Kisgyerek

Miért a dobozzal játszik a játék helyett?

Téged is furdal a kíváncsiság, gyermeked miért játszik inkább a dobozokkal időnként, mint magukkal a játékokkal? Azt jó tudnod, hogy ez jót tesz az agyfejlődésüknek.
2020. Február 08.
Miért a dobozzal játszik a játék helyett? (Fotó: iStock)

A babák már azáltal is sokat tanulnak, hogy üres dobozokkal játszanak. Bizonyára nálatok is volt már rá példa, hogy kinyitottatok egy ajándékot a babának, akit sokkal jobban érdekelt a csomagolás, a doboz, mint maga a játék.

Ilyenkor a baba fogja a dobozt, felmarkolja a csomagolópapírt és a közelben található kisebb tárgyakat, majd a dobozba dobja ezeket, aztán kiönti belőle. Majd kezdi előről. Te pedig azon gondolkodsz, egyáltalán miért is vettétek meg azt a drága ajándékot, ha nem is az köti le a figyelmét.

Bár a felnőttek általában értetlenül állnak e jelenség felett, a fejlesztő szakemberek szerint a kicsik valójában tanulnak abból, ha a dobozokkal játszanak, és jobban felfedezik a körülöttük lévő világot.

Ha a baba megtanult felülni, észre fogod venni, hogy élénkebben kezd érdeklődni a dobozok iránt,   és ezek apró tárgyakkal való feltöltése és kiürítése iránt. – A 7-8 hónapos babák különböző módokon kezdik feltérképezni a környezetüket, melyek között szerepel a dolgok dobálása is. Ez része a kognitív fejlődésüknek – magyarázta Jana Beriswill, a Jacksonville-i Wolfson Gyermekkórház fejlesztő terapeutája.

Amikor gyermeked felfedezi, feltérképezi az őt körülvevő tárgyakat, érzékszerveit is használja, ezáltal kiterjesztve a gondolkodását. Az új tárgyak mellett azt is tanulja, hogyan kapcsolódnak egymáshoz a különböző tárgyak, és milyen ok-okozati összefüggéseket tud felfedezni ezek által. “Mi ez a doboz, és mit csinálhatok vele? Bele tudom tenni a kezem, vagy valami mást? Mi történik, ha felfordítom?” A kisbabák így tanulják a dolgok működését, a saját tapasztalataik révén, nem pedig szavakkal, nem úgy, hogy elmagyarázzuk nekik ezeket.

A szenzoros játék kapcsolatokat épít az idegsejtek között a gyermek agyában, és ha az összes érzékszerv egyszerre érintett, akkor sokkal gyorsabban ki is alakulnak ezek a kapcsolatok, és erősödnek a már korábban kialakultak.

A játék a dobozokkal tulajdonképpen az érzékszervi, szenzoros játék egy formája, amely lehetővé teszi a gyermek számára, hogy összetettebb tanulási folyamatokat végezzen, és ez fejleszti a motoros készségeket, és a kognitív és nyelvi, valamint a társadalmi és érzelmi fejéődésre is jótékonyan hat.

Tehát ha van egy üres dobozod, akkor add a kicsinek, tegyél a közelébe játékokat, egyszerűbb konyhai eszközöket, papírgalacsinokat, és hagyd, hadd pakolássza ezeket! Ülj le a babával a földre, majd mutasd meg neki a dobozt, ragadj meg egy tárgyat, tedd bele és öntsd ki belőle. Mutasd be ezt párszor neki, hogy ő is megcsinálja.

(Cikk forrása: smartparenting.com)