Kisgyerek

Jön a medvehagyma szezon: ezekre figyelj, ha szednétek

A Mecsekben már előbújtak az első medvehagymák.
2024. Február 10.
medvehagyma
Kép: MTI/Varga György

Az ország legismertebb medvehagyma termő területén, a Mecsekben már előbújtak az első medvehagyma zöld levélkék, idén is bőséges termés várható. A gyűjtésre vonatkozó szabályok nem változtak, írta honlapján a Baranya vármegyei hírportál.

Saját fogyasztásra napi legfeljebb 2 kilogramm mennyiség gyűjthető azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. Ha valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván gyűjteni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti.

Mire figyeljünk?

A medvehagyma összekeverhető a gyöngyvirággal, ez pedig azért veszélyes, mert a gyöngyvirág mérgező. A gyöngyvirágban található méreg a vérkeringésre és szívműködésre hat, már 2-3 levél elég ahhoz, hogy súlyos szívműködés zavar lépjen fel. Hatására lassú pulzus, hasi fájdalmak, hasmenés lép fel. Azonnal orvoshoz kell fordulni.

Az illata elárulja melyik növényről van szó: a gyöngyvirág levelének nincs illata, a medvehagymának pedig igen, ami elég jellegzetes – írja az nlc egy korábbi cikkében. A két növény virága is elárulja a különbséget: a gyöngyvirágnak jellegzetes harang alakú fehér virágai vannak, míg a medvehagymának fehér, csillag alakú. A medvehagyma levele hosszúkás, kihegyesedő, a gyöngyvirágé azonban szélesebb és fényes.