Kisgyerek

Így tudhatod meg, mit szeret a kicsi!

Egy laboratóriumban kifejlesztették a "gyerekek tetszésmérőjét".
2013. November 26.

Felnőttként könnyen a világ tudtára adhatjuk, ha valamilyen ételt nem szeretünk – elmondhatjuk szóban, vagy egyszerűen kitolhatjuk a tányérunk szélére a nem kívánt falatokat. A kisgyerekeknek azonban sokkal nehezebb dolguk van. Vagyis csak volt, egészen mostanáig.

A Thrill Laboratórium mérnökei ugyanis nemrég kifejlesztették a világ első “Gyermek Tetszésmérőjét”, ami a gyerekek fiziológiai reakcióit vizsgálva képes megmondani, hogy a kicsik mely zöldségeket, gyümölcsöket és fűszereket kedvelik, így a szülőknek is sokkal könnyebb eldönteni, hogy gyerekük milyen ételeket fogyaszt a legszívesebben.

A készülék a gyerekek lábára erősített szerkezet segítségével méri a kicsik bőrellenállását (GSR). A GSR reakciót a bőr verejtékezésének növekedéséből eredő elektromosság alapján mérik. A kutatók a vizsgálatok során különböző ételeket adtak a gyerekeknek, majd az érzelmi reakcióikat megvizsgálva a Tetszésmérő segítségével kiszámították az egyes ételekhez tartozó GSR értéket.

Az eszközt Brendan Walker mérnök alkotta meg az Ella's Kitchen szakértőivel karöltve. A vizsgálatok során a kutatók a kísérletben részt vett hét kisgyerek lábára erősítették a GSR szenzort, amit aztán csatlakoztattak a Tetszésmérőhöz, ami rögzítette a verejtékezés mértékének apró váltakozásait. Ha egy kisgyerek olyan ételt kapott, ami a kedvére való volt, a GSR-je megnőtt.

Minél nagyobb értéket ért el egy étel a Tetszésmérőn, az annál jobban ízlett az adott kisgyereknek. Walker és kollégái most a gyerekek banánra, citromra, fahéjra, mangóra, kókuszra, papayára, paprikára, sárgabarackra, édesburgonyára és répára adott reakcióit vizsgálták meg.

A hét kisgyerek körében egyértelműen a mangó volt a legnépszerűbb, majd ezt követte a fahéj és a citrom. Negyedik helyen végzett a kókusz, majd a banán. Ahogy láthatjuk, az első ötben szereplő ételek közül mindnek jellegzetes, erős íze van. A lista alján az olyan, kevésbé jellegzetes ízű ételek végeztek, mint a répa (az utolsó helyen), az édesburgonya, a sárgabarack és a paprika. A leginkább semleges reakciókat kiváltó papaya a hatodik lett.

A bőrellenálláson kívül a kutatók a gyerekek arckifejezésére és a testbeszédére is odafigyeltek, miközben a kicsik az egyes ételeket fogyasztották. “Az étkezés hatalmas kaland a kicsik számára, mert teljesen új ízeket fedezhetnek fel – nyilatkozta Walker – Az azonban nem mindig egyértelmű, hogy mely ételeket kedvelik, és melyeket nem. Mivel a különböző ételek más és más fiziológiai reakciókat válthatnak ki, ezért nagyon jó, hogy sikerült kifejlesztenünk egy olyan eszközt, ami megbízható képet tud adni gyerekeink ízléséről.” Az Ella's Kitchen szakértői remélik, hogy a Tetszésmérő segítségével olyan új bébiételeket gyárthatnak majd, amik minden kisgyermek ízlésének megfelelnek.

Forrás: Medipress