Kisgyerek

Így vedd rá a gyereket, hogy közreműködőbb legyen

Menj aludni, szállj be a kocsiba, öltözz fel - tudjuk, milyen nehéz ennyi mindenre rávenni a gyereket egyetlen nap leforgása alatt. A következő tippek azonban segíteni fognak ebben!
2017. December 04.
Így vedd rá a gyereket, hogy közreműködőbb legyen

Van egy módszer, amit úgy hívnak “kapcsolat a kérés előtt”, melynek a lényege, hogy mielőtt bármire is megkérnéd, kapcsolódj egy percre a gyerekhez, hangolódj rá. Ez nemcsak szorosabbra fűzi a szálakat közöttetek, de segít simulékonyabbá, közreműködőbbé is tenni a gyerkőcöt.

És akkor íme néhány konkrét példa, hogyan alkalmazd mindezt a gyakorlatban:

1. Állj meg, és csendben figyeld meg a gyereked

Mielőtt rászólnál, hogy “drágám, szállj már be a kocsiba”, állj meg egy pillanatra, és figyeld meg, mi az, amivel éppen annyira el van foglalva. Főzőcskézik, vagy a kisautóit tologatja? Vedd észre, hogy milyen mélyen elmerült abban, amit csinál. Ez a tudatosítás segít közelebb kerülni az ő kis világához.

2. Kérdezz rá, mit csinál, vagy állapítsd meg te magad

Hangosan mondd ki, mit csinál éppen a gyereked. “Oh, látom, épp a nagyinak rajzolsz” vagy “látom, összerakod a síneket a vonatpályához”. De rá is kérdezhetsz: “Elmeséled, mit csinálsz most”?

3. Kérdezd meg, hogy csatlakozhatsz-e hozzá

Biztos, hogy sokkal nagyobb örömmel fog elmenni megmosni a fogát, ha előtte leülsz vele játszani két percre. Ha nagyon el van foglalva, csak kérdezd meg “Csatlakozhatok én is?”, aztán kövesd az utasításait (hagyd, hogy ő döntsön, mit játszotok). Öt percig (vagy amennyi időd van) játsszatok kirakóst, bújócskázzatok vagy legózz vele – vegyél részt abban, amit épp csinál. Előfordulhat, hogy nem akarja majd, hogy beszállj, akkor elég, ha csak jelen vagy, és figyeled.

4. Hagyd dönteni

A gyerekek imádják úgy érezni, hogy a kezükben az irányítás. Ha lehetőséget adsz neki arra, hogy úgy érezze, nem elszenvedője a feladatoknak, biztos, hogy sokkal közreműködőbb lesz.

Néhány példa:

– Hol szeretnéd hagyni (reggelig, vagy amíg visszajövünk stb.)? Ha épp valamivel játszik lefekvés előtt vagy mielőtt indulnátok valahova, kérdezd meg, hol hagyjátok a játékot, ahol az később várni fogja.

– Most vagy 5 perc múlva csináljuk a következő dolgot? Hagyd, hogy eldöntse azt is, mit fog csinálni pl. először megmossa a fogát, vagy felveszi a pizsamáját. Stoppert is időzíthetsz a játék kedvéért.

– Hogy menjünk oda? Vigyelek oda a hátamon, vagy fussunk együtt (pl. a fürdőszobába fürdeni)?

– Most abba tudod hagyni? Gondolj bele, hogy éreznéd magad, ha épp a 97. darabnál tartanál egy 100 darabos puzzle kirakásában. Ugye, te sem szeretnéd most azonnal abbahagyni?

– Leszel te a X felelős? Leszel te ma az esti mese felelős, és kiválasztod, hogy mit meséljünk? Leszel te ma az asztal felelős, és segítesz nekem leszedni az asztalt vacsora után? Ha átruházol rá valamilyen felelősségteljes feladatot, azzal csökkentheted az ellenállását és sokkal lelkesebbé teheted.

Kapcsolódó cikkeink gyermeknevelés témában:

Értsünk szót!

Neveljük vagy viseljük el?

Top 5 tiltólistás dolog a gyereknevelésben