Kisgyerek

Így változtatja meg az anyaság az egészséges táplálkozáshoz való hozzáállást

Az anyaság drasztikusan megváltoztatja egy nő életét és a gondolkozását. Aki még nem édesanya, az el sem tudja ezt képzelni.
2017. December 23.
Az anyaság során a konyhában is szemléletváltásra kerül sor

A szülői felelősség számos új feladata közül az egyik az, hogy megtanulják, hogyan is kell táplálni a családot. Vagyis azt, hogy a gyerek elé lehetőleg mindig egészséges ételt tegyünk, illetve megtanítsuk őt az egészséges életmódra is.

A self.com hat regisztrált dietetikust kérdezett meg arról, náluk az anyaság milyen szemléletváltozást hozott az életükbe.

1. Ha más egészségéért vagy felelős, teljesen máshogy fogsz főzni

Az egyik dietetikus úgy nyilatkozott, hogy anyaként teljesen msáhogyan főz. Jenny Beth Kroplin számára prioritás lett, hogy mit és hogyan tesz a vacsoraasztalra. “Mielőtt anya lettem, hajlamos voltam csak úgy összedobni valamit. Ma azonban már fontos, hogy egészséges ételeket adjak a családomnak.”

2. Kevesebb szórakozás

Kath Younger azt mondta, szívesen nézelődött régen sokáig a piacon, szeretett úgy nekivágni a vásárlásnak, hogy nem volt konkrét terve: ha lát valami szépet, frisset, megveszi, és spontán kitalálja, mi legyen belőle. Ennek azonban vége, mióta anya lett, hiszen kész tervekkel vág neki a bevásárlásnak, a piacon is célirányosan keresi az adott hozzávalókat.

3. Gondos tervezés

Hétvégente rendre lefagyasztok valamit – leveseket, húsokat, így mindig van vésztartalékom, ha bármi közbejönne – mondta Jessica Beacom.

4. Minden és mindenki különböző

Gyermeket nevelni sokkal többrétű, mint az, hogy mit adsz a családnak enni. Egy-egy táplálkozási trend vagy ajánlás nem biztos, hogy minden gyereknél be fog válni. Persze vannak zöldségek, gyümölcsök, amelyek egészségesek, jó, ha együtt eszik a család. De mindenkinek magának kell kialakítani a saját hagyományait, szokásait, rítusait, vallja Regan Jones.

5. Lazaság

“Mielőtt anya lettem, hittem abban, hogy egy-egy ételt akár 10, vagy 15 féle képpen is érdemes elkészíteni egy gyereknek, hogyha elsőre elutasítja azt. Ma már tudom, hogy nem életszerű egy ilyen iránymutatás. Van, amikor a gyerek egyik héten még megeszi a spenótot, a másik héten pedig már kiköpi. Ez van” – mesélte el Deanna Seagrave-Daly.

6. Címkézés nélkül

Nehéz úgy megtanítani az étkezési szokásokat, hogy egyes ételekre ne aggasszuk rá a “jó” vagy éppen a “rossz” címkéket. Erőszakosan tiltani meg főleg nincs értelme: lehet például édességet enni, de mértékkel. Persze egy ideig lehet korlátozni, de amint olyan helyzetbe vagy közegbe kerülnek a gyerekek, ahol a szülők figyelő tekintete már nincs rajtuk, akkor a tiltott finomságnak lényegesen a többszörösét fogják elfogyasztani – árulta el Abby Langer.

További egészséggel kapcsolatos cikkeink: