Kisgyerek

Játékok és elfoglaltságok, amik fejlesztik a finommotorikát

Ezek a játékok segítik a kezek ügyesedését, az apró kézizmokat mozgatják meg.
2024. Július 11.

A finommotorikát fejlesztő játékok a kéz apró izmait tornáztatják, segítik ügyesedni a kezeket. Ezek között olyan tevékenységek vannak, amik során a csippentést, a fogást, a szorítást és hasonlókat gyakorolnak a kisgyerekek, és fejlődik a szem-kéz koordinációjuk. Ezekre a készségekre pedig később a ceruzafogásnál, az írástanulásnál is szükségük lesz.

A következő szórakoztató játékok is fejlesztik a finommotorikát.

Csipesz-párosító

Ehhez a játékhoz néhány vastagabb rajzlapra és egy adag színes ruhacsipeszre van szükség. Fess vagy színez a papír szélére váltakozva színes köröket: az adott kör színének megfelelő színű csipeszt kell majd a kisgyereknek a papírra csiptetnie.

Pompon-válogató

Hasonló játék a színes pomponok válogatása is, aminél egy muffin forma aljába tegyél színes papírokból kivágott korongokat, és ezekbe válogathatja a színes pomponokat a gyermeked. De használhatsz színes papírokból készített galacsinokat is.

Papírfűzés

A különböző gyöngyfűzéshez, átfűzéshez hasonló játékok is nagyon jól fejlesztik a finommotorikát. Egy egyszerű változat, ha vékonyabb gyűrűkre szeletelsz néhány papírgurigát – ezeket előzőleg akár színesre is festheted –, és a kisgyerekednek egy vastagabb szalagra kell felfűznie ezeket. Egy másik játék pedig, ami a cipőfűzéshez hasonlít: ebben a papírhengereket lyukaszd ki több ponton, majd ezeken kell átfűzni szívószálakat.

Matricázd körbe

Rajzold fel egy vastagabb filccel formák körvonalait egy papírra, vagy akár betűket, a gyermeked nevét. Ezután adj neki pötty vagy négyzet alakú kis matricákat, etiketteket, amikkel körbe tudja ragasztani a körvonalakat. Akár úgy is elkészítheted, ha nagyobb etikett címkéket vágsz fel kisebb darabokra, csak utána úgy ragaszd fel egy viaszos oldalú matrica ívre ezeket, hogy le tudja szedni.

Festés ujjal

Egy remek finommotorikát fejlesztő tevékenység az ujjakkal való festés, nyomdázás is. Készíthetsz például körvonalat vastag filccel egy rajzlapra – egy fát, egy házat, egy virágot, bármit –, majd a kisgyerekednek ezt kell kitöltenie, kidekorálnia a színes festékekkel.

Készíts gyurmaállatokat

(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Az egyik legjobb finommotoros tevékenység a gyurmázás. Segíts a kisgyerekednek egyszerű gyurmaállatkákat és figurákat csinálni, például kígyót, csigát, hóembert, amik elkészítéséhez gyakorolhat különböző mozdulatokat, mint például a hengergetés vagy a golyó készítése.

Galacsin bedobó

Ragassz egy nagyobb kartonra papírhengerekből csöveket különböző hosszúságokban, majd ezt akaszd fel a falra. Csinálj egy nagyobb adag papírgalacsint – akár a gyerekkel együtt –, majd ezeket kell bedobálnia a csövekbe. Érdemes adni ezeknek egy színkódot, és színes papírból készíteni a galacsinokat – de pomponokat is lehet használni. Egy minta ebben a videóban ITT.

(Források: happiestbaby.com, splashlearn.com, happytoddlerplaytime.com)