Kisgyerek

Újra ugyanaz a mese, ugyanaz a játék – miért szeretik a kisgyerekek az ismétlést?

Már egy hónapja minden este ugyanazt az estimesét kell olvasnod neki? Olyan, mintha állandóan ugyanazt a játékot játszaná? Miért szeretik annyira a kicsik az ismétlést, és miért hasznos ez a számukra?
2023. Április 30.
apa olvas kisfiának
(Kép forrása: Getty Images)

Az ismétlődő vagy ciklikus viselkedés normális a kisgyerekkorban, és ha ugyanazt a dolgot újra s újra megcsinálja, az segít a gyermeknek a tanulásban és fejlődésben, írja a Verywell Family.

Az ismétlés a biztonságérzethez is hozzájárulhat, mert ismerős és megnyugtató a kisgyerekek számára. A következetes rutinok segítenek megérteni a világot, biztonságot ad, ha tudják, mikor mi következik.

Bár felnőttként fárasztó – és valljuk be, egy kicsit unalmas is – lehet ugyanazokat olvasni, játszani, énekelni, érdemes tudni, hogy az ismétlés segíti az agyfejlődést. A portál alapján a kutatások szerint például nagyobb valószínűséggel adnak új szavakat a szókincsükhöz a gyerekek, ha többször hallják azokat ugyanabban a történetben.

Az ismétlés a játékban is észrevehető, például, ha megtanulja a kisgyerek, hogy hogyan kell a játszótér egyik mászókáján felmászni, visszatérhet ugyanahhoz, újra és újra. Vagy éppen az utánzós játék során a napi rutinodat ismétli, és olyan kifejezéseket használ, amiket gyakran mondasz.

„Az ismétlésben való koncentrált elfoglaltság során a gyerekek csak arra koncentrálnak, amit csinálnak, ami az alapos tudás és teljesítmény érzését adja” – mondta el a portálnak Pamela Green, Montessori oktató és tanácsadó, az Ananda Montessoritól. A mozgás pedig finomodik az ismétlésével, és erősödik a gyermek teste.

Ugyanazt a kérdést megismételni szintén gyakori a kisgyerekeknél. Felteheti ugyanazt a kérdést újra és újra megnyugtatás és érzelmi támogatás céljából. Dr. Pierrette Mimi Poinsett gyermekorvos és orvosi tanácsadó szerint ez csökkenti a szorongást, és segíti a bizalom kialakítását. És az is lehetséges, hogy egy olyan stratégiával próbál kapcsolódni hozzád, ami korábban már sikeres volt.

Az ismétlés tehát gyakori viselkedés lehet kisgyerekkorban, ami fejlődés fontos része, a bizalom és biztonság érzését keltheti, és támogatja a fizikai és kognitív tanulást is. Mivel a gyerekek leginkább a játékon keresztül tanulnak, ezért gyakran láthatjuk ezen a téren az ismétléseket.

De ha mégis bármilyen aggályod lenne ezzel kapcsolatban, arról érdemes megkérdezni a gyermekorvost.