Kisgyerek

Megfázás nyáron?

Ha azt halljuk megfázás, nem a nyár és a kánikula jut eszünkbe. Pedig becslések szerint minden ötödik megfázás nyáron következik be.
2024. Május 11.
nő orrát fújja
Kép: Getty Images

Orrfolyás, tüsszögés, torokfájás – a megfázás tipikus tünetei, amikhez hűvös vagy hideg időt képzelünk el. Ha a megfázást az okozza, hogy nem öltöztünk fel rendesen, akkor mégis hogy fázhatunk meg nyáron?

Nos, a válasz egyszerű: a megfázást vírusok okozzák és nem az, ha húztunk sapkát a fejünkre. A nagy meleg is ideális néhány kórokozónak, gyorsabban tudnak szaporodni. Ahhoz, hogy megfázzunk arra is szükség van, hogy a szervezetünk védelmi funkciói legyengüljenek és így támadhatóak legyünk. Az UV sugárzás éppen ezt is teheti az immunrendszerünkkel. A nyári náthát tehát vírusok okozzák, épp úgy, mint télen, a különbség az, hogy a nyári megfázás általában nem jár lázzal és enyhébb lefolyású.

Nyáron is erősíthetjük az immunrendszerünket: fényvédő használatával és azzal is, ha nem megyünk a tűző napra. Minden más óvintézkedés megegyezik a téli immunrendszer erősítéssel, azaz: sok gyümölcs, zöldség, kevés cukor, bőséges folyadékfogyasztás (lehetőleg víz), gyakori kézmosás.