Évek óta arról hallunk, hogy válasszuk az olívaolajat, ha egészségesek szeretnénk maradni. Egy friss kutatás most arra hívja fel a figyelmet, hogy talán nem ez a legtökéletesebb alternatíva.
A napraforgóolaj, a szőlőmagolaj és a kukoricaolaj egészségesebb választás, mint az olívaolaj, mivel linolsavat tartalmaznak, míg az olívaolajban csak olajsav van. A linolsav csökkenti a diabétesz kialakulásának esélyét, továbbá a testzsír-arányt is segít normalizálni. Hasonló összefüggés az olajsav esetében nem figyelhető meg, hiába dicsérik sokan az olívalajat a szív- és érrendszeri betegségek elleni harcban nyújtott előnyeiért.
Kiderült, hogy azok az emberek, akiknek a szervezetében a linolsav magas koncentrátuma megtalálható, vékonyabbak és élénkebbek, és általában tovább élnek, mint a linolsav nélkül élő társaik. Különösen akkor érdemes több linolsavat fogyasztani, ha a kettes típusú diabétesz kockázata fennáll.
A linolsav többszörösen telítetlen omega-6 zsírsav. Tartalmazza a szőlőmag, a pórsáfrány, mák, a napraforgó, a kender, a kukorica, a szezámmag és a dió alapú olaj. Az olajsav ezzel szemben olyan egyszeresen telítetlen omega-9 zsírsav, amely megtalálható az olívában, a repcében, a földimogyoróban, a makadámiában és napraforgóban.
A többszörösen és egyszeresen telítetlen zsírsavakra egyaránt szüksége van a szervezetünknek, mivel önállóan előállítani azokat nem tudja, de a linolsav az, aminek eddig több pozitív élettani hatását figyelték meg.
Az Ohio State University kutatása nem azt a következtetést vonta le, hogy az olívaolaj nem egészséges, hanem azt, hogy kár volna kizárólag arra váltani, miközben a linolsavat tartalmazó olajok is fontosak a szervezet egészsége szempontjából.
További cikkek a témában:
– A 7 legnagyobb fogyókúra mítosz
Forrás: Medipress