Kisgyerek

Irány a kórház! – 6 helyzet gyerekkel, amikor nem szabad késlekedni

Nincs jól a gyerekem, de vajon mikor vigyem kórházba, ügyeletre? Ennek eldöntésében segítünk.
2023. November 13.
beteg gyerek
Fotó: Getty

Többgyermekes szülőként sem mindig egyértelmű számomra, mik azok a vészhelyzetek, amiket otthon is meg tudunk oldani, és mikor kérjünk kórházi segítséget. Ennek eldöntésében segíthet a Semmelweis Egyetem szakemberei által kidolgozott Semmelweis HELP alkalmazás, ami a tünetek alapján meghozza helyettünk a döntést. Az applikáció az egyetem gyermekorvosai és kommunikációs szakemberei által létrehozott tudásbázison alapul, amely több mint kétszázhúsz gyermekbetegséget és azok tüneteit tartalmazza. Kidolgozásában Dr. Berta László, az egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának csecsemő és gyermekgyógyász szakorvosjelöltje is részt vett, ezért vele vesszük most sorra azokat a helyzeteket, amik mindenképp kórházi ellátást igényelnek. Összességében elmondható, hogy minden olyan tünet esetén fel kell keresnetek az orvost, amelyre szülőként nem találtok magyarázatot, vagy otthoni kezeléssel két-három nap alatt sem múlik el.

Ha kiszáradás fenyegeti

Az egyik leggyakoribb fertőzés az őszi-téli időszakban a hányós-hasmenős vírus, ami egyedül abban az esetben igényel kórházi ellátást, ha nem tudsz elég folyadékot itatni a gyerekkel, ezért kiszáradás fenyegeti. Ezt úgy tudod megelőzni, ha hányás után vársz legalább fél órát, amíg megnyugszik a kicsi gyomra, majd kiskanállal, vagy apró kortyonként „lopod bele” a folyadékot. Általában a folyadék mellett só- és cukorhiány is kialakul, ezért víz helyett jobb választás ilyenkor a cukros tea, vagy valamilyen leves, illetve érdemes patikában vény nélkül kapható rehidratáló folyadékkal is pótolni az elveszített ionokat. Az újszülöttekre, csecsemőkre még különösen oda kell figyelni, de ahogy nő a gyermek, a kiszáradás veszélye egyre csökken.
Ha az apránként adott folyadékot is kihányja, akkor irány a kórház, ott ugyanis tudnak rajta olyan gyógyszerrel segíteni, ami gyorsan és hatékonyan megszünteti a hányingert. Így könnyebben tudod majd pótolni a folyadékot is, sőt talán még a kórházi felvételt is megúszhatjátok. Nem szabad tehát megvárni a kiszáradást, mert akkor már nem olyan egyszerű ezt a folyamatot visszafordítani, és ebben az esetben már általában infúzióra (vénásan a szervezetébe juttatott folyadékra, sóra, cukorra és ionokra) van szükség. Ráadásul egy kiszáradt gyereket sokkal nehezebb is megszúrni, ilyenkor előfordul, hogy ez csak hatodik-hetedik alkalomra sikerül. Kiszáradásra utal, ha már nagyon aluszékony, bágyadt a gyermek, szárazak a nyálkahártyái, a szeme árkolt, illetve feltűnően keveset pisil.

Ha elhúzódik a láz

A kicsiknek még hirtelen felszökhet a lázuk, a szülők számára pedig nagyon ijesztő lehet, amikor az 38 fok fölé emelkedik. Nincs azonban olyan magas láz, ami önmagában kárt tehetne egy gyerekben, a hiedelmekkel ellentétben ez nem okoz életveszélyes állapotot. Ha viszont a gyerek ezzel együtt elesettnek látszik, vagy nagyon rosszul érzi magát, akkor már érdemes bevetni valamilyen, a korának megfelelő lázcsillapító készítményt. Nem a láz hőfokát csillapítjuk tehát, hanem az azzal járó rosszullétet vagy rossz közérzetet. Ilyenkor fontos, hogy hagyjuk a testet a maga tempójában kihűlni, nem kell szorosan betakarni, izzasztani, ahogy régen javasolták, sőt, minél lazább, jól szellőző ruhákban van, annál jobb.

Nem is érdemes azonnal az ügyeletre rohanni, a kezdődő láz ugyanis sok esetben a fertőzés első tünete, ezért 1-2 óra után még a laboreredmények sem feltétlen mutatnának eltérést. Kórházba akkor induljatok el, ha a magas láz csillapíthatatlan, alacsonyabb láz esetén, ha az három napnál tovább tart, ha görcsroham kíséri, illetve ha a gyerek nem itatható, vagy nagyon elesett, bágyadt. Fontos azonban, hogy a három hónaposnál kisebb lázas csecsemőt mindenképp lássa orvos 24 órán belül.

lázas gyerek

Fotó: Getty

Ha hirtelen, éles hasi fájdalom jelentkezik

„Anya, fáj a hasam!” – viszonylag gyakran hangzik el ez a mondat szinte minden családban. A hasfájás az egyik legrejtélyesebb fájdalom, számtalan fiziológiai, vagy akár pszichés oka is lehet ugyanis a gyerekeknél, az eredetének meghatározása azért mindig nagy kihívás. Nyilván nem szaladunk azonnal a sürgősségire a gyerekkel, ha mondjuk óvodába menet ezzel a mondattal akar rávenni, hogy maradjatok inkább otthon. Minden hasi fájdalom azonban, ami éles, vagy hirtelen jelentkezik, véres széklettel, illetve nagy, puffadt hassal jár, azonnali kórházi ellátást igényelhet. A szakember szerint az ilyen esetekben mielőtt útnak indulnánk, mindenképp érdemes kikeresni a www.surgossegi.info oldalon, hol érhető el az adott napon gyereksebészeti ügyelet, hogy ne fussunk felesleges köröket a gyerekkel. A Semmelweis Help a tünetellenőrzések végén az új frissítés óta ezt automatikusan fel is ajánlja.

Ha felmerül az agyrázkódás gyanúja

A gyerekek jó párszor beverik a fejüket, mire felnőnek, és legtöbb esetben nincs is semmi ok az aggodalomra, elég egy puszi vagy egy sebtapasz. Ha azonban már nagyobb az ütés, akkor kezdhetsz aggódni: kaphatott-e a gyerek agyrázkódást. Fontos sarokpontok ennek kiderítéséhez, hogy az eséskor elveszítette-e az eszméletét, hányt-e, vagy jelentkezett-e hányinger, emlékezetkiesés, esetleg aluszékonyság. Ha ezek egyike is megfigyelhető a balesetkor, vagy az azt követő 24 órában, akkor kórházba kell vinni, ahol a panaszok és a vizsgálatok alapján döntenek a megfigyelés szükségességéről. Erre leginkább azért lehet szükség, mert az agyrázkódáson kívül alattomos szövődmények léphetnek fel, melyek csak idővel alakulnak ki. Ilyen például az ismételten jelentkező hányás, az erősödő fejfájás, vagy különféle neurológiai tünetek, amik már további vizsgálatokat, sőt akár műtétet is vonhatnak maguk után.

Másod- vagy harmadfokú égési sérülés esetén

Komoly égési sérülések esetében kiemelten fontos, hogy azonnal kezdjétek el hűteni az érintett területet! Forrázás esetén mihamarabb távolítsd el a ruhát a sérült testrészről, és fontos, hogy ne tegyetek rá fagyasztott dolgokat, például jeget vagy jégakkut, mert az további károsodást okozhat! A legjobb a nem jéghideg, folyó hűvös víz, negyedórán keresztül tartsátok ez alá a sérült bőrfelületet! Ez azért is fontos rögtön az égést követően, mert így sokat lehet javítani a sérülés kimenetelén. Ha kis gyermekről van szó, nagy terület sérült, illetve ha a sérülés körkörös, tehát valamelyik végtag teljes kerületét, vagy a nyakat érinti, valamint ha felmerül a füstmérgezés, a légutak égésének gyanúja, akkor mindenképp hívj mentőt! Emellett már a másodfokú égési sérülés is kórházi ellátást igényel, ilyenkor ugyanis a felülfertőzés fokozott kockázatot jelent, fontos tehát a terület szakszerű ellátása, kezelése. Ezt arról ismerheted meg, hogy nem csak apró vízhólyagokkal, hanem erős fájdalommal, pirossággal és duzzanattal jár.

Ha fulladás, nehézlégzés jelentkezik

A fulladás általában hirtelen fellépő köhögéssel kezdődik. A test nem véletlenül reagál így: ez a leghatékonyabb módszer ugyanis az idegentest eltávolítására. Ez addig hatékony, amíg a gyerek tud levegőt venni, hangot kiadni, erőteljesen köhögni. Ilyenkor bíztasd, bátorítsd a köhögésre! Ha viszont csak némán kapkod a levegőért, köhécsel, akkor Heimlich manőverrel, (csecsemőknél ehelyett a szegycsont alsó harmadára két ujjal mért lökésekkel) és a lapockák közé mért határozott ütésekkel segítheted az idegentest eltávolítását. Ezt addig kell folytatni, amíg ki nem jön, amit félrenyelt, vagy amíg a gyermek eszméletlenné nem válik. Utóbbi esetben újraélesztést kell alkalmazz a mentő érkezéséig. Ha sikerül megszabadítani az idegentesttől, akkor utólag is mindenképp el kell vinni a kórházba, hogy kiderítsék, nincs-e visszamaradt darabka, vagy légúti sérülés.
Nagyon hasonlít a félrenyelésre a krupp. Általában hidegebb időkben, éjszaka vagy hajnalban, hirtelen jelentkezik. Rekedtségről, ugató köhögésről, sípoló, hörgő légvételről lehet felismerni. Nagyon ijesztő tud lenni, de ilyenkor a hideg levegő sokat segíthet a mentő kiérkezéséig, vagy enyhébb esetben, amíg beértek a kórházba. Ziháló, préselő légzés az asztmára és egyes légúti fertőzésekre jellemző. Ezek a betegségek nehézlégzéssel is járnak, ami a kiszáradás mellett a másik leggyakoribb, azonnali orvosi beavatkozást igénylő állapot. Ha a kicsi orrcimpái kitágulnak, légvételkor a szegycsont, a nyak, a bordaközi izmok abnormálisan behorpadnak, szája, körmei, nyálkahártyája elszürkül, elkékül, láthatóan kínlódik, akkor nehézlégzéssel küzd. Hirtelen fellépő nehézlégzés esetén rögtön hívj mentőt!

Szerző: Nemesné Mozer Mária