Kisgyerek

Ilyen előnyökkel jár a gyerekre nézve, ha van háziállatotok

Tanulmányok szerint is számos előnye lehet a gyerekekre nézve, ha van háziállatuk. A kisállatok többek között segíthetnek csökkenteni a stresszt, és a gyermek szociális és érzelmi készségeinek fejlesztésében is.
2021. Október 21.
Milyen előnyei lehetnek a gyerekre nézve, ha van háziállatotok? (Fotó: Getty Images)

Segítheti csökkenteni a stresszt

Az élet nem csak a felnőtteknek lehet stresszes, hanem a gyerekeknek, tinédzsereknek is – gondolj csak például az iskolai kihívásokra, a baráti kapcsolatok esetleges nehézségeire. Egy kisállat azonban segíthet csökkenteni a stresszt. Az ösztönösen nyújtott szereteten és a társaságon kívül még fiziológiai változások is lejátszódnak a gyermekben, amikor simogatja a háziállatot, vagy játszik vele.

“A háziállatokkal való interakcióról kimutatták, hogy csökkenti a kortizol stresszhormont, és növeli a dopamin és oxitocin felszabadulását, amelyek anti-stressz vagy jó közérzetet okozó hormonok, különösen az oxitocin” – idézte Dr. Rustin Mooret, az Ohio Állami Egyetem Állatorvostudományi Főiskolájának dékánját a verywellfamily.com portál.

Enyhítheti a magány érzését

Sok gyermek barátként is tekint a háziállatára. A kisállatok soha nem tesznek olyat, amivel megbántanák a gyermek érzéseit, soha nem rekesztik ki vagy hagyják figyelmen kívül. Enyhíthetik a magány érzését, különösen azoknál a gyerekeknél, akiknek nehéz barátkozniuk, vagy nincs túl sok gyermek a környezetükben.

A háziállatok továbbá bizalmasokká is válhatnak, különösen azoknak a gyerekeknek, akik úgy érzik, nem tudnak mással beszélgetni. A kisgyerekeknél pedig különösen gyakori, hogy elmesélnek dolgokat és titkokat osztanak meg a kedvenceikkel.

Empátia és együttérzés

Az állatok lényegében az embertől függnek, hogy gondoskodjanak róluk, etessék és itassák őket, játszanak, mozogjanak velük. Az, hogy azokra támaszkodnak, akik gondoskodnak róluk, gyakran vált ki empátiát és együttérzést a gyerekekből. Megtanulnak túllátni önmagukon, és átgondolni, mire lehet szüksége valaki másnak, még ha egy kisállatról legyen is szó. A szülők beszélgethetnek arról a gyerekekkel, hogy mit érezne az állatkájuk, ha figyelmen kívül hagynák, vagy megfeledkeznének róla.

Segítheti az olvasási készségeket

Olvasni megtanulni nem egyszerű, különösen azoknak a gyerekeknek, aki vonakodnak az olvasástól. Ha egy felnőtt kéri meg a gyermeket, hogy olvasson fel, az aggódással is eltöltheti, mert tarthat tőle, hogy nem megy majd jól. De Dr. Moore szerint ha arra kérik a gyermeket, hogy a háziállatának olvasson fel, a stressz és a szorongás egy része eltűnhet.

Továbbá így a gyermek nem is igazán feladatnak érzi az olvasást. Megmutathatja kedvencének a képeket, beszélhet neki a történetről – így az olvasás olyan tevékenységgé válhat, amit vár.

Feltétel nélküli szeretet és elfogadás

A gyerekek tudják, hogy a kedvencük szereti őket, bármi is legyen, nem kell az ítélkezésüktől vagy az elutasításuktól tartaniuk. A portál idézi Kevin Doyle gyermekorvost, aki szerint a kutyákat okkal nevezik az ember legjobb barátjának. “A háziállatok lehetőséget adnak a társaságra és a kényelemre, és lehetővé teszik a gyerekek számára, hogy elszakadjanak a csak az anya és apa nyújtotta kényelem függőségétől. Az állatok egy más szintű kényelmet és elfogadást biztosítanak számukra.”

Felelősségre tanít

A kisállattartás sok gyereknek nagy motiváció a felelősség tanulására, hiszen van egy másik élőlényük, akinek a jóléte attól függ, hogyan gondoskodnak róla. Ann-Louise Lockhart gyermekpszichlógus szerint a gyerekek felelősséget, érettséget, motivációt tanulnak, és azt, hogy végigcsinálják a dolgokat.

Azt is megtanulják, hogy a kisállatot nem lehet félvállról venni, a tartása nagy felelősség, és sok feladatot von magával. Ez pedig az életük későbbi időszakában is hasznukra válik majd.

Önbecsülés és önbizalom

Ha megengeded a gyermekeidnek, hogy részt vegyenek a háziállatokkal járó feladatokban, minden elvégzett dolog után sikerélményük lehet. A kedvencről való gondoskodás segíthet a függetlenség és az önállóság érzésének kiépülését, különösen akkor, ha a gyerekek már elég nagyok ahhoz, hogy önállóan végezzék ezeket a feladatokat.

A kapcsolat, amit közben kedvencükkel alakítanak, segít abban is, hogy pozitívan lássák magukat, és a céltudatosság érzését is adhatja. Ez megalapozhatja az önmagukba vetett hitüket, és segítheti a szociális és érzelmi készségeik csiszolását is.

Mozgásra ösztönöz

Egészen biztos, hogy a háziállatok mozgásra ösztönöznek, főként, ha kutyája vagy lova van a családnak. Ha aktív a család, érdemes is olyan háziállatot választanotok, ami illeszkedik ehhez az életmódhoz. A háziállatok így segíthetnek az aktív a gyerekeknek, hogy lekössék az energiáikat, és mozgásba hozni a kevésbé aktív gyerekeket.

Segíthet enyhíteni a szorongást

Dr. Moore szerint a háziállatok tudnak segíteni a szorongás enyhítésében is. A kutatók például úgy találták, ha egy bántalmazott gyermek a kutyájának beszél a történtekről, az megnyugtató lehet a számára, és segíthet a vele történtek megosztásában.

Ha egy gyermek szorongással küzd, a háziállat jelentősen csökkentheti a szorongása szintjét. Dr. Lockhart szerint simogatása vagy kézben tartása elképesztően nyugtatóan hat a gyerekekre. “Világossá vált, hogy a háziállat tartása hatással van a különböző mentális egészségi állapotokra, például a szorongásra, a depresszióra, a poszttraumás stresszre és az autizmusra” – mondta.

Forrás: verywellfamily.com