Kisgyerek

Játéktippek a csendes idős játékhoz

Ha már a délutáni alvást felváltotta a csendes pihenő, vagy éppen szükséged lenne egy kis nyugira, jól jöhetnek ezek a játékok, hogy a kisgyermek el tudja foglalni magát.
2022. Június 29.
Játéktippek a csendes idős játékhoz (Fotó: Getty Images)

Mesemondó kosár

A mesemondó kosár olyan apróságokat, kisebb játékokat tartalmaz (természetesen a gyermek életkorának megfelelően), amelyek lehetővé teszik, hogy vizuálisan meséljen el történeteket. A kosárba lényegében bármit belepakolhatsz az aktuális kedvenc meséjéből, szereplőket, kellékeket, a helyszínre emlékeztető dolgokat. Ezekkel a gyermeked elő tudja adni a szeretett történetét. Időnként cserélheted egy újabb mesének megfelelően a kosár tartalmát.

A “ragadós” festővászon

Ehhez a játékhoz öntapadós papírokra lesz szükséged, és ezekből tegyél fel egyet egy vászonra úgy, hogy a ragadós oldala legyen kifelé, majd állítsd egy festőállványra. Vágj fel kisebb darabokra színes szívószálakat, fess be fapálcikákat, különböző geometriai formákra (háromszögekre, négyzetekre, körökre, stb.) színes papírokat, stb., és tedd ezeket dobozokba. A gyermeked ezek segítségével alkothat képeket a papír ragadós felületére, mint egy mozaik.

Forma-fűző

Ez egy nagyon egyszerű játék, ami mégis hosszabb időre képes lefoglalni a kisgyermeket. Ráadásul a finommotorikát is fejleszti. Ehhez csupán kartonpapírra lesz szükséged, amiből vágj ki különböző formákat – kört, virágot, csillagot, szivecskét, pillangót, stb. – majd a körvonaltól egy kicsit beljebb lyukaszd végig a formákat. Az előre gyártott karton-alakokon kívül színes fonalakat, szalagokat kell még biztosítani a gyermekednek, amiket be tud fűzni a lyukakba, ezzel színes körvonalat szőve a formáknak.

Gyöngyfűzés zsenília drótra

Szintén a finommotorikát fejleszti ez a remek játék, amihez színes zsenília drótokra és nagyobb méretű műanyag- vagy fagyöngyökre lesz szükség. Mivel a zsenília hajlékony, így akár formákat is hajtogathat belőle a gyermek, miután felfűzte rá a gyöngyöket.

Kartondoboz, amiből bármi lehet

Egy nagyobb kartondoboz igazi kincs, ha gyerekeid vannak, hiszen elég néhány zsírkréta vagy némi festék, és máris dekorálhatják a dobozt kívül-belül. Csak a fantáziájuk szabhat határt annak, hogy éppen kastély, kalózhajó, bábszínház, űrhajó, vagy mi más lesz a dobozból.

Gyurmázás

Talán az egyik legegyszerűbb és legnagyszerűbb játék egy kis csendes időhöz a gyurma, ami lehet bolti, de akár házilag is készíthetsz belőle. Szintén nagyon jól fejleszti a finommotorikát is, ha a kisgyermek gyurmából szobrászkodik.

“Keresgélős” könyvek

A keresgélős vagy böngésző könyvek lényege, hogy a bennük található nyüzsgő, színes képeken el van rejtve néhány karakter, alakzat, és a gyermeknek ezeket kell meglátnia. Talán az egyik legismertebbek ezek közül a magyarul Hová tűnt Vili? (eredetileg Where’s Waldo?) könyvek, de számtalan más böngészőt is beszerezhettek. A legjobb ezekben a könyvekben, hogy nem csak otthon, de utazás vagy várakozás közben is foglalatoskodhat vele a gyermek.

A “lefoglalós” táska

Ez valójában lehet táska, vagy doboz, vagy vödör… Bármelyik is, ez egy olyan csendes időtöltéses játékokkal teli dolog, amit bárhova magatokkal vihettek. Lehetnek benne kisebb játékfigurák, bábok, zsírkréták, füzet, szövetből készült kirakós játék – bármi, amivel szívesen játszik a kisgyermek. Időnként célszerű variálni is a táska tartalmát, hogy a dolgok érdekesek maradjanak. A lényeg, hogy ezt bármikor bedobhasd a táskádba vagy az autóba, így bárhol, bármikor le tudod foglalni a gyermekedet – nem csak az otthoni csendes játékidőben.

Forrás: kidspot.com.au