Kisgyerek

Keresztallergia: a sutyiban támadó ételek

A magyar lakosság csaknem egyötöde, köztük sok-sok gyermek küzd valamilyen allergiával, a legtöbben a pollenszezon idején, nyáron szenvednek. Ám ha odafigyelünk arra, hogy mi kerül a család tányérjára, jócskán javíthatunk a tüneteken.
2014. Június 13.

Akinek már több éve allergiás a gyermeke, megfigyelhette, hogy a kicsinek sokszor olyankor is vannak panaszai, amikor semmilyen jel nem utal arra, hogy az allergén-koncentráció megemelkedett volna a környezetében. Ilyen előfordulhat, hogy a panaszokat akár keresztallergia is okozhatja.

“A virágporok és a különböző élelmiszerek sokféle azonos típusú fehérjét tartalmaznak. Ezek a fehérjék becsaphatják immunrendszerünket, így olyan élelmiszerek is allergiás tünetet válthatnak ki, amelyet még soha nem fogyasztottunk, vagy amelyekre az allergiavizsgálat szerint nem vagyunk allergiásak” – magyarázza dr. Csáki Csilla allergológus. Ezeknek az ételeknek a kémiai szerkezete nagyon hasonló az allergiát kiváltó pollenéhez, ezért a szervezet nem tud különbséget tenni, és hasonló allergiás reakció zajlik le, mint a pollen bejutásakor.

A legérdekesebb az, hogy az allergiásoknál a pollenszezon idején a máskor egyébként jól tolerált, leggyakoribb gyümölcsök (pl. alma, körte, őszibarack) is kiválthatnak hasonló tüneteket.

Mit tehetünk?

A keresztallergiás tünetek könnyen becsaphatnak bennünket, hiszen fel sem merül bennünk, hogy gyermekünket nem a megszokott allergiás szimptómák, hanem keresztallergia gyötri. Ugyanakkor viszonylag egyszerűen kideríthető, hogy valamilyen keresztreakcióval van dolgunk. Az allergológus azt javasolja, hogy figyeljünk jobban a gyermek étkezés utáni reakcióira.

  • halak és a tenger gyümölcsei
  • penészes és füstölt sajtok
  • déli gyümölcsök
  • mogyoró, mogyorókrém, olajos magvak
  • csokoládé
  • érlelt húskészítmények (kolbász, szalámi, füstölt hús, sonka)
  • zöldségek: bab, borsó, lencse, mák, paradicsom, savanyú káposzta, spenót, szója

“A keresztallergia általában egy úgynevezett orális allergia szindrómát, azaz száj körüli kipirosodást, ajakduzzanatot, nyelvdagadást vált ki, de megeshet, hogy kiterjedtebb tüneteket okoz. Előfordulhat még szem- és orrviszketés, torokkaparás, könnyezés, rekedtség, köhögés, vagy akár fulladás is. Ha evés után félórával a nyálkahártyán bármilyen gyulladás, hólyag, viszkető-égető érzés jelentkezik, akkor szinte biztos, hogy keresztallergiával állunk szemben!”

Ha a gyermeknek légúti vagy emésztőszervi allergiás tüneteik vannak, akkor érdemes még a vakáció megkezdése előtt felkeresni egy szakorvost, hogy kiderítse, konkrétan mire allergiás. Az allergiavizsgálat eredményéből kiderül, milyen élelmiszereket ajánlatos kerülni illetve milyen élelmiszer-keresztallergiára számíthatunk.

Azért javasolt kiemelt figyelmet fordítani a keresztallergiát okozó ételekre, mert fogyasztásuk során sokkal nagyobb dózisban kerül szervezetünkbe az allergén, mint a levegőből belélegezve, így meglévő allergiánk tünetei jelentősen felerősödhetnek. Pozitív allergiateszt esetében sem kell feltétlenül kihagyni a gyermek étrendjéből az allergiás tüneteket kiváltó ételeket, mert általában csak nyers állapotban okozzák a szimptómákat, főzéssel a problémát okozó hatás eltűnik.

Ezt azért fontos tudni – hangsúlyozza az allergológus, mert így nem okolhatjuk a kereszt-allergéneket a krónikus hasfájásért, hasmenéséért, ekcémáért, vagy visszatérő csalánkiütésért. Így tényleg csak valódi élelmiszer allergia esetében lehet indokolt az adott élelmiszer fogyasztásának teljes tilalma.

  • Parlagfű allergiások: görög- és sárgadinnye, uborka, banán, avokádó, mangó, füge
  • Fekete üröm allergiások: kömény, chilibors, paprika, paradicsom, petrezselyem, koriander, kapor, zeller
  • Nyírfa allergiások: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, őszi- és sárgabarack, körte, szilva, meggy, kivi, kókuszdió
  • Pázsitfű allergiások: borsó, búza- és rozsliszt , szója, földimogyoró , bab, csicseriborsó
  • Poratka allergiások: tengeri rák
  • Latex allergiások: banán, spenót, avokadó, mangó, füge, kivi

Az egyik legfontosabb dolog, hogy kerüljük a magas hisztamin tartalmú ételeket. Hisztamin akkor termelődik a szervezetünkben, amikor az immunrendszer valamilyen allergénnel találkozik, ezért közvetlenül felelős az allergiás tünetek kialakulásáért.

Párolással, sütéssel, főzéssel is csökkenthetjük egyes ételek allergizáló hatását. A pollenszezonban ezért érdemesebb gyümölcslevest és mártást fogyasztani a nyers gyümölcs helyett. Ha megtehetjük, “váltsunk biokonyhára”, hiszen a konzerválószerek, mesterséges színezékek, íz-és állagjavítók mind-mind allergiás tüneteket okozhatnak.

Külföldi nyaralás során óvatosan ne adjunk a gyereknek olyan ételeket, amelyeket eddig még sosem kóstolt, hiszen nem tudhatjuk, milyen hatással lehet a szervezetére.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Mi az a keresztallergia?
  • Igazi kereszt lehet a keresztallergia
  • 10 dolog, amire meglepő módon allergiásak lehetünk