aki vigyáz rá. Ugyan még ilyenkor is tiltakozni fog a kicsi, ha elindulsz, de legalább lesz, aki meg tudja vigasztalni. Úgy segítheted a kötődést köztük, ha a gyermeked látja, hogy te is jó viszonyban vagy azzal, aki vigyázni fog rá, és mielőtt átjön hozzátok/elviszed hozzá a gyereket, beszélj róla lelkesen.

Kényelmesen az új helyzetben

Ha hosszabb időre mentek el a pároddal, például egy hosszúhétvégére, akkor mielőtt a felvigyázóval hagyod a kicsit, segíts neki megszokni ezt a szituációt. Például töltsetek közösen néhány reggelt a felvigyázóval, ha pedig neki is vannak gyerekei, tartsatok néhány játszós napot. Ezeken az alkalmakon, ha látod, hogy a gyermeked kezd beszélgetni, időt tölteni azzal, aki vigyázni fog rá, te lépj egy kicsit hátrébb.

Kezd rövid szeparációval

Nem a legideálisabb, ha azonnal egy hosszúhétvégére hagyjuk ott a gyermeket valakivel, helyette próbáljuk meg gyakorolni vele, hogy rövid időre távolodunk el tőle. Például köszönjünk el tőle, menjünk ki a kertbe, majd ha abbahagyta a sírást, menjünk vissza hozzá. Ez azért fontos, hogy ne gondolja azt, hogy a sírással vissza tud téged hívni. Emellett így fokozatosan megszokja azt, hogy néha távol legyen tőled.

Legyen egy elválasztódási rutinotok

Például, minden alkalommal, amikor otthagyod valakivel, olvass fel neki egy rövid mesét, öleld meg, mondd el neki, hogy szereted, és azt, mikor jössz majd vissza érte. Ez segíti a kicsit, hogy pontosan tudja, mire számíthat.

Hagyj ott neki egy fontos tárgyat

Ha otthagyod neki egy személyes tárgyad, például egy sálat, abból erőt tud meríteni, meg tudja vele magát nyugtatni, ha rosszul érzi magát. Ne lepődj meg, ha először elhajítja, amikor már nem leszel ott, vigyázni fog rá.

Mondd el neki, mire számítson

Még ha nyelvileg esetleg korlátozottabb egy kisgyerek, akkor is érdemes elmagyarázni neki, mi fog vele történni. Hogy mennyi ideig marad a rá vigyázó felnőttel, mit fognak ők közösen csinálni, hova mész, mikor jössz vissza, hogy érhet el, ha nagyon rosszul érzi magát.

Ne engedj a sírásnak

Hosszú távon még rosszabbat tehet a szeparációs szorongásnak, ha a gyerek sírása miatt visszamész hozzá, újra elbúcsúzni. Hidd el, ettől nem lesz neki könnyebb, csak úgy fogja érezni, hogy még nagyobb dologról van szó, mint elsőre képzelte, egy még ijesztőbb helyzetről.

Előzetesen beszéld meg, hogy lehet megnyugtatni a gyereked

Te már ismered, mivel lehet megnyugtatni a gyermeked, ha rosszul érzi magát, ezért segítsd azt, aki vigyáz rá, és mondd el ezt neki is. Persze jó, ha eltereli a figyelmét a sírásról, amikor elindulsz, de ez újra előjöhet, ezért fontosabb, hogy ténylegesen meg tudja nyugtatni.

Ne késd le az időpontot, amikorra vissza kell menned érte

Ha megígérted neki, hogy ott leszel alvás után/uzsonnára/3 órára, akkor a gyermeked valóban abban az időpontban fogja várni az érkezésedet. Ha az ígéreted ellenére késel, az a jövőben még jobban megnehezítheti az elválást.

Készíts egy szeretetkönyvet

Készíts egy fotóalbumot a gyermeknek azokról a felnőttekről, akik szeretik: anya, apa, a nagyszülők, nagynénik, nagybácsik, bárki, aki vigyázni szokott rá, és ha oviba/bőlcsibe megy, akkor az új gondozója is. Amikor éppen nem vagy vele, legyen nála ez a könyv, hogy meg tudjon nyugodni, erőt meríteni.

Válassz körültekintően

Akár egy ideiglenes felvigyázóról van szó, akár egy bölcsődei, óvodai pedagógusról, válassz olyan embert, aki kedves, melegszívű, könnyen kapcsolódik a gyerekekkel, akivel biztonságba érezheti magát. Ha óvodáról vagy iskoláról van szó, érdemes ellátogatni nyílt napra is, hogy ott megfigyelhesd, hogy bánik a gyerekekkel az adott pedagógus.Forrás: ahaparenting.comKapcsolódó írásaink: