Kisgyerek

Kullancs-encephalitis elleni védőoltások

A kullancs-encephalitis (encephalitis=agyvelőgyulladás) kórokozója a kullancs által terjesztett vírus.
2003. Október 14.

Miért van szükség kullancs-encephalitis elleni oltásra?

A vírus a kullancs csípése után néhány órával – amikor a kiszívott vért a kullancs már emészti, és az emésztett vért visszaöklendezi a sebbe – kerül a szervezetbe. A kórokozó a vérárammal jut az agyba. Bár a betegséget encephalitisnek nevezik, leggyakrabban savós agyhártyagyulladásként jelenik meg. A betegek döntő többsége 3-4 hét alatt maradványtünetek nélkül meggyógyul, de előfordulhat végleges izombénulás, nagyon ritkán halál is.

Kullancs-encephalitis elleni védőoltások

A kullancson kívül a vírust terjedhet beteg állatok (tehén, kecske) nyers tején keresztül is. Magyarországon a legtöbb fertőzött kullancs Zala, Somogy és Nógrád megyében található, de gyakoriak a Buda környéki hegyekben is.

Mit kell tudni az oltóanyagról?

A védőoltás szövetkultúrán, csirkeembrión (tojásban) szaporított, inaktivált vírust tartalmaz. Magyarországon több kullancs-encephalitis elleni oltás is kapható.

A vakcinákat hűtve, 2-8 fok között kell tárolni. Szinte azonos oltóvírust tartalmaznak. Mindkét fajtát 3 részletben kell beadni, a 2. oltást az első oltást követő 1-3 hónap múlva kell beadni, a 3. oltást pedig ezután 9-12 hónappal. Amit fontos tudni: az oltás nem véd a Lyme-kórtól.

Mik az ellenjavallatok, esetleges mellékhatások?

Nem szabad oltani akut lázas betegségben valamint az oltóanyag bármely alkotórészére ismert allergia, ill. tojás allergia esetén. Az oltás beadása az autoimmun- betegségek lefolyását ronthatja, ezét autoimmun-betegségben szenvedőkben valamint kismamáknak és szoptató anyáknak az oltás csak a haszon/kockázat mérlegelésével adható. Mellékhatásként lázat, rossz közérzetet, helyi reakciókat, levertséget, rossz közérzetet, izomfájdalmat, hányingert, hányást írtak le.

Ezek is érdekelhetnek:

Túlélési kalauz az oltáshoz

Évi 1,4 millió gyereket menthetne meg az oltás

A leggyakoribb kérdések az oltásokkal kapcsolatban

Egy kis szuri nem a világ!

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu